Veikka förstärker Black Knights anfall

Från Örebro Back Knights:

Finske stjärnspelaren Veikka Lehtonen har förlängt sitt kontrakt med Black Knights och återvänder därmed till Örebro för en andra säsong. Han kom in i truppen sent på våren 2013, och gjorde trots det en lysande säsong i Örebro-tröjan och var en av de absoluta nyckelspelarna på resan till SM-finalen på Tele2 Arena.

Foto: Cecilia Håkansson
Foto: Cecilia Håkansson

Lehtonen figurerade under fjolåret främst som defensiv back och hade 32 solotacklingar och 18 assist under seriespelet. Han gjorde även sporadiska inhopp i anfallsuppställningen och lyckades på bara 9 rusher springa för hela 109 yards (12,1 yards i snitt per rush) och 4 TDs. Dessutom levererade han 1 passning för 13 yards.

 

Även om hans effektivitet som anfallsspelare var uppenbar, så har det inte varit helt bekannt för alla Black Knights-supporters, att det är just som anfallsspelare och runningback som han gjort sitt största avtryck i hemlandet Finland – både för klubblaget Seinäjoki Crocodiles och för det finska landslaget.

För sportchef Mats Hagsten är det dock välkännt vilken offensiv kapacitet Lehtonen har: “Veikka är en av Nordens absolut bästa runningbacks“, säger han. “Det kunde man, inte minst, se i finnkampen i höstas då han stundtals hade lekstuga med svenska landslaget.” Lehtonen spelade då runningback för Finland och sprang 16 gånger för totalt 114 yards och 2 touchdowns, och blev dessutom vald till matchens mest värdefulle spelare.

Lehtonen kommer att återvända till Örebro i egenskap av just runningback, för att ge laget en one-two-punch tillsammans med Filip Bäckström, men det råder ingen tvekan om att det finns många alternativ. “Han är toppklass i Superserien, som safety“, fortsätter Hagsten, “men han ger oss också intressanta möjligheter med vårt offense. Med Strahinja [Stepovic]Andrew [Shoop] och Veikka som möjliga quarterbacks har vi tre väldigt olika personalpaket offensivt.”

Veikka LehtonenHagsten understryker också Veikka Lehtonens kvalitet på special teams, och hans professionella inställning till sin träning. “Återigen har vi här en spelare, som passar Black Knights-modellen väldigt bra, och en kille som vi vill ha i vårt lag av just den anledningen.

Klubbens ordförande Micael Jönsson är den som huvudsakligen fört diskussionerna, som lett fram till förlängningen av Lehtonens kontrakt med Black Knights. “Veikka är en toppenkille, som är ett föredömme både på och utanför planen“, säger Jönsson. “Vi har skrivit ett nytt 1-års-avtal och han kommer hit som EU-proffs, vilket gör att han regelmässigt kommer att likställas med en svensk spelare.

Lehtonen, som civilt arbetar som lärare hemma i Finland, kommer – precis som flera av lagkompisarna i Örebro – spela EM i Österrike i maj innan det är dags för säsongspremiär i Superserien. Innan dess kommer han dock få chansen att möta finskt motstånd, i IFAF Champions League, eftersom Helsinki Roosters väntar i första omgången av gruppspelet hemma på Behrn Arena lördagen den 3:e maj.