Tyresö Royal Crowns – Stark trupp tar nya tag i jakten på SM-guld

Vår artikelserie om läget i lagen fortsätter idag med Tyresö Royal Crowns som verkar fortsatt taggade trots tre raka finalförluster.

Tyresös treårssatsning för SM-guld slutade som bekant med ytterligare en förlorad final. För tredje året i rad bidde det en silvermedalj. Sedan länge har det stått klart att headcoachen Leo Billgren och stora delar av tränarstaben hair wigs for african american women inte satsar vidare 2013. Istället har tidigare quarterbacken Terry Kleinsmith lagt skydden på hyllan och tagit över jobbet som headcoach. På spelarfronten har det dock varit väldigt tyst. Risken var att flera många som varit med under hela treårssatsningen fått nog och lägger av. Men så här långt finns det inga klara besked om spelare som slutar. Skulle Royal Crowns få behålla kärnan har man förstås en american wigs trupp som räcker väldigt långt också 2013.

Snabba importbesked

Till i år har laget varit snabba med att signa sina importspelare. Amerikanen Dan Selway, med erfarenhet från tidigare spel i Europa, kommer spela quarterback. Mycket meriterade Andrew Preston, som spelat defensiv back på hög collegenivå och som vann Eurobowl med Calanda Broncos 2012, har värvats till lagets secondary.

Valet att ta in Dan Selway är intressant och leder till spekulationer på flera plan. Till skillnad från de flesta andra Superserielag har Tyresö flera duktiga svenska quarterbacks. Under 2011 hade man Marlon Ahlm vid rodret och han gjorde det mycket bra. Ahlm var skadad hela 2012 och valet att ta in en amerikan kan indikera att Ahlm inte finns tillgänglig för årets säsong alternativt enbart väljer att spela safety.

Hoppas på Hellermarkcomeback

En annan konsekvens av att ta in en import till quarterback är att man måste hitta en inhemsk lösning på runningback. Förhoppningsvis innebär detta att Hampus Hellermark siktar på spel hela säsongen. Även om det finns flera duktiga runningbacks i landet måste nog Hellermark ändå gälla för bäst i Sverige. Faktiskt är han en av landets absolut mest sevärda spelare alla kategorier som upprepade gånger de senaste åren gjort makalösa och minnesvärda spel. Men 2012 spelade han bara tre matcher, en i grundserien och de båda slutspelsmatcherna. Satsar han på spel hela säsongen ser det bra ut för Tyresö. Annars är det högst oklart vem som ska springa med bollen.

Andrée Jenmert kan ta tunga yards i mitten men saknar speeden en komplett runningback behöver. Christopher Rimér har spelat en del efter sin comeback för två sedan men har inte fått det att lossna. Marcus Westman och Noghor Jemide har erfarenhet av positionen men båda spelar nyckelroller i lagets försvar och bör inte dubbla. Från juniorledet tar kanske Christopher Olsson steget upp. Olsson har flera juniorlandskamper bakom sig men att han ska kunna bära springspelet för ett lag som siktar på SM-guld är mycket begärt. Med stor sannolikhet tittar lagledningen på hur man kan stärka upp positionen. Även om Hellermark kommer till spel behövs det fler alternativ i springspelet.

Mycket stark receivergrupp även om några skulle hoppa av

På receiversidan ser det betydligt bättre ut. Carl Kamm, Simon Almgren och Johan Ingerman räknas samtliga in bland landets bästa. Bakom dessa finns landslagsaktuelle Daniel Nässelqvist, Michel Jenmert och bröderna Jimmie och Kimie Svenningsson. Ett antal unga spelare, däribland Marcus Taberman, Niklas Åhlin och Alfred von Stedingk, skulle kunna ge ytterligare bredd om de väljer att satsa vidare. Därutöver finns flera spelare i gruppen defensiva backar, såsom Ricky Pena, James Robinson och unge Tobias Kjellberg, som med framgång spelat receiver. I dagsläget finns inga uppgifter om spelare som slutar men Tyresö har sådan bredd i gruppen att man klarar ett par avhopp.

Björkman den bästa, men kanske inte enda, värvningen

Tyresö har haft en mycket bra offensiv linje de senaste säsongerna. Men när finalerna 2011 och 2012 analyserats har en ofta återkommande slutsats landat i att det trots allt varit på linjen man haft problem. En klar förstärkning till linjen är förstås värvningen av legendariske linjetränaren Stefan Björkman som valt att göra coachcomeback i Tyresö. Björkman är en av få svenska coacher med internationell erfarenhet och lär kunna utveckla linjen ytterligare ett snäpp.

Frågan är dock vilket material Björkman har att arbeta med. Under 2012 startade i huvudsak Pablo Valenzuela, Olle Norberg, Robin Svallin och bröderna Oscar och Victor Strauss. Olle Norberg har flyttat över Atlanten för collegespel på Indiana State och lär knappast dyka upp för spel i Sverige. Oscar Strauss har meriter som få och hans spel håller absolut toppnivå men orkar han motivera sig för ytterligare en säsong? Om Norberg och storebror Strauss inte kommer till spel ser ganska tomt ut. Marco Gudding och Victor Hagman gjorde några inhopp 2012 men båda hör egentligen hemma på defensiva linjen. Daniel Ask var fram till 2012 starter men spelade mycket sparsamt ifjol och risken finns att han inte satsar vidare. Det finns dock möjligheter att flera unga spelare med Tom Chinn i spetsen kan ta steget upp från juniorspel och kanske kan coach Björkman få en eller flera att kliva in i startuppställningen redan i år. Det skulle dock inte förvåna om Royal Crowns väljer att förstärka linjen med någon värvning.

Stark linje och Sveriges bästa grupp linebackers

Defensivt ser det mycket bra ut i Tyresös box. På linjen finns gott om talang. Noghor Jemide är förstås det främsta affischnamnet med utöver Jemide finns spelare som Kenth Rydberg, Lukas Kjellberg, Viktor Hagman, Marco Gudding och Andreas Jonsson. Aziz Bouzham, Per Hedberg och Per Lindelöf spelade en del 2012 och ger fin bredd. Därutöver har Andrée Jenmert tidigare synts en del på linjen och kan hoppa in vid behov. Risken finns att några spelare inte satsar vidare, både Kenth Rydberg och Aziz Bouzham har passerat de trettio och kan möjligen har andra prioriteringar i livet, men Royal Crowns har sådant djup på positionen att den är fortsatt stark. Vad man möjligen saknar är en riktigt vass passrusher. Skulle man få möjlighet att knyta till sig en riktigt bra passrusher kommer lagledningen säkert ta chansen. Annars är man nog mycket nöjd med vad man redan har.

Under 2012 hade Tyresö troligen Superseriens starkaste starting line-up på linebacker. Tvillingarna Marcus och Pontus Westman följde upp succén från rookieåret 2011 och dunkade tillsammans in mer än 110 tacklingar. Bröderna kompletterades av Erik Rauge som gjorde ett fantastiskt fint första år som senior. Trion startade samtliga tolv matcher 2012. Bakom dessa är det dock lite lätt ödsligt. Benjamin Braithwaite kan ta spel som linebacker även om han 2012 mest spelade i secondary. Man har flera juniorer som Felix Löwenborg och Martin Kristenssen som skulle kunna ta steget upp. Därutöver har Kenth Rydberg sedan tidigare synts som linebacker i vissa matcher. Men även om det är lite tomt bakom den startande trion är inte värvningsbehovet enormt. Det skulle kunna dyka upp någon övergång men det lär knappast vara något tokfokus för lagledningen.

Tyresö hade Superseriens bästa passförsvar 2012. Royal Crowns kan mönstra en fin startuppställning där Andrew Preston lär kompletteras med namn som Lamin Saho, Kevin Kronow, Jean-Paul Alcantara och Benjamin Braithwaite. Dundertalangen Jimmy Nilsson gick skadad under fjolårets säsong men är han frisk och kommer till spel innebär det en klar förstärkning till gruppen. Spelare som Philip Widerström, James Robinson, Ricky Pena, Tobias Kjellberg och Johan Moberg ger fin bredd och kanske kan också några tidigare juniorer ta steget upp. Möjligen kan också Marlon Ahlm vara återställd efter skada och finnas tillgänglig för spel. Förhoppningsvis kan han också hålla sig hel. Ahlms fräna fysiska spelstil har tidigare slitit hårt och orsakat skador. Även bland defensiva backar är det fullt möjligt att någon eller några spelare kliver av. Men djupet torde vara tillräckligt för att klara detta.

Fortsatt guldsug kan leda till enstaka nyckelvärvningar

Tyresö har de senaste åren varit mycket aktiva på värvningsfronten och visat sig vara beredda att hosta upp en del slantar om det behövs. Laget har en mycket bra grund att stå på men eftersom man knappast är mindre guldbenägna i år än tidigare kan det ändå dyka upp nyheter om övergångar de närmaste veckorna. Vår analys visar att laget troligen är ute efter spelare till runningback och offensiva linjen. Men skulle toppspelare på andra positioner finnas tillgängliga lär Tyresö göra sitt yttersta för att rekrytera dessa. Royal Crowns fortsätter vara guldsugna och lär ta varje möjlighet att vässa laget ytterligare.

Foto: Cecilia Håkansson, se fler av Cecilias bilder på facebook