SFN enkät – Superettan 2014?

Den 15:e december blev serieindelningen för 2014 officiell och det gick att läsa att Superettan kommer att bestå av fyra lag 2014, Göteborg Marvels, Gefle Red Devils, Västerås Roedeers samt Djurgårdens IF.

Ett par veckor innan detta stod klart kontaktade SFN ett antal klubbar för att höra hur tankarna gick kring spel i Superettan nästa säsong.
För att få en bättre överblick av hur många lag som skulle kunna tänkas ingå i Superettan nästa säsong kontaktade vi de tre bästa lagen i de fyra olika division 1 serierna från 2013.
Vi kontaktade inte Limhamn Griffins då dom redan sagt ja till sin plats i Superserien 2014 och inte är aktuella för spel i Superettan. Även Borås Rhinos saknas i denna undersökning då dom inte inkommit med svar i tid.

Av de totalt 11 lagen vi fick svar inifrån visade endast fyra lag intresse att ta ett kliv uppåt i seriesystemet.

Ibland de övriga sju lagen anges ekonomi och för små trupper som stora anledningar till att man inte skulle vara beredd att ta steget uppåt 2014.

Tillfrågade lag
Gefle Red Devils – GRD
Göteborg Marvels – GM
Västerås Roedeers – VR
Djurgårdens IF – DIF
Ystad Rockets – YR
Karlskoga Wolves – KW
Hässleholm Hurricanse – HH
Nyköping Baltic Beasts – NBB
Westerbotten Huskies – WH
Ekeby Greys – EG
Jamtland Republicans – JR

Vad skulle ni svara på en förfrågan om spel i Superettan 2014?

GRD – Ja.
GM – Ja.
VR – Ja.
DIF – Vet ej.
YR – Nej.
KW – Nej.
HH – Nej.
NBB – Nej.
WH – Nej.
EG – Nej.
JR – Nej.

Varför kommer ni tacka ja/nej till förfrågan?

GRD – Fortsatt god idrottslig utveckling på seniornivå.
GM – För att få högre kvalitet på motståndet för att kunna förbereda oss inför vårt mål att gå upp till SuperSerien.
VR – Det finns ett behov av ett steg mellan division 1 till Superserien för både organisationer och lag.
DIF – Om vi säger ja är det framför allt beroende på att vi får bättre kvalitet på matcherna, sportsligt tycker jag personligen att vi hör hemma i Superettan.
Om vi säger nej så beror det på att vi inte är en så ung förening (inte ens ett år sen återkomsten) och inte är redo vare sig ekonomiskt eller organisatoriskt. Kanske växer vi in i det under säsongen, men vågar vi göra en sådan chansning?
YR – Ekonomiskt och även sportsligt.
KW – Karlskoga har på tok för liten trupp för att sikta på spel i högre division mot tuffare motstånd.  Wolves ligger just nu i diskussioner angående A-lagets vara eller inte vara 2014 p.g.a. just liren trupp. När artikeln publiceras kommer nog beslutet vara taget. Wolves anmäler dock två juniorlag till seriespel och siktar på att utvecklas underifrån och börja från rätt ände. U15 gick vann ju västra 2013 så vi har lite att bygga vidare på.
HH – Tackar nej p.g.a. ekonomiska samt spelarmässiga (spelarantal) skäl. Dessutom skulle säkert spel på högre nivå innebära större ansvar och förpliktelser.
NBB – För klent underlag (få spelare) men framför allt stora resekostnader.
WH – Spelarbrist & långa resvägar. Nog långa resor som det är i dagsläget.
EG – Alldeles (antagligen) för långa resor för detta, kräver mycket mer av spelare och klubben just nu, spelarna är nöjda att spela på denna nivå.
JR – Om inget drastiskt händer kommer vi inte ha ett seniorlag i seriespel 2014.

Anser ni att behovet finns för en nationell serie under Superserien?

GRD – Ja och nej. I dagsläget finns ett behov av ytterligare en serie mellan nuvarande div.1 och superserien, men vi ska dock inte låsa oss fast i att den nödvändigtvis måste vara rikstäckande (Ystad-Luleå) då nya lag ständigt tillkommer.
GM – Ja och nej. Kvaliteten behöver höjas. Men om nationell serie är rätt väg låter jag vara osagt.
VR – Ja.
DIF – Jag tycker att det är en fantastisk idé, men idag tycker inte jag att det underlaget finns ännu. Inte bara med avseende på superettan, utan på vad som blir kvar av de gamla div. 1 serierna.
YR – Nej. Det finns för få lag i Sverige.
KW – Ja och nej. Om steg tas för att utöka lägre serier och underlätta för fler och nya lag, d.v.s. bredda sporten från gräsrötterna för att skapa mer konkurrens. Då kan man ha en serie till för de som kvalificerar sig och sticker ut som bättre program, samtidigt som man slipper urholka lägre serier. I nuläget är det bra med en till serie för de inblandade lagen eftersom de 2013 var ganska outstanding. Dock är serien extemt känslig för kalkonvarning om 1-2 lag har ett dåligt år. Samtidigt som lägre serier kan tappa mycket kvalité.
HH – Vi ser inga fördelar med en nationell nivå under Superserien. Om man har den organisatoriska förmågan att spela nationellt så kan man lika gärna satsa på Superserien.
NBB – Tycker inte att behovet kan vara så stort vad gäller en nationell serie.
WH – Njajo. För få lag för att motivera 3 serier men ett måste för de lag som tydligt dominerar sin div 1 men inte är i närheten av redo för superserien.
EG – Tanken bakom iden att närma sig Superserien är bra, men skillnaden på lagen under Superserien är inte så stor. Ser idag vissa lag i Superserien som inte skulle vara där om man nu ska vara hård!
JR – Nej, det urvattnar serierna under och skapar bisarra avstånd för de lag som spelar i division ett.

Vad skulle vara den största vinsten med att spela i Superettan?

GRD – Fortsatt vidareutveckling av spelare och ledare (både junior och senior), seniorspelarna vill ha nytt och tuffare motstånd.
GM – Bättre motstånd. Vilket leder till roligare matcher för spelarna vilket till en roligare sport och fler utövare.
VR – Fler jämna och utvecklande matcher för spelare och coacher och klubbar, steget är för stort att gå direkt från division 1 till Superserien för de flesta.
DIF – Kvaliteten på motståndet, och därigenom matcherna, det skulle ge våra spelare möjlighet till en brantare utvecklingskurva.
YR – Högre standard på matcherna.
KW – Tuffare motstånd ger bättre kvalitet och tuffare tävlings kriterier samt en eventuellt lite lättare profilering emot media och sponsorer.
HH – Den enda fördelen med att spela nationellt skulle vara att få möta andra lag. Men om önskemål skulle finnas av detta kan DE klubbarna lika gärna mötas under andra förhållanden, exempelvis cuper och träningsmatcher.
NBB – Det skulle vara att det blir några jämnare matchen i den serien jämfört med hur det var under gångna säsongen.
WH – Har svårt att hitta något vi skulle vinna på det i dagsläget. Vi har sagt att vi hellre lägger vår ork och energi nu på att rekrytera i alla åldrar för att kunna återgå till ett tillstånd där talanger kommer underifrån och att närvaro är ett absolut minimikrav för att få spela matcher m.m. För andra klubbar som passar in där så tror jag det ökade motståndet innebär en bättre möjlighet till tillväxt och ökad motivation hos spelarna. Samt möjligheten att möta nya lag man tidigare aldrig mött kan flytta lag ur sin trygghetszon som kanske uppstår om man dominerat sin serie tidigare.
EG – Vinsten skulle vara att möta lag som vi inte mött förut, det hade varit kul!
JR – Bra motstånd.

Vilka eventuella risker anser ni att ett deltagande i Superettan skulle innebära?

GRD – Bland annat utmaningen med att få till ännu bättre hemmaarrangemang. Resorna bekymrar inte alltför mycket då vi redan spelar i en serie med långa resor.
GM – Resekostnaderna och restiderna. Kan leda till att vissa hoppar av då inte orkar med långa reser på helgerna.
VR – Vi ser inga risker med att spela i Superettan, bara fördelar.
DIF – Dels ekonomiska risker, och dels att vår ambition att vara en klubb öppen för alla, oavsett fotbollsbakgrund, blir svårare att upprätthålla i tuffare konkurrens.
YR – Vi skulle inte klara det ekonomiskt. Vi har inte tillräckligt med spelare som vill åka på många långresor.
KW – Hårdare krav på trupp, ekonomi och därmed organisation. Hårdare klimat ger hårdare fall om något går snett. Men självklart också stärkande om allt går bra. I Karlskogas fall tänker vi inte äventyra ekonomin då vi nu lägger så gott som samtliga resurser på juniorprogrammet.
HH – Nackdelarna är bland annat att det tunnar ut de andra serierna. Att kostnaderna skulle bli oerhört stora för klubbarna i och med resorna. Dessutom så finns det ju inget om någon superetta i TB och det verkar underligt om SAFF plötsligt kan göra ändringar i denna NU!? De tvingar upp föreningar att spela i den vanliga division 1 med alla krav som detta innebär (på antal juniorlag, högre avgifter mm.) och ger sedan ingen möjlighet för lagen att gå ner om de så önskar! Vår åsikt är att ha kvar seriesystemet som det ser ut idag med Superserien, division1 & 2. Sen skulle man absolut kunna utforma ettan som nationell om det saknas lag, om man ändrar detta i samråd med de inblandade föreningarna.
NBB – Det finns stora risker att det blir som för några år sedan när ett lag från Norra (tror det var Jämtland) bad att få dispens för att spela både lördag och söndag samma helg nere i Skåne (mot Limhamn och Ystad tror jag), för att på så sätt spara 30000 kr i resekostnader. Ska ekonomi gå före det sportsliga?
WH – Generellt är det väl om skillnaden mellan lag som gått upp fortfarande varierar för stort. Det kan bli tungt för ett lag med så många långa resor att också ta stryk som de kanske inte varit vana i sin tidigare serie. Sen finns kanske risken för lagen som haft närliggande bekväma bortamatcher att drabbas hårt när resorna blir långa och dyra.
EG – Att spelare inte vill följa med detta och att de slutar, ekonomiskt ansträngning för föreningen, krävs något helt annat för alla inblandade, även i vår lilla förening, som kan knäcka vem som helst.
JR – Om vi skulle vara med skulle det innebära stora resekostnader för övriga lag. Risken för fotbollssverige är att det gör det svårare och dyrare för lag i division ett.

Övriga funderingar

VR – En Superetta är helt nödvändig om fotbollen skall utvecklas i vårt avlånga land, nivåskillnaden mellan de bästa lagen i division 1 och övriga är för stor, lika stor som mellan top 6 i Superserien och toppen i division 1. Det är därför som en Superetta är nödvändig för att förbereda spelare och organisation för Superserien. Att åka och vinna stort utvecklar varken vinnande laget eller det förlorande laget. Sedan behöver föreningarna tid att organisera sig så att man klarar av det matcharrangemang och organisationsstruktur som är ett krav i Superserien. Processen med kommunen i städerna om bl.a. arenakraven tar ibland längre tid än man önskar, i division 1 kan man ju säga att dom inte är så stora eller är obefintliga. Om det inte finns krav från förbundet är det svårt att få igenom det på hemmaplan, lika svårt är det att ha för höga krav då nivån på laget är lågt.
Alla lag måste ta sitt ansvar om vi skall utveckla den idrott vi alla gillar, man kan inte bara titta på att man skall kunna åka på sitt “SL-kort” till matcherna. Att spela i division 1 Norra innebar ca. 300 mil resor så det är absolut inte dyrare att spela i en Superetta för dessa lag. Det är snarare så att Söder och mellersta haft väldigt korta resor.
NBB – Eventuellt att man kan ha ett par matcher utanför sin egen conference “á la NFL/College”, det skulle ge samma effekt tror jag. Utöka till ca 10-12 matcher per år istället för 6-8, där man spelar enkelmöte mot lag i annan division men dubbelmöte mot sin egen division. Det har funkat bra förut när man testat det och skulle ge bättre motstånd och rimliga reskostnader.

WH – Jag anser att man även måste försöka ta hänsyn till lagen som inte går upp så att vi inte hamnar i ett läge där någon division innehåller 2-3 lag, bara för att det ska sättas ihop en serie i panik för de lag som kanske behöver lite bättre motstånd. Tror att det kommer ge större skador i längden än de positiva effekterna en sådan serie kan ge.”