Meriterad NFL-spelare till Uppsala

Nu är det klart: Michael McMahon, med fem säsonger i NFL bakom sig, spelar för Superserielaget Uppsala 86:ers i år. Det var inte pengarna som lockade 34-åringen till Uppsala och Sverige, utan chansen till en ny karriär.

Meritlistan är imponerande: Fem säsonger i NFL, varav fyra i Detroit Lions (2001-2004) och en i Philadelphia Eagles (2005).

Signad men spelade inte
2006 skrev han på för Minnesota Vikings 2006, men fick inte plats i laget.

Därefter har Michael McMahon spelat i Canadien Football League, I Toronto Argonauts och Montréal Alouettes, samt California Redwoods i den nystartade United Football League, där han just nu är signad för Virginia Destroyers.

UFL spelar dock för närvarande inte, varför Michael McMahon fanns tillgänglig för ett äventyr i ett land som arrangerar Student-VM våren 2014 i Uppsala och VM i juli 2015 på Tele-2 Arena.

Lära att ligga på topp
– Det är trevligt att vara här. Jag ser fram emot att få träna med laget. Jag hoppas kunna bidra med kunskap om vad som krävs för att prestera på topp, och inspirera de övriga i laget, sade 34-åringen när Idrottens Affärer mötte honom på Arlanda tillsammans med 86:ers head coach Per Nilsson och ordförande Martin Söderberg.

Det är Uppsala 86:ers talangscout Dennis Stockblom som fick korn på McMahon via sina kontakter i USA. Martin Söderberg var nöjd när han mötte den reslige och vältränade quarterbacken på Arlanda:
– En spelare med så mycket erfarenhet från professionell fotboll har aldrig tidigare satt sin signatur för en svensk klubb. Vår ambition är att han med sitt kunnande ska kunna hjälpa till att utveckla både spelarna i Uppsala 86:ers, samt de cirka 60 eleverna i vår fotbollsakademi på Celsiusskolan – den enda i sitt slag i Sverige. Om regeringen går på RF:s rekommendation blir fotbollsakademin på Celciusskolan ett Riksidrottsgymnasium från hösten 2014.

Coachkarriär avgörande
Just jobbet som tränare och coach på fotbollsakademin har varit avgörande för att få Michael McMahon på planet till “Lilla Sverige”, enligt Söderberg:
– Det är det som har lockat honom mest. Att få chansen att skaffa sig erfarenhet som tränare och coach. Det ser bra ut på hans CV, nu när det börjar bli dags att tänka på en karriär efter spelarkarriären. Vi kan aldrig locka en sådan här erfaren spelare med mycket pengar – de resurserna har vi inte. Nu tjänar han ungefär som en undersköterska.

Stannar till SM-guldet!
På frågan hur länge Michael McMahon stannar I Uppsala och Sverige svarar Martin Söderberg snabbt:
– Till det att han hjälpt Uppsala 86:ers till SM-guld, det vill säga den 7 september när SM-finalen avgörs!