Anders “Jared” Hermodsson klar för Crusaders

Foto: Cecilia Håkansson

Spelarprofil
Namn: Anders Hermodsson     
Ålder: 22 år
Längd: 197 cm
Vikt: 110 kg
Position: QB
Moderklubb: Solna Chiefs & STU Northside Bulls
Tidigare klubbar: STU Northside Bulls
College Ohio Northern University Polar Bears
JLL/SLL -matcher: 11 st/10 st
MeriterStartade alla matcher för Sverige i EM 2010. J-EM Silver 2008 samt uttagen i mästerskapets All-star lag. U-19 SM Guld 2006 och 2007 samt U16 SM Guld 2005.

Ryktet att en av Sveriges absolut bästa quarterbacks skulle lämna STU Northside Bulls inför 2012 har florerat ett längre tag. Men det är först nu som det blir officiellt vart han ska spela under 2012.
Att Crusaders värvat en extremt duktig QB i Hermodsson råden inget tvivel om, och den stora frågan är ju vad “Jared” kan göra bakom Sveriges bästa offensiva linje. Anders är likt många av Crusaders tidigare QB’s, som t.ex. Eli Cranor och Cedric Townsend, både duktig på att passa bollen och att behålla den själv och avancera på marken. Eftersom landslagets linje till stor del består av Carlstadspelare så blir de ingen ny bekantskap för Anders och jag tror säkerligen att han ser fram emot att springa bakom Falkelind & Co.

Det som återstår att se är ju vad Crusaders väljer att plocka in för importspelare nu när deras tidigare självskrivna val, QB, redan löst sig på hemmaplan. Man har ju en hel del duktiga receivers även om en del av de mest rutinerade kanske bestämmer sig för att prova lyckan ute i Europa under 2012. Robin Juhlin med sina 17 mottagningar för 260 yards och 5 TD’s (3:e flest i Crusaders 2011). Men även lovande Josef Nguzo som fick ihop 12 mottagningar för 110 yards och 1 TD under året som gick.
Även på runningbackfronten så kan de ju bli avbräck i och med att Christian “Tjuren från Kil” Forsman haltade av under SM-finalen med en skada som troligen kommer göra att han blir borta hela 2012 för rehab efter operation och så vidare. Även på den positionen heter framtiden troligtvis Juhlin i form av broder Marcus Juhlin. Marcus fick ihop 137 yards och 2 TD’s på 30 försök förra året och placerade honom precis bakom den andra RB’n bakom Forsman, närmare bestämt Nabard Palani som fick ihop samma antal TD’s på 277 yards och 55 försök (Samtlig statistik är från grundserien 2011).
De troligaste är ju att de söker efter en receiver eller en runningback, men man vet ju aldrig med värmlänningarna de kanske har något annat på gång.

För första gången i STU’s historia kommer de troligen inte att spela med en svensk QB. Faktum är att de endast haft 2 olika QB’s, Marlon Alhm (nu Tyresö) och Anders Hermodsson (nu Carlstad).
Jag passade på att fråga de inblandade i övergången lite frågor. Först ut är STU’s vice ordförande och tillika sportchef Kristofer Österberg.

Kristofer Österberg, Sportchef/Vice Ordförande STU Northside Bulls

Kom Anders beslut som en total överraskning eller är detta något som varit på gång ett längre tag?
– Vi har haft en bra dialog med Jared, och jobbat in i det sista på vart han skulle spela 2012.

Hermodsson är ju som bekant en s.k. “Dual-Threat QB”, vilket jag även notera att ni söker i en ev. import. Fanns/finns det några funderingar på att byta offensiv filosofi eller är var de självklart att behålla befintlig?
– Vad jag förstått så har vi inte och kommer inte bygga vårt system runt enbart vår QB, utan runt hela den trupp vi har.

Ni kommer ju att möta varandra minst två gånger under 2012, vem kommer ha störst fördel i de mötena. Ni som är vana att tackla honom på träningarna och vet hans knep eller han som mött ert defense fler gånger än någon annan motståndare och vet era styrkor och brister?
– Han har ju mest varit “redshirt” på träningarna och det har ju gått ett sus genom luften när vi på defense tacklat honom, så nu kommer vi få smälla honom ordentligt utan att våra coacher stressar upp sig. 😉

Med tanke på att ni tog er hela vägen till SM-final i U-19 2011 och hade ett uppstartsmöte för U-19 och A-laget nu i veckan med över 70 närvarande så kan jag tänka mig att ni har ganska höga förväntningar på nästkommande säsong. Vad har ni för mål för de bägge lagen?
– Detta år kommer vi inte att sticka ut hakan och säga final utan vi kommer gå för en winning season och ta oss till slutspel.

Kommer de faktum att Anders väljer att lämna er förändra något av er försäsongsträning?
– Nej, då vi haft en bra dialog med Jared fram till detta blev klart.

Foto: Cecilia Håkansson

Näste man på tur var självaste huvudpersonen Anders Hermodsson.

Vad kommer de sig att du väljer att lämna STU?
– Jag har spelat i Solna och STU hela min karriär och efter att ha spelat rätt dåligt 2011 kände jag att en nytändning krävdes. STU har givit mig oerhört mycket genom åren och det var ett otroligt svårt beslut att lämna laget och alla härliga personer som man har lärt känna. Vill även ge en shout out till Bröderna Lars och Anders Onselius som har varit riktigt trevliga lagkamrater under åren i Bulls och jag hoppas att ni fortsätter jobba hårt för laget!

Varför valde du just att spela för Crusaders?
– Jag valde Carlstad för de har en bra  och stabil organisation med bra resurser.  Att få träna med laget under Offseason var ett stort plus eftersom jag har under senare år mest tränat på egen hand och det kan bli lite långtråkigt. 

Hur länge har du planerat att stanna i Karlstad?
– Planen är att stanna i Karlstad tills VM 2015. Mina möjligheter att utvecklas som spelare är störst där och målet är att vara så bra som möjligt till 2015.

Vad kan du bidra med till dem och vad tror du kommer va största skillnaden för din del?
– Carlstad Crusaders har ju vunnit två SM-Guld i rad nu och bara förlorat en match på de två senaste åren. Jag hoppas bara att kunna bidra till att fortsätta denna  vinnande tradition. I och med detta byte av lag tror jag att största skillnaden för mig kommer vara att jag får passa bollen till Fredrik Isaksson som för en gång för länge sedan skulle spela med Bulls. Den sejouren blev rätt misslyckad så nu hoppas vi att det blir mer lyckat den här gången.

Fram tills idag har du ju haft en hemmaplan med konstgräs och spelat alla matcher utom en (@ Crusaders) varje år på samma underlag. Men i år kommer över hälften av alla dina matcher att spelas på gräs, är detta något som kommer påverka dig och din spelstil, framförallt springspelet?
– Det ska bli skönt att inte spela på turf då det enda som har stoppat mig dem senaste åren är ”the turf monster” och nu slipper jag ju det.  Så det betyder att jag kommer vara närmast ostoppbar de kommande åren, iallafall i hälften av matcherna. Sen kommer jag låta andra spelare springa mer med bollen medan jag kan fokusera på passningsspelet.

Med tanke på att Crusaders både kan bistå med Sveriges bästa offensiva linje och riktigt ruggig receiverkår så kan jag tänka mig att du kommer trivs ganska bra. Vad har du för personliga mål med säsongen 2012?
– Mina personliga mål för 2012 är att utveckla mina svagheter. Jag ser framemot att få jobba med coacherna i Crusaders för att bli en bättre QB. I och med spelarkvalitén i laget så kommer jag inte behöva ta allt för stort ansvar själv och kan även fokusera på min egna utveckling och inte bara på att vinna matchen, men självklart ska matcherna vinnas!

Hur trivs du bäst  planen, när coacherna på sidlinjen kallar in spel till dig så du kan lägga 100% fokus på utförandet eller när du själv får va med i spelkallningen?
– Det kan vara en blandning av båda. Ibland när jag känner att jag har dålig rytm i spelet kan jag gärna välja några spel som jag känner mig bekväm i och passar för situationen.  Det händer dock relativt sällan och oftast är det skönare att låta coacherna på sidlinjen ta hand om det där, dem kan det ju så mycket bättre.

Jag antar att detta kommer bli första gången i din fotbollskarriär som du inte kommer att spela med dina bröder Jakob och Jesper eller har du försökt att få med dom till Karlstad också?
– Jag har spenderat en säsong i USA där dem inte var med men annars har jag nästan alltid spelat med någon av dem i klubben. Kommer självklart sakna att spela med bröderna. Man får en annan sorts gemenskap med dem när vi alla spelar i samma lag. Men allt kan inte vara för evigt och förändring kan ofta leda till något bättre.

Martin Falk, Sportchef Carlstad Crusaders & Rikard Borg, Vice Ordförande Carlstad Crusaders

Anders kommer hit som en del av vår långsiktiga satsning att Crusaders skall utgöra grunden i landslaget som skall spela VM på nybyggda Stockholmsarenan 2015”. – Martin Falk, Sportchef Carlstad Crusaders

Den bästa icke-amerikanske QB’n i Europa” – Jan-Erik Björklund, styrelseledamot i Carlstad Crusaders och f.d. förbundskapten för SLL

Carlstad Crusaders Head Coach Tracey Gere befinner sig just nu i USA men skriver följande om värvningen av Anders Hermodsson
– I am very excited about the opportunity to have Anders Hermodsson play with the Crusaders. Anders fits very well with the skill set of the type of player we want at the QB position. He is big, fast, tough and has a great arm. The Crusaders are a tight knit family and Anders is well respected by our players who have played with him on the national team. My impressions from our own personal meeting and from observing him on the field are that he will be a terrific fit with the culture here in Carlstad. This is an opportunity for us to fill the most important position in football with someone who we hope will be here for multiple years, to train with us throughout the year, and help lead the team to more Swedish championships.
This signing also gives us an opportunity to hire a dedicated offensive coordinator. I was very pleased with the offensive direction we were able to get from our QB Eli Cranor last season (with assistance from myself, Chris Viccory in the spring, Martin Falk and our other import Joey Stein). However, the ability to have an additional coach here all season will be a benefit to all of the players. We are excited about the candidates we have interviewed, and now that the QB position is resolved we should be hiring an offensive coordinator within the next 2 weeks.
A Swedish QB also gives us an opportunity to utilize an American import on offense at the WR position. We will look to find another versatile player such as Joey Stein was for us last year, someone who will coach the defensive backs and play defensive back, but who will be available to play on offense throughout the year. Joey was a tremendous weapon for us on offense in the two EFL games we played and with a Swedish QB we will look to have that kind of weapon on offense for our superseries games in 2012. We should be signing a player/coach for this position also in the next 2 weeks.
It is important we keep in mind that Anders will have very big shoes to fill. The last four QB’s in Carlstad have been Javid Shoemaker, Cedric Townsend, Rob Curley and Eli Cranor, dating back to 2005. Those were all terrific QB’s who played at a high level in college before coming here. Anders is a gifted player who exhibits a tremendous desire and work ethic to succeed. I believe those attributes and the nucleus of the organization around him in Carlstad will allow him to lift his game to new levels.
We have had great success over the years with recruiting talented young players to the organization who have bonded with our culture and become vital to our organization both on and off the field for many years. We are hopeful that Anders can make such a contribution in 2012 and for the future as well.

Comments

    1. Jodå Sebastian. Om du bara tar och lugnar dig lite så kommer de något på ert nyförvärv 19 åriga Kalle Jernberg. Blir sällan så bra om man bara slänger ut något för utslängandets skull.

  1. Enligt uppgifter från thecatch.se så kommer Forsman till spel 2012 trots att de såg osäkert ut till en början:

    Saxat från thecatch.se:

    En mycket glädjande nyhet är att Christian Forsman, Årets Runningback 2011 och stor guldmakare i finalen, kommer att spela vidare 2012!

    – Forsman skadade ledbandet förra året men han behöver inte opereras och är sugen på en säsong till. När det gäller andra spelare som drogs med skador 2011 så ser det bra ut med Joel Svenssons rehabilitering och han ser ut att komma till spel medan det är mer oklart i nuläget hur det blir med Viktor Jansson och hans knäskada, utvecklar Falk.