IFAF Europe Champions League redan 2014

Lördagen den 21 september togs ett stort steg för klubbfotbollen i Europa. För första gången någonsin kommer IFAF Europa att anordna en klubblagsturnering för respektive lands mästare, i Sveriges fall Carlstad Crusaders. Själva turneringen får likt i dom flesta andra sporter namnet Champions League, och vinnaren av turneringen blir således bästa klubblag i Europa.

Till skillnad mot i år då EFAF anordnat liknande turneringar kommer det endast finnas en turnering och inte en för mästarna och en övriga lag så som EFAF-cup och EFL. En av många andra skillnader är att det är helt kostnadsfritt att ansöka om spel Viktiga datumi turneringen, dock så behöver respektive lands förbund godkänna ansökan innan den kan skickas in till IFAF Europa. När man däremot blir antagen får man betala ca. 14.000:- (1.500€) för att delta, pengar som går till administrativa kostnader m.m. Sista ansökningsdagen är 15 oktober, en månad senare, 15 november presenteras vilka lag som hamnat i vilken grupp. Intentionen från IFAF Europa är att det blir totalt 12 lag med grupper om tre lag till gruppspelet. Tanken med slutspelet är att samtliga fyra semifinalister samlas på ett och samma ställa helgen 4-6 juli och avverkar både semifinalerna och finalen under samma helg. Obekräftade rykten gör gällande att finalen kan komma att spelas i Paris, Frankrike.

En av anledningarna till att alla ansökningar kommer att ta vägen förbi förbunden är att man vill säkerställa att det är konkurrenskraftiga lag som reser ut i Europa och tävlar, samt att det finns en hel del rosterrestriktioner som till och med är lite kluriga att hålla koll på för ett nationellt förbund och näst intill omöjliga för ett internationellt förbund att hålla reda på.

Turneringen är tänkt att spelas mellan ländernas mästarlag, men det kommer vara fritt fram för andra klubbar att skicka in sina ansökan (via respektive lands förbund) och ifall det skulle falla sig så att något eller några länder inte skickar något lag så kan det ju öppna upp för att andrapristagarna får chansen på den åtråvärda CL-bucklan. Det finns även en chans att man i framtiden låter starka fotbollsnationer så som t.ex Österrike anmäla mer än ett lag då topp fem i den inhemska ligan håller bättre klass än många mästarlag ute i Europa.

När det kommer till domarna i turneringen kommer IFAF Europa att utse och skicka IFAF Europehuvuddomaren i varje match, övriga sex domare kommer tillhandahållas av värdlandet, eventuellt med hjälp från angränsande länder. Under slutspelet är samtliga domare på plats utsända av IFAF Europa för att säkerställa högsta möjliga klass på dömandet.

Sverige kommer att ingå en en grupp med lag ifrån Finland, Norge och Danmark, förutsatt att samtliga länder skickar sina mästare finns det inte utrymme för fler lag att ansöka, men rykten säger att dom norska mästarna Eidsvoll 1814’s inte kommer till spel och skulle ju i så fall öppna upp för bl.a Örebro Black Knights, som ju kom tvåa i årets upplafa av Superserien.

Efter mötet var Mikael Roos, en av Sveriges representanter på plats, mycket positiv och sa att det var ett bra möte och att det som beslutats la grunden till en bra lagturnering som kommer att gynna både dom europeiska klubbarna och dom europeiska spelarna.
Han sa även att det var positivt att se att man kommer ta ut lägre avgifter än tidigare liknande turneringar och att man överlåtit på föreningarna att välja både resmetod, kost och logi så att föreningarna själva kan anpassa detta efter sina egna förutsättningar. 
På mötet för Sveriges räkning fanns också förbundsstyrelsens Martin Söderberg.

En annan väldigt viktig punkt som diskuterades noga och väl innan den klubbades igenom var rosterns uppbyggnad. Hur många importspelare skulle tillåtas? Hur många av dom får vara amerikaner och så vidare. För att reda ut begrepp som Home grown och rosterns storlek frågade vi Sveriges representant Mikael Roos.

—–

Innan förbestämt datum ska lagen skicka in en 55-manna roster. För den listan gäller följande:

Max 2. Nordamerikaner

  • Spelare som är medborgare i USA, Kanada eller Mexico.
  • Spelare som spelat på college eller högre division i Kanada, USA eller Mexico, och inte uppfyller definitionen av “Home grown”

Min. 30 “Home grown”

  • Spelare som spelat minst två sammanhängande år i det aktuella landet (Sverige), under åren 14-21, räknas som home grown även om denna spelat på college eller högre.
  • Spelare som påbörjade sin karriär i Kanada, USA eller Mexico men var medborgare av det aktuella landets (Sverige) innan spel påbörjades räknas som home grown.

Max. 23 övriga

  • Spelare som inte definieras som nordamerikan eller home grown.
  • Svenska medborgare som inte hade medborgarskap innan karriären påbörjades i nordamerika.
  • Svenska medborgare som räknas som home grown i annat land.

—–

Till skillnad mot t.ex EuroBowl så kommer ett lägre antal amerikanska importer att tillåtas och man kommer vara betydligt mer restriktiv mot spelare som tidigare spelat i USA, detta för att uppmuntra lagen att spela flera europeiska spelare och på så vis stärka den europeiska fotbollen. Värt att notera är att man som vanligt inte får dressa fler än 45 man på matchdag även fast rostern innehåller 55 namn.