Intervju med Robert Johansson – Mean Machines HC

För Superseriepubliken, och den svenska amerikanska fotbolls-scenen, så är Robert Johansson ett välkänt namn. Robert har ett långt förflutet inom idrott och amerikansk fotboll, och han är huvudtränare för Stockholm Mean Machines.

Vi börjar lite med en kort resumé utav din historia, med dina egna ord.
– Jag har en idrottshistoria inom ishockey primärt, men även fotboll till viss del. Idrottsfostrad i DIF hockey och formad av deras elitsatsning. Började spela amerikansk fotboll vintern 1989 med Täby F2 Flyers. Spelade ett par år med Täby, och ett par med Arlanda Jets. Anslöt till Mean Machines 1995 och har stannat där sedan dess med undantag för spel i Legnano Frogs (Milano) i Italien 2002. Började coacha 2004, med ett uppehåll 2009. Jag har spelat i landslaget och coachat både junior- och seniorlandslag.
Jag har vunnit 4 SM-guld som spelare och 5 SM-guld som coach. Vunnit EM-guld med landslaget som coach, och både spelat och coachat matcher i de flesta länder i Europa. Jag har coachat i VM i Japan, JVM i Moskva, på Emporia State College i USA, samt diverse Nordiska Mästerskap, finnkamper och Eurobowl-matcher.

Om du fick blicka tillbaka på Superserien 2011 och nämna ett par saker som du vill ta med dig till 2012, eller som du anser stärker Mean Machines till denna säsong?
– De spelare som tog sig igenom säsongen krigade verkligen, och det är något jag vill ta med mig till 2012. Kraven som finns på ett Mean Machines-lag är enorm, och inte minst finns de inbyggda i föreningen efter den storhetstid som varit. Att så många unga och talangfulla spelare fick utsättas för dessa krav och känna på vad det innebär utan att vika ner sig och ge upp är otroligt stort för framtiden.

Nu när försäsongen snart är slut, hur tycker du att truppen ser ut?
– Fysiken är aldrig tillräckligt bra! Och dom som känner mig vet vad jag menar… Nej, men jag tycker vi är i närheten av var vi behöver vara. Och gruppen är otroligt hungrig, tror inte jag varit med om en så här hungrig grupp förut. Och det säger en hel del. 
Vi har inte direkt tränat tillsammans ännu så det är svårt att kommentera samspeltheten. Fokus har legat på individuell teknik. Men nu är det dags att knyta ihop säcken.

Vad är det som Mean Machines har 2012 ska göra för att de ska gå hela vägen?
– Hunger och vilja. Talang och “skill” har vi tillräckligt för att vinna allt. Vi måste behålla hungern varje träning, varje möte och vilja utvecklas och vilja vinna tillsammans.

“Generationsväxling” är en term som cirkulerat runt Mean Machines, hur anser du att detta förändrat laget?
– Moralen och den klassiska Mean Machines-inställningen är något som är inrotat i väggarna vid det här laget, så de som kommer upp eller in i den ”nya” generationen tar verkligen detta till sig. Det är inget vi pratar särskilt mycket, det är en miljö som bara finns där. 
En skillnad jag tänker på är att det med en yngre grupp finns ett helt annat driv och en hunger att ta sig någonstans.

I och med denna generationsväxling så bildas det givetvis frågetecken. Hur ser du på dem som tar över på de positioner där Mean Machines har förlorat någon?
– Jag är inte orolig. Vi har bytt ut spelare ett tag nu och det kommer inte bli ett problem. Det kan vara svårt att ersätta någon som lämnar, men en ny talang tar vid och vi får chansen att forma honom efter hans styrkor. 

Är det något som du oroar dig över inför säsongen?
– Det finns massor! Men alla andra huvudtränare där ute vet vad jag pratar om, och det finns inte tillräckligt med tid att prata om allt.

Tankar inför första matchen i serien – Tyresö på bortaplan?
– Inget speciellt. Det är alltid bra matcher mot Tyresö, och det ska bli kul att se var vi står när vi väl kommer dit.

Målsättning för Superserien 2012?
– Målsättningen är alltid att vinna varje match vi spelar, sen spelar det ingen roll om det är vecka 1 eller en SM-final. SM-guld får man om man vinner den sista matchen för säsongen, så jag antar att det är målsättningen. 

Tankar inför VM på hemmaplan 2015?
– VM 2015 är det svårt att göra något åt som klubblag, men vi vill forma så bra spelare som möjlig, så att de får chansen att representera Sverige och Mean Machines på hemmaplan.

Om du fick säga något för att sammanfatta din känsla för Mean Machines, som du vill att varje spelare ska ha i huvudet när ser framåt mot säsongsstarten?
– Det finns ett par saker. Fokus – när vi håller på med fotboll är det full fokus på det vi håller på med. Njut och upplev fotboll med total fokusering. Mod – det krävs stort mod att satsa hårt, lita på dina coacher och medspelare och våga försöka. Stolthet – var stolt över det du gör och vad du presterar med dina lagkamrater!

Text och intervju: Mathias Nedelius