Roberts topp 3 draft RB’s

Nu är de ju inte långt kvar till årets NFL-draft! Och som bekant så är de ingen av SFN’s ordinarie skribenter som brukar skriva om varken college och NFL, men som tur är finns det många andra kompetenta och kunniga människor som kan guida oss andra i draftdjungeln.
Här kommer Robert Johanssons tankar om några av årets Running Backs.

—–

Som gästkrönikör så tänkte jag ge Min analys av tre stycken Running Backs i Draften 2013 men också sätta det i perspektiv till Running Backs i Sverige.

Jag har varit aktiv i Svensk Amerikansk Fotboll sedan 1997, coachat Running Backs i 10 år och själv spelat den positionen. De senaste tre åren har jag varit coachat RB i Tyresö och sedan årsskiftet så coachar jag Running Backs i Seniorlandslaget. Jag har coachat allt från Wing-T/Flex Bone-system, Pro till Spread. Under dessa år så har det verkligen märkts hur kravbilden på Running Backs i Sverige och USA har förändrats. Traditionellt skulle du kunna hantera 30 carries på en match och leva efter devisen “3 yards and a cloud of dust”. I takt med att trenden har ökat med att sprida ut bollen till många olika mottagare så har också kravbilden på RB blivit annorlunda. Nu får du 10-15 carries på en match. Det innebär att du måste vara mer explosiv och måste göra stora spel på de chanser du får. Men det ställer också krav på att du som Running Back måste hantera mer saker än att springa och blockera. Jag tycker tyvärr positionen har blivit lite bortglömda i Sverige (Kan vara partisk i frågan) något som jag tycker sig visar sig i den begränsade bredden av duktiga RBs och det begränsade antalet RB coacher.

Vi flyttar fokus till NFL-draften 2013. De senaste åren har det skett en rejäl förändring i den offensiva filosofin i NFL. Det gör att vi börjar se en spridning av offensiva spelsystem vilket gör att flera olika RB-typer behövs i NFL Det är för mig svårt att bedöma exakt i vilken ordning som respektive RB kommer gå i draften då alla RBs skiljer sig åt rejält. Enligt mig så är RBs en av de positioner som spelartyperna skiljer så åt mest och verkligen måste passa in i spelsystemet för att bli vald. Jag tänkte lyfta fram tre stycken helt olika Running Backs som jag tror kommer hamna bland de 5 första draftade RB.

Eddie Lacy (Alabama)

Alabama Crimson Tide's Lacy celebrates after scoring a touchdown in the first quarter of the NCAA BCS National Championship college football game in MiamiOtvivelaktigt så kommer Louisiana-sonen Eddie Lacy gå först i draften. Eddie som trots en skadedrabbad sista säsong på High School var rankad som 13:e bästa RB i landet. Bedömd som en fyrstjärning rekytering hade Eddie en uppsjö av erbjudanden från SEC-skolor men valde till sist Alabama. Efter att ha “Redishirtad” säsongen 2009 så tog han säsongen 2010 en plats som tredjeback bakom fysfenomenen Trent Richardson och Mark Ingram, två av mina personliga favoriter. Efter att ha fått stått bakom Mark och Trent ända till säsongen 2012 så förtjänade Eddie till sist platsen som förstaback säsongen 2012. Och som han gjorde det. Ett snitt på 6.5 och totalt 1322 yards rushing. Även om man jämför det totala antalet yards mot exempelvis Jonathan Franklin så är det ca 400 yards mindre men också ca 80 carries mindre.

Eddie fick aldrig mer än 20 carries på en match, en filosofi vi sett under Coach Sabans era där det var viktigt att hålla RBs fräscha. Sedan får man inte glömma bort att SEC är ligan i ligan där Eddie spelade med och alltid mötte lag som var både starkare och snabbare än övriga konferenser. Tror vi alla minns Eddie skoja med Notre Dame i årets upplaga av National Championship.

Eddie är en typisk arbetshäst och har en stil som passar in i de flesta NFL-lag. Många analytiker vill jämföra honom med Frank Gore, något som verkligen känns rätt. Eddie är 5’11 och väger 231 lb, vilket gör honom något tyngre än snittet i NFL. Mer en traditionell RB som springer nord-syd snarare än en zone-runner. Upplever att han har en tendens att vara lite otålig och göra dåliga/sena reads (Speciellt i Inside Zone). Andra karaktäristiska saker med Eddie är att han är fruktansvärt stark och att han spelar en låg “pad level”. Detta tillsammans med en väldigt bra balans gör att Eddie kan ta många yards efter kontakt. Att han sedan vill sticka in näsan och avsluta spelen gör att han alltid får några extra centimeter. Ett av hans vapen som han använder ofta är hans spin move som han har förnedrat många defensiva spelare med.

Svagheten är hans blockeringar något som kan hindra honom från att bli en “every down back”, åtminstone initialt. (Bollen ska ändå inte bollas runt i luften så det gör inget). Jag tror Eddie kommer bli en rolig spelare att se på i NFL.

ATT YDS AVG TD REC YDS AVG TD
2010 56 406 7,3 6 2 18 9,0 0
2011 95 674 7,1 7 11 131 11,9 0
2012 204 1322 6,5 17 22 189 8,6 2

 

Montee Ball (Wisconsin)

Montee BallNär man nämner Montee Ball så tänker man direkt på alla rekordproduktion av touchdowns i NCAA.

NCAA single season records

  • Most touchdowns, season: 39 (2011)
  • Most consecutive games with two or more touchdowns: 13 (2011)
  • Most points scored by non-kicker: 236 (2011)

 

 

 

NCAA career records

  • Most touchdowns: 83 (2009-2012)
  • Most Rushing Touchdowns: 77 (2009-2012)

(Källa: Wikipedia)

Montees produktion av touchdown påbörjades redan i High School där han under hans karriär hade 995 carries, 8222 yards, 107 touchdowns och ett snitt på 8,26 yard/carry. Några intressanta saker som ska nämnas är att Montee var utsedd till landets 33 bästa Running Back och var utsedd tre gånger All-Academic. Som freshman i Wisconsin så påbörjade Montee direkt sin resa till en av landets bästa Running Backs. Fyra touchdowns och nästa 100 carries får betecknas som en väldigt bra start. Säsongen efter, 2010 tog Montee snart över rollen som starter och lyckades producera hela 108 poäng. 2011 kvalificerade sig Montee som en av fem stycken finalister av Heisman Trophy. Övriga finalister var inte helt okända RG3, Andrew Luck, Tyrann Mathieu och Trent Richardson.

Montee är en Running Back som passar perfekt in i ett vad jag definierar som ett “traditionellt” Spread Offense med ett running game kräver timing och utvecklade blockar så som zone eller mycket pulls. Den typen av offense ställer också krav på att Backen ska vara väldigt delaktig i passningar genom definierade rutter eller check-releases, samt screens. I mångt och mycket raka motsatsen mot Eddie Lacy.

Montee är väldigt duktig på att läsa spel och tidigt kunna se spelets utveckling och följa blockar. Wisconsin arbetade väldigt mycket med pulls för att få Montee utanför boxen och ge honom ett öppet fält att arbeta på. Montee en väldigt bra hastighet på öppen yta och en duktig receiver.

Just hans förmåga att läsa spel gottgör också till viss del hans bristande acceleration ur cuts. Om man analyserar många av hans stora spel så gör han ofta cutten väldigt tidigt istället för att stå på linjemännens hälarna. Montee känns lite svensk; trygg och man vet var man får med honom. Det kanske inte blir en succé men det är ett tryggt val. Troligen får vi se honom tidigt i andra rundan, många experter pekar på att Packers kommer plocka honom.

ATT YDS AVG TD REC YDS AVG TD
2009 98 391 4.0 4 9 92 10.2 0
2010 163 996 6.1 18 16 128 8.0 0
2011 307 1923 6.3 33 24 306 12.8 6
2012 356 1830 5.1 22 10 72 7.2 0

 

Giovani Bernard (North Carolina)

Giovani BernardGiovani Bernard, Fort Lauderdale, Florida var i High School rankad som som näst bästa Running Back i staten och som nummer 13 i nationen. Giovani valde först att tacka ja till Notre Dame men ändra sig och valde North Carolina. Tyvärr så var knäskadan framme redan efter den tredje dagen och tvingade honom att “Redshirta” sitt första år. Säsongen efter kom han starkt tillbaka och tog direkt starting positionen där han också den säsongen var den freshman RB som producerade flest yards per match. Året efter så bytte man spelsystem och No-Huddle Shotgun passade Giovani ännu bättre. Där fick han också möjlighet att returnera puntar, vilket visade sig vara ett bra beslut av coaching staben.

Jag tycker Giovani är en mycket underhållande back att se på. Man kan räkna med att det händer stora spel, eller i alla fall att spelen spektakulära vändningar. Giovani är en väldigt komplett back med få svagheter. Om han hade varit något tyngre/starkare (Och skadefri) så tror jag att Giovani hade varit kandidat till att gå som nr 1 RB i draften. Jag upplever också Giovani som en väldigt, vad jag kallar, “traditionell” Spread RB där Zone, Screens och Check-Releases är en del av de offensiva vapnen. Bra förmåga att se spel utvecklas, väldigt tålmodig, väldigt bra acceleration och vill alltid avsluta spelen. Jag skulle säga att han känns väldigt mogen för att endast ha spelat två säsonger Han är möjlig att använda på Special Teams för att sedan bli en every down back då han har alla offensiva vapen som behövs. Han kommer aldrig att springa över en MLB i NFL men genom att han är så otroligt shifty så gör han spel, både i boxen och i öppet fält.

Det är två roliga speldetaljer med Giovani. Den ena är hans förmåga att använda stiff arm på ett förnuftigt sätt och den andra detaljen som man kan observera är hans otroliga stegfrekvens, det går undan! Han springer inte med speciellt höga steg och har samtidigt en väldigt låg tyngdpunkt / pad level. Det enda frågetecknet är ifall hans knän är tillräckligt stabila. Jag skulle gärna se honom bli draftad av Baltimore Ravens, något som tyvärr inte lär hända.

ATT YDS AVG TD REC YDS AVG TD
2011 239 1253 5.2 13 45 362 8.0 1
2012 184 1228 6.7 12 47 490 10.4 5

Robert Johansson