Välkommen ut Marcus!

Marcus QX3
Foto: Peter Knutson/QX

Marcus Juhlin är 22 år men har redan hunnit med att spela amerikansk fotboll i 10 år eftersom han började i Carlstad Crusaders redan som 12-åring. Han gjorde sin debut i Crusaders A-lag som 20-åring i EFL-matchen på bortaplan mot Kiel Baltic Hurricanes, en match som Crusaders för övrigt vann med 22-20.
Utöver att ha varit med och lett Carlstads A-lag till tre raka SM-guld har han bl.a även spelat i juniorlandslaget, varit coach i både utvecklings- och juniorlandslaget samt coachat Crusaders ungdomslag sedan 2008.
I juniorsammanhang har han bl.a hunnit med en tredjeplats i Challange Cup med U15, upprepade seriesegrar med U17, två semifinaler med U19 samt att han varit coach i VSAFF’s distriktslag i DM Cup. Om man ser bortom vunna matcher och cuper så har Marcus även varit en av nyckelpersonerna i uppbyggnaden av Crusaders juniorprogram.
– Jag har jobbat hårt och länge med ungdomsverksamheten i klubben. Vi är där vi är i dag mycket tack vare mig och de fantastiska människorna som hjälpt mig med ungdomarna. Stefan Gustafsson, Jan Christiansen, Anneli Magnusson och Camilla Oden är några av de personer som hjälpt oss på vägen!

Allt slit han lagt ner i klubben har inte gått obemärkt förbi utanför klubben, något som uppmärksammades förra året då han knep titeln ”Årets ledare i Värmland 2013”, ett pris som delades ut av Länsförsäkringar och där prissumman låg på hela 20.000:-.

Marcus har tidigare spelat bredvid sin två år yngre bror Robin på offense, men till i år kan det hända att storebror Daniel får den äran då Marcus eventuellt tar klivet över till defense och spelar LB, en position som han är välbekant med.
– Det är inte klart än vilken position jag kommer spela i år. Jag ser mig själv som relativ ”all round” och lär mig nya saker snabbt. Förra året spelade jag Slot och gjorde ganska bra ifrån mig tycker jag. Jag kan absolut tänka mig att stanna kvar på offense, men har coach Adkins mer nytta av mig på defense så har jag inga problem att byta till den mörka sidan.

Bröderatrion Robin, Marcus och Daniel.
Bröderatrion Robin, Marcus och Daniel.

Ryktet har gått att Marcus skulle lägga skydden på hyllan inför årets säsong, men det verkar som att han tagit sitt förnuft till fånga och spelare vidare. Att Carlstad siktar på sitt femte raka SM-guld och även kommer spela i IFAF Champions League är två starka anledningar till att Marcus kommer till spel i år också.
– Jag har tänkt mycket fram och tillbaka om huruvida jag ska fortsätta spela eller inte. Under många år har jag lagt ner enormt mycket tid på fotbollen, både på träning med laget, egenträning i gymmet och att coacha våra juniorer. Men till slut kom jag fram till att jag inte har uppnått alla mina drömmar inom fotbollen ännu och man lever ju bara en gång!

Men den här artikeln handlar om någonting betydligt större än frågan om huruvida Marcus ska fortsätta spela fotboll eller inte, den handlar om resten av hans liv.

I över nio år har Marcus vetat om att han var homosexuell men det var först sex år senare som han för första gången berätta det för någon. Runt årskiftet 11/12 berätta Marcus för sina allra bästa vänner, lagkamraten Christian Kuylenstjerna och hans sambo Rebecca, något som han inte ångrar en sekund sedan dess. Men nu känner Marcus att det är dags att ta nästa steg.
– För mig är det jätteviktigt att dela med mig av detta i nuläget. Jag känner själv att jag burit detta inom mig allt för länge utan att öppet stå för att jag inte känner exakt samma sak som många andra. För att jag ska kunna känna mig helt säker på mig själv som person är det viktigt att mina kompisar och mitt lag vet om detta. Jag gör detta för att jag ska kunna gå vidare i livet utan att känna att jag måste dölja något för de personer som betyder mest för mig.
Eftersom fotbollen är en så stor del av mitt liv vill jag även komma ut offentligt, i en värld där homosexualitet generellt inte finns, eller åtminstone inte syns eller märks.

Att vara den första i ett lag att komma ut som homosexuell måste vara enormt svårt och kräva ett extremt mod, men att vara den första någonsin i en hel sport måste vara en omöjlighet för de allra flesta. De allra flesta utom Marcus.

Michael Sam, Mizzou Tigers
Michael Sam, Mizzou Tigers

Varför väljer du att komma ut just nu?
– Bättre sent än aldrig! Jag har vetat om detta väldigt länge men det dröjde till slutet av 2011 innan jag vågade berätta det för någon. För att kunna känna mig helt öppen med det måste jag berätta det för alla och inte bara mina närmaste.
Det har länge känts väldigt bra och för ett tag sedan skrev jag ett brev till tidningen QX om min situation och de blev väldigt tagna och beslutade sig för att skriva en artikel om mig som kommer ut i dagarna. I samma veva kom Michael Sam ut som den första öppen homosexuella spelaren någonsin på väg in i NFL och då kändes det verkligen rätt att jag dels skickade in brevet och att jag tackat ja till en intervju.
Egentligen finns det kanske inte en perfekt tidpunkt att komma ut som homosexuell, det är så mycket saker som ska stämma överens. Trots att jag vetat om detta länge så har det varit extremt svårt att ta beslutet att komma ut och få alla andra att förstå något som man själv en gång tvivlat på. Men nu känns det rätt för mig och jag känner mig självsäker och mentalt stark.

Anton Hysén på omslaget till tidningen QX
Anton Hysén på omslaget till tidningen QX

Har du haft några förebilder?
– Jag har bara haft en enda manlig, öppen homosexuell, idrottare att se upp till i Sverige och det tycker jag är alldeles för lite! Jag har svårt att tro att han och jag är ensamma om att tävla på elitnivå och vara homosexuella.

Om folk kan ha mig som en förebild så vill jag självklart visa att jag vågar stå för något som många inte vågar stå för.

Jag är mer än gärna någon att se upp till!

Vad var det svåraste med att ta det här beslutet att komma ut?
– Det svåraste har varit att inte veta vad andra ska tycka. Att vara orolig för hur min lagkamrater, släktingar, mina spelare och deras föräldrar kommer reagera. Att inte veta om man kommer bli hatad, utfryst, sedd på annorlunda och tappa folks respekt.
Jag vet ju att jag alltid varit mig själv och kommer att vara en stoltare och starkare person efter det här, men skräcken att någon skulle uppfatta mig på ett annorlunda sätt finns ju altid där.

Vilken effekt hoppas du att detta kan ha på andra i din situation?
– Jag hoppas att jag kan visa folk att vi människor är olika och att förutfattade meningar och stereotyper om homosexuella inte alltid stämmer. Sen vill jag så klart att folk som är i den situationen jag varit i, där man varit osäker och förnekande i många år, ska känna att det är okej att känna det man känner.
Jag vill att man ska veta att man inte är dum i huvudet, sjuk, ett offer eller ensam och att vi alla är olika. Vi kommer se olika ut, tycka olika, tänka olika och vi kommer se saker på olika sätt. 

Vissa gillar sport, vissa inte.  
Vissa gillar kött, andra inte.
Vissa vill ha vita tapeter, andra svarta.
Vissa gillar kaffe, vissa hatar kaffe.
Vissa gillar tjejer, jag gillar killar.

Tänk vad tråkig världen vore om vi alla skulle se likadana ut och tycka lika om allt!

Marcus QX2
Marcus Juhlin på omslaget till tidningen QX Foto: Peter Knutson

Vad är ditt bästa råd till andra som kanske brottas med samma sak som du?
– Mitt råd till andra HBTQ-personer i Sverige oavsett som man idrottar eller inte är att ta den tid du behöver för att känna dig bekväm med att ta första steget. Att berätta för någon nära är alltid ett bra steg. För mig var det en lättnad och det har varit mycket lättare att berätta för fler efterhand. Man ska inte vara orolig för vad andra ska tycka, man ska vara stark i sig själv och stå för vem man är. Det gör dig mer nytta och man kommer känna sig lätt som en fjäder efteråt. Allt det här är lättare sagt än gjort, det vet jag själv eftersom jag tagit god tid på mig, men det finns stöd där ute och man är aldrig ensam, som jag trodde ett tag.

Vi på SFN är otroligt stolta och glada över att vi får vara med i Marcus kamp och vi hoppas att detta kan hjälpa fler människor att ta det livsavgörande steg som Marcus gjort!

Andra sidor som tagit upp denna fantastiska nyhet

Ladda ner QX april 2014 som PDF här

VF-TV: Julin om beslutet att komma ut offentligt

Nu tar Marcus Juhlin klivet ut

Svensk mästare i amerikansk fotboll: ”Hjälp mig komma ut” 

SM-mästare kommer ut: “Är jävligt skönt”

Marcus har öppnat garderobsdörren 

Svenske mästaren: ”Hjälp mig komma ut” 

Kom ut som homosexuell: ”Skönt att äntligen stå för vad jag känner” 

Värmlandsnytt med Marcus Juhlin

out.com – American Football Player in Sweden Comes Out

ggg.at – Schwedischer Spitzen-Footballer Marcus Juhlin outet sich

Marcus Juhlin – en världsnyhet

outsports.com – Football player in Sweden, Marcus Juhlin, comes out as gay

spetteguless.it – Lo svedese Marcus Juhlin (football americano) fa coming out – sono gay 

pinknews.co.uk – Swedish American Football player comes out as gay

Internationellt genomslag efter Juhlins besked

Pinksixty News FRIDAY 28 MARCH 2014

Marcus Juhlins highlights från HUDL