En slingrig väg in i NFL-land

Vilken resa det blev hela våren, sommaren och tillslut även hösten. Coachade Djurgården i sin comeback säsong och det hela avslutades med ett kval som inte många ens visste skulle dyka upp innan säsongen började. Flagg fotbollslandslagets säsong blev väl inte riktigt som vi hade tänkt oss men jag var ändå på plats i Italien för att se EM-spelet och min ambition att följa NFL för SFN’s räkning föll helt på skam. Nu när man äntligen fått andas lite så är vi redan i vecka 7 och mycket har hänt och mycket mer kommer att hända. Tänka är att jag ska få vädra lite personlig åsikter, ge lite input för er som älskar fantasy football och rapportera live ifrån USA och laget som jag följer mest och bäst, Miami Dolphins.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1994 så ringde Christer Lantz mig (chefredaktör för Sveriges egna amerikanska fotbollstidning Extra Point) och frågade om jag var intresserad av att åka till Super Bowl i Miami för tidnings räkning. Snacka om att det var en dröm som blev en fantastisk sanning och i januari 1995 så fick jag äntligen vara med om något som så många amerikaner bara drömmer om och jag behövde inte ens betala för det. Sen dess så har det blivit några Super Bowlmatcher till och ett stort antal NFL matcher på plats och allt som oftast i Miami. Vädret är fantastiskt och även om laget inte rosat marknaden de senaste åren så har vi fått så många andra lag genom åren. De har varit jag och Garry Nilsson som oftast varit på sidlinjen samt Elisabet Ljungblom som varit med i press boxen, i omklädningsrummet och på press konferenserna efter matcherna. Det har varit otroligt givande och kul genom alla dessa år och förhoppningsvis så kommer vi att kunna förmedla mer av det som finns i framtiden för er läsare av SFN.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är lätt att glömma idag då man kan följa NFL på TV10 eller direkt via datorn med NFL gameday. Det är ju inte så våldsamt länge sen man fick plåga sig med nätradio sändningar och dålig sömn eller eftersända matcher med tyska kommentatorer via parobol eller danska sändningar. Där vi är idag kommer förhoppningsvis få ännu fler att få upp ögonen för sporten och att vi snart åter har lag i Uddevalla, Växjö, Karlskrona, Skellefteå, Piteå och Knivsta!

 

Det finns säkert några som protesterar men visst har NFL’s salary cap gjort att varje säsong är spännande och att det är nästintill omöjligt att lista ut vilket lag som får lyfta Lombardi trophy i februari. Ett lag som var garanterat heta Super Bowl kandidater är eller rättare sagt var, Atlanta Falcons. TE Tony Gonzalez övertalades av både sig själv och sina egna för att få chansen till en ring men med 4 förluster och Julio Jones borta för resten av säsongen så känns det helt omöjligt. För några som det inte känns helt omöjligt för så är det New Orleans Saints som fått tillbaka självförtroendet efter att deras coach Sean Payton kommit tillbaka efter sin avstängning. Det är lätt att glömma varför Payton var avstängd men ni som har ett minne som sträcker sig över en säsong vet att Saints hade ett “bounty program” och spelarna som medvetet skadade en motståndare fick lite extra i plånboken. Det är möjligt att det inte är något nytt i NFL’s värld och uppenbarligen så glömmer folk fort och bara ser Saints framgångar i år.

 

Visst var det nog en och annan som tvivlade på Andy Reid när han fick lämna Eagles efter 14 säsonger och istället ta över Kansas City Chiefs som inte gjort nån glad på många år. Egentligen så fanns det inte så mycket som tydde på att laget skulle kunna lyfta sig ur bottenträsket men nu står Chiefs där som enda obesegrade lag i NFL efter sju omgångar. Oavsett hur den här säsongen slutar för Kansas så tror jag att man kan tänka sig att Reid är mer än nöjd med sin insats och har bevisat hur viktigt det är med en rutinerad coach och hur det kan lyfta ett lag. Kansas vinst i Philadelphia måste ju ha varit nästan det bästa som hänt i Reids liv även om han självklart påstod att det bara var som vilken match som helst.

 

För Kansas så gäller det ha skärpan inne hela vägen då det värsta motståndet heter Denver Broncos och Peyton Manning som spelar sin bästa fotboll på många år. Dock så blev det inte den förväntade segern när Manning kom tillbaka till Indianapolis utan Andrew Luck bevisade att han var rätt man för Colts. Just quarterback positionen har en hel del haft svårt att bevisa sin potential och en del klubbar är redan inne på sin tredje QB för säsongen. Rams tappade Bradford för säsongen och har inte mycket roligt att välja på. Bills signade Kevin Kolb innan säsongen men han försvann redan innan första matchen och sen tog första picket EJ Manuel över och spelade riktigt hyggligt innan även han drog på sig en skada och oprövade Thad Lewis tog över och fixade faktiskt en seger borta mot Miami Dolphins som verkar älska att skänka bort segrar i slutminuten. Stackars Cleveland har ju faktiskt sin starting QB på planen men efter att Brandon Weeden inlett mer än skakigt och fått utstå hemmapublikens spe så fick den lokala förmågan Brian Hoyer ta över och ledde laget till två raka vinster men säg det lycka som vara för evigt. Hoyer skadades och nu står Weeden där igen och Browns ser traditionsenligt usla ut igen. Att man lyckas få någon publik till matcherna kan förvåna och det efter att ha skickat “stjärnspelaren” Trent Richardson” till Colts men där tror jag faktiskt att man tog rätt beslut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har några riktigt usla lag i år trots att det ser jämnt ut överlag. Jacksonville ser dock ut att göra allt för att få första valet nästa år i draften och kanske även en möjlighet att flytta laget till en delstat där folk bryr sig om NFL fotboll. Tampa Bay är rena såpan i år och efter att ha gjort sig av med sin “stjärna” Josh Freeman. Kanske var även det rätt beslut men inte en seger i år och läktarna gapar tomma och en förlust ikväll mot Carolina och allt pekar på att Coach Greg Schiano får sparken. Enligt rykten så skriker Schiano mest och statuerar exempel som inte direkt inger respekt hos spelarna. Ibland undrar man verkligen hur vissa college coacher får chansen i NFL. Jag antar att det är som i de flesta chefspositioner som delas ut att kompetensen ibland finns hos sina medarbetare och vägen till drömjobbet går via goda kontakter och rejält med rövsl…ja, nu ska vi ta det lite lugnt.

För oss som roar sig med fantasy football så har det inte varit helt enkelt att hitta givna vinnare förutom Peyton Manning som lär ha fixat en hel del segrar på egen hand. Det är just QB-positionen som har varit den klart starkaste om man nu har en som inte är skadad förstås. Men på andra positioner så är det svårt att hitta de riktigt heta spelarna. Själv så hade jag Adrian Peterson och Alfred Morris och det ledde till en enkel seger i min liga i kombination med Calvin Johnson och Andre Johnson. Den kombinationen skulle dock inte fira lika stora triumfer i år och det är väl kanske det som tjusningen med fantasy football. Faktum är att draften handlar mindre om vilka spelare man ska ta baserat på förra årets resultat och istället hoppas att man valde rätt häst i år och att skador i laget gör att någon ny förmåga får chansen. Fantasy ägare som väljer att avvakta draftens resultat och hoppas på en seger är nog obotliga optimister då det gäller att scouta samtliga lags roster i hopp om att hitta en back up som kommer att lyckas när starting QB/RB/WR skadas. Att syssla med fantasy är att vara som nån slags olyckskorp och glädjas över varje tillfälle när någon går ner. Kan man dessutom tjäna lite pengar på det, så är lyckan gjord.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

För er som av någon outgrundlig anledning plågar er för att sitta uppe i natt och se matchen mellan Tampa Bay och Carolina så är det svårt att veta om ni kan förvänta er något värde när det gäller underhållning. Tampa startar den räksmale rookien Mike Glennon som inte alls är usel utan bara oerfaren och spelar i ett lag utan vilja med en coach som antagligen redan har packat sina väskor och bara längtar tillbaka till det okomplicerade college livet. Nu när Doug Martin även är skadad och ett taggat Panthers kommer till stan så har man svårt att se att Cam Newton inte lämnar planen med en seger.

Andreas Östlund