Glödhet serie efter skrällarnas helg

 

Vilken helg det blev! Det var nog många som likt mig tyckte det såg ganska förutsägbart ut inför helgen men ack vad fel vi hade. Istället fick vi se två skrällsegrar för Uppsala och Kristianstad samt ett Stockholm som pressade STU under en betydande del av matchen.

Den som följer Superseriepanelen här på SFN fick dock besked redan i onsdags om att det kunde skrälla på Studenternas. Kalle Flognman och Anders Olofsson pekade ut Uppsala som möjliga skrällkandidater medan 86ers försvarscoach Rachid Belkacem stack ut hakan ytterligare någon meter och menade att Uppsala i allra högsta grad tänkte utmana om segern. Under drygt två dygn fick Belkacem ta emot en del spott och spe för sin enligt många djupt orealistiska syn. Men när det var dags för match visade sig Belkacem ha varit helt rätt på det. Uppsala spelade mycket inspirerat defense där lagets linje med importen Mohammed Usman, suveränen Gustav Kierebinski, veteranen Henrik Green och rookien Filip Palmqvist visade vägen.

Tyresö fick olyckligtvis sin quarterback Dan Selway skadad i andra kvarten och kanske kunde det ha blivit ett annat resultat med honom kvar på planen. Men för den som såg matchen eller likt mig satt klistrad vid den förnämliga live streamen kändes det inte som om matchen egentligen bytte karaktär efter Selways skada. Uppsala spelade bra defense både med Selway på och av planen.

Läs mer om matchen i Garry Nilssons matchreferat: ”Uppochned vända världen på Studan”

Läs UNT:s artikel om matchen: ”Tredje raka för 86ers”

Stor överraskning i Kristianstad   

Nästa skräll skedde i Kristianstad där Predators lyckades vända flera underlägen till seger. För andra hemmamatchen i rad lockade Predators över 700 åskådare och publiken fick verkligen valuta för entrépengen. De bjöds på en riktigt rafflande match som inte avgjordes förrän på sista spelet då Anders Hermodssons sista desperata passning kunde plockas ned av en Kristianstads försvarare i egen end zone. Predators vann matchen med 40-35 och visst är det synd att matchen inte sändes på nätet så fler kunde tagit del av denna spännande drabbning.

Utan att ha sett matchen är det svårt att kommentera vad det var som var den vinnande faktorn för Kristianstad. Men av den eminenta  Twitterrapportering som kom från matchen verkar Predators quarterback Philip Juhlin och hans receiverkår ha haft en riktigt bra dag. Rimligen måste därmed också Kristianstads offensiva linje ha spelat sin bästa match för säsongen. I Crusaders saknades en del starters av olika skäl och kanske kan det ha funnits viss underskattning med i bilden. Men detta är ingenting som förtar Kristianstads insats. Kanske var det första gången i Superseriens historia som en nykomling besegrade regerande mästarna. En bragd som heter duga!

Budskapet till Örebro, STU och Tyresö, som samtliga kommer åka ned till Skåne för bortamatch mot Predators, torde därmed vara klart. Se till att bästa laget finns på plats och är fullt laddade. Det lag som inte är rustat och klart kommer få lära att Kristianstad har spelarmaterialet att backa upp sitt mål om slutspel.

Läs mer om matchen på Kristianstadbladets hemsida: ”Dunderskräll av Predators”

Läs mer om matchen på NWT:s hemsida: ”Wake-up call för Crusaders”

Jämnt i halvtid på Bergshamra Arena

Omgången avslutades med Stockholmsderby där STU gällde som förhandsfavorit. Bulls fick dock slita länge. I halvtid var det helt jämnt med STU ledning med 14-13. I andra kunde Bulls till slut sträcka ut till klar seger med 37-13. Flera av STU:s playmakers spelade bra. Michael Sander och Damien Scanella visade återigen de tillhör receivereliten och runningbacken Jonathan Wikström gjorde flera fina löpningar. För Stockholms del var matchen ett klart fall framåt. Emil Sundström Edland hittade sina receivers på  ett sätt vi inte sett tidigare i år. Man har ett till stora delar orutinerat lag som växer med varje match och det blir intressant att se vad Stockholm kan göra senare under säsongen. 

Lite intressant i sammanhanget är att STU:s spelande sportchef Kristofer Österberg visade prov på fina siaregenskaper. Redan inför helgen pratade Österberg om att det skulle bli två skrällar i omgången. Återstår att se om det var en tillfällighet av engångskaraktär eller om Österberg utvecklas till Superseriens Saida.

Missa inte att läsa Peter Nilssons eminenta referat på Stockholms hemsida.

Kolla också gärna in Gustaf Taubes foton från matchen.

Upplagt för rafflande fortsättning

I och med helgens resultat ser fortsättningen hyperintressant ut. Fram till den här helgen rådde det mer eller mindre samsyn om att serien skiktats i en topp med Carlstad, Tyresö och Örebro, ett bottengäng med Stockholm och Arlanda samt tre lag i mitten som slogs om slutspelsplats. Den uppdelningen håller inte längre. Istället är det vidöppet om slutspelsplatserna.

Just nu finner vi Tyresö, Carlstad, Kristianstad och Uppsala på slutspelsplats med Örebro och STU jagandes bakom. SFN:s tabellmästare Leo Billgren har analyserat vad som gäller och pekat ut hela åtta nyckelmatcher mellan de sex topplagen som lär avgöra tabellplaceringarna. Dessa matcher är Kristianstads tre hemmamatcher mot Örebro, STU och Tyresö, Uppsalas hemmamatcher mot Örebro och Carlstad, superderbyt Carlstad-Örebro, samt två toppmatcher i sista omgången mellan STU-Uppsala och Tyresö-Carlstad. 

Nästa helg spelar Arlanda mot Uppsala, Stockholm mot Örebro samt Carlstad mot STU. Normalt borde Uppsala, Örebro och Carlstad gälla som klara favoriter men efter den här helgen står det klart att allt kan hända. Superserien lever och är glödhet, precis som det ska vara!

 

 

 

Comments