Mörka moln i Miami

På plats i Miami i över en vecka och har alltså redan klarat av overtime vinsten mot Cincinnati. Dolphins har haft en trend på senare tid att hitta alla möjliga sätt att förlora en match på. Den här gången så överraskade man publiken med att istället hitta en väg att vinna och Dolphins skakige QB Ryan Tannehill lyckades hitta fram med passningarna och som vanligt så ser han bäst ut när laget kör sitt 2 minute offense. Kanske är de enklare väl intränade varianterna som gör att Miamis anfall tar yard på ett sett som man sällan ser annars under en match. Nu skedde det dock utan sedvanlig dramatik och rookie kickern Sturgis sattes på prov med att reducera med bara sekunder kvar av klockan. Sturgis hade tidigare i matchen missat ett relativt enkel läge så nog låg nerverna och dallrade. Trots pressen så lyckades Sturgis och sen så tog Dolphins defense över i overtime och med en förlösande safety avgjorde man ett udda sätt matchen. I matchen så saknades Jonathan Martin som i veckan avvikit från laget efter vissa “peronliga problem” och en annan o-line spelare fick halta av var Riche Icognito.
Denna omstridda spelare hade under ett flertal gånger visats upp på storbildsskärmarna iklädd brittisk crocketutstyrsel och i en “självironisk” filmsnutt förklarat för publiken hur man ska agera på läktaren och att man inte ska skrika och svära. Fantastiskt kul tycker vi som vet hur Icognito har betett sig hela karriären och om man undrar verkligen om det är meningen att fansen på läktarna ska ta budskapet på allvar. NFL är väl knappast kännt för att vara speciellt ironiska och om inte annat så har den här veckan visat på mer än någon hade kunnat gissa.

När till och med våra svenska tidningar börjar skriva om amerikansk fotboll, så vet man att det är något hett (och allt för ofta något negativt). Redan tidigt så pekades Richie Icognito ut som den stora mobbaren och var anledningen till att Jonathan Martin avvikt från laget. Den offensiva linjen brukar ju i vanliga fall vara den tryggaste lagdelen och Icognito spelade tillsammans på samma kant som Martin. Att Icognito vara en skitstövel utav stora mått kunde många intyga och det var väl ingen som var speciellt förvånad.
Icognito stängdes genast av från laget när Martin genom sina föräldrar kunde visa upp både sms och röstmeddelande där Richie förklarade vad han skulle göra med Martins mamma och en hel del rasistiska undertoner. Självklart så var nu Icognito nu redan dömd och psykologer intervjuas på löpande band om hur den stackars Martin ska göra nu. Föredetta coacher och spelare bedyrar vilken idiot Icognito är och vill att han ska avstängas från allt spel samtidigt som man paradoxalt har fruktansvärt svårt att se Martin komma tillbaks till ett lag efter att ha vikt ner sig självt. Mike Ditka var nog den enda som var mest upprörd på Martin och tyckte att “sånt där sköter man själv i omklädningsrummet, och det hade aldrig hänt på min tid”.

NFL skickade genast ut experter för att göra en utredning och det hela såg verkligen glasklart ut, om det nu inte var så att ett flertal lednde Dolphins spelare plötsligt började uttala sig. QB Ryan Tannehill menade på att Icognito och Martin var bästa vänner och brukade på idrottsmanéer tråka varandra men att Icognito alltid backade upp sin lagkamrat och de umgicks även på fritiden. Nu började fler och fler spelare komma med samma utlåtanden och allt kändes än mer förvirrande. Att den stora elake vite Richie Icognito var den skyldige trodde väl alla för inte kan väl den svarte unge Jonathan Martin komma med osanningar? Icognitos sms och röstmeddelande borde vara en garanti för att han är skyldig men något säger mig att attityden ibland kan vara rå men hjärtlig och speciellt mellan två kompisar. Men ibland kansk skämten går lite för långt för att andra ska tycka att det är kul. För allas skull få får man väl hoppas på att Icognito är den skitstövel som alla har tyckt genom åren även om han faktiskt förbättrat sitt beteende på planen betydligt de senaste två åren. Det skulle ju bli ytterst pinsamt för Miami Dolphins om de stängt av sin bästa guard om han är oskyldig, och tänk alla experter och psykologer som samstämt sågat Icognito. Vad ska de säga om det visar sig att Martin är ett “nutcase” som bara vill sitta hemma hos mamma? Men som man säger, ingen rök utan eld, så den här storyn har nog mycket mer spännande att bjuda på.

Nu på måndag så lär tittarsiffrorna inte vara de högsta i MNF historia när 0-8 Tampa Bay möter 4-4 Miami Dolphins och frågan är om det ens blir halvfullt på läktarna även om amerikaner har en fantastisk förmåga att dyka upp när matchen är rikstäckande. Det kan ju finnas en liten möjlighet att man kommer att synas i bild, och det är faktiskt viktigare än att äta och dricka. Jag förvånas varje år när man ser stora skaror av publiken missar den första kvarten för att man fastnat nere på nåt tailgate party, och halva tredje kvarten missar man för man bara måste äta och dricka nåt (eller gå på toan efter alla blaskiga öl) och den fjärde missr man halva för att slippa trafiken eller att favoritlaget ligger under med en touchdown och man vill visa sitt missnöje med att bara gå.
Vilka som kommer att få gå hem tidigt den här aftonen är svårt att uttala sig om. Tampa Bay har åtta raka förluster men i princip samtliga har skett med en väldigt liten marginal.
Senast så såg man ut att skrälla rejält borta mot Seattle, men på sedvanligt manéer lyckades man ändå förlora. Tampa har ju mer liknat en fotbollens egen såpashow i år med att skicka iväg sin QB Freeman efter att han berättat om sin adhd (nu var inte det skälet utan mer hans spelmässiga resultat). Coachen Greg Schiano har sågats rejält av föredetta spelare samt anonyma nuvarande spelare och att han fortfarande är kvar är väl för att man vill försäkra sig om att man får första valet i nästa års draft.

Miami Dolphins började säsongen över all förväntan med tre raka vinster, för att sen rada upp fyra förluster innan man nu senast skrällde mot Bengals. Den offensiva linjen har varit ett såll hela säsongen och QB Ryan Tannehill har blivit sackad flest gångar av alla QB’s (en hel del ligger dock på hans eget ansvar, då han ibland somnar i fickan). Nu när både Martin och Icognito fattas, så lär det knappst bli bättre och man lär få svårt att springa mot Tampa Bay. Hoppet finns väl i att Tannehill lyckas hitta fram till den överbetalde Mike Wallace och att den stentriste offensiva coachen Sherman försöka kalla några spel som inte är så fullt förutsägbara som de han brukar kalla.