David Hedelin bytte Spartans mot Boilermakers

Vi har tidigare rapporterat att David Hedelin (OT) var så gott som klar för collegespel med Michigan State Spartans. Nu har David valt att gå en annan väg och valt att läsa på Purdue och spela med deras Boilermakers!

Hedelin

Från purduesports.com

WEST LAFAYETTE, Ind. – Purdue head coach Darrell Hazell announced that City College of San Francisco offensive tackle David Hedelin has been added to the 2014 recruiting class. The football signing period lasts until April 1.

“We are really excited to add David as the 20th Boilermaker in the 2014 class,” said Hazell. “He is an extremely athletic big man who is college-ready”.

A native of Stockholm, Sweden, the 6-foot-6, 285-pounder is ranked as the No. 8 junior college offensive lineman in the 2014 class by Rivals, a four-star prospect and the No. 9 JC tackle by 24/7sports and a four-star recruit by ESPN.

En annan spelare som likt David spelat med Tyresö Royal Crowns och spelat collegefotboll på Purdue var f.d. DL-importen Jermaine Guynn. Jermaine spelade för Purdue Boilermarkers mellan 2004-2007.

På grund av sitt byte kommer vi dessvärre inte få se David spela mot vår andre svensk i D1, Sebastian Johansson i Marshall Thundering Herd. Däremot så kommer Purdue att spela mot bl.a Notre Dame, Michigan State  och Nebraska under 2014.

Från nbcsports.com

Big Ten football is going global. Purdue has officially added offensive tackle David Hedelin, a native of Stockholm, Sweden, to the roster for the upcoming season. Hedelin is a native of Sweden, although he is transferring to the Boilermakers from City College of San Francisco.

“We are really excited to add David as the 20th Boilermaker in the 2014 class,” said Purdue head coach Darrell Hazellin the school’s official announcement. “He is an extremely athletic big man who is college-ready”.

Hedelin measures 6-foot-6 and 285 pounds, so he will add some size to Purdue’s offensive line. Purdue is losing a pair of seniors at both offensive tackle positions, so Hedelin may have a chance to compete with some redshirt freshmen for playing time. Camerin Cermin and J.J. Prince were each listed on the second team offensive line at the end of the 2013 season and between the three players Purdue will have players with similar size no matter how the line is filled out on the ends.

Rivals ranks Hedelin as the No. 8 junior college offensive lineman in the class of 2014. Hedelin chose to attend Purdue over a number of schools extending offers. Other schools showing interest in the Swedish lineman include Michigan State, Arizona State, Oregon, USC, West Virginia and more.

—–

Våra vänner på nflsupporter.se ha även dom uppmärksammat Hedelins plötsliga skolnyte i artikeln “David Hedelin klar för Purdue Boilermakers”.

David Hedelin har i en oväntad vändning skrivit på för Purdue Boilermakers i Big Ten Conference. Det svenska löftet rankades högt och hade erbjudanden från ett tjugotal prestigefulla skolor.

Det var först tänkt att David Hedelin skulle spela för Michigan State Spartans de närmaste åren. Sedan blev det problem med NCAA och hans spelarlicens. Det var oklart om han skulle få spela mer än ett år. Det inledde en vinter av ovisshet som slutade med att Hedelin i slutändan valde att skriva på för Purdue Boilermakers.

– Jag blev väldigt besviken på MSU och hur de har behandlat denna situation. För cirka en vecka sedan tog Purdue University kontakt med mig eftersom de såg att jag inte hade skrivit på än. De har varit väldigt hjälpsamma och positiva. Det slutade med att jag skrev på för Purdue, berättar David Hedelin.

Purdue University hade ett tufft 2013 under nya tränaren Darrell Hazell. Man hade det inte minst jobbigt i offensiven och med en underpresterande offensiv linje. Där ska svenska Hedelin nu försöka ta en plats.

– Vi är riktigt glada att välkomna David som den tjugonde Boilermaker i 2014 års klass. Han är en extremt atletisk stor man som är redo för college, kommenterade Darrell Hazell om värvningen.

Men än är striden med NCAA inte avslutad. David Hedelin är i skrivande stund avstängd säsongens första fem matcher. Men Purdue University har överklagat det beslutet hos NCAA och hoppas på att få till ändring där. Hur som helst är den senaste tidens utveckling ett positivt steg för Hedelin.

David Hedelin är en av Sveriges bästa spelare just nu och en plats i det startande laget skulle vara fantastiska nyheter. Men han har potential att nå längre än så. Med sin storlek, 197 centimeter och dryga 130 kilo, är han byggd som en tackle i NFL.

Purdue Boilermakers har skickat många spelare till NFL genom åren. Bland aktiva professionella spelare hittar vi bland andra Saints quarterback Drew Brees, Seahawks lysande defensive end Cliff Avril, unga pass rushern Ryan Kerrigan i Redskins och Patriots Rob Ninkovich.

NFL Supporter önskar David Hedelin lycka till med collegekarriären.

Lyssna gärna på podcasten med David som gäst.