Usman tar sikte mot NFL

Usman, MohammedEn av Superseriens mest spektakulära importer förra året var utan tvekan Uppsala 86ers DT, Mohammed Usman. Innan sin tid i Uppsala spelade Usman på Pac 12 skolan Arizona Wildcats, en skola som producerat NFL-spelare som Nick Foles (Philadelphia Eagles),  Rob Gronkowski (New England Patriots) och Lance Briggs (Chicago Bears). Trots att Mohammed inte lyckades ta sig hela vägen till NFL direkt efter college så har han inte gett upp på sina drömmar, att en dag spela i NFL.

Som dom allra flesta vet så deltar majoriteten av dom spelare som slutligen hamnar i NFL i “NFL Scouting Combine”, som hålls efter Super Bowl varje år. För dom spelare som av någon anledningen inte kunde delta året innan eller inte lyckades så bra som dom hoppats på så hålls “NFL Regional Combines” med start i början av februari. I nuläget finns det mellan 30-50 spelare i NFL som kommit in via “NFL Regional Combines”.
Mohammed har tränat målinriktat sedan han kom tillbaka till Texas i höstas och har siktet inställt på combine-turnén som anländer till Methodist Training Center, Houston 8:e februari. Här kan ni se en film från förra årets Houston combine.

Mohammed Usman sätter tryck mot Fredrik Isaksson
Mohammed Usman sätter tryck mot Fredrik Isaksson

Trots Usmans stundtals lysande spel förra säsongen var han inte helt nöjd med sin prestation och påpekade att det tog ett tag at vänja sig vid spelet i Superserien då han tyckte det skiljde sig avsevärt mot vad han var van vid i Arizona. Men säger samtidigt att det som han kommer bära med sig från sin tid i Uppsala var alla lagkamrater och ledare i föreningen som fick honom att känna sig som hemma redan från början. Något som han också minns, men inte med samma entusiasm var dom många och långa trapporna upp till hans lägenhet, men det var inget som överskuggade hans upplevelse.

Usman med några ur "Team Lawrence Power Cardio"
Usman med några ur “Team Lawrence Power Cardio”

Att ta sig till NFL har varit hans mål ända sedan sin tid i college och han är väl medveten om att det inte är lätt att nå hela vägen. Sedan han kom tillbaka till Arlington, Texas, i höstas har han legat i stenhård träning med ”Team Lawrence Power Cardio”. Något som troligen gjort muskelpaketet Usman om möjligt ännu besvärligare att möta på linjen!

Mohammed har höga förväntningar på sin medverkan i ”NFL Regional Combine”, antingen blir det en biljett till ”Super Regional Combine” eller kanske direkt vidare till träningsläger med ett NFL-lag. Men om han lyckats eller inte är dessvärre inget som han får reda på direkt utan först om och när ett lag kontaktar honom, något som kan ske i stort sett när som helst under året.

På frågan om han kunde tänka sig ett år till i Superserien om han inte skulle lyckas i år var svaret enkelt.
– Det finns inget om, jag kommer att lyckas!

Att det går att ta sig vidare från ”NFL Regional Combine” till ligan är inget som Mohammed tvekar på då flera av de som han tränat med under hösten och vintern har tagit sig in i NFL den vägen.

86ers finns representerade i Arlington.
86ers finns representerade i Arlington.

Så chansen att vi får se Mohammed Usman på en plan 2014 är stor om man får tro honom själv, dessvärre får vi i Sverige nöja oss med att göra det på TV10 på söndagskvällarna.