Crusaders siktar på ännu ett guld

Den 3/5 är det dags för första matchen i den norra gruppen i årets upplaga av IFAF Europe Champions League. Carlstads korsriddare ska återigen få mäta sina krafter mot andra europeiska storklubbar. Efter att ha vunnit EFAF Cup 2003 är man nu på jakt efter ännu ett guld i en stor klubblagsturnering i Europa!

This slideshow requires JavaScript.

B.D. är tillbaka i Crusaders igen efter att ha coachat Arlanda Jets under flera år. Foto: Hans Cullberg
B.D. är tillbaka i Crusaders igen efter att ha coachat Arlanda Jets under flera år. Foto: Hans Cullberg

Genom åren har Carlstad spelat både EFAF Cup och European Football League (EFL) och man har verkligen gjort ett avtryck i europeisk fotboll under 2000-talet.
Den absolut största meriten kom 2003 då man vann hela EFAF Cup när man slog Papa Joe’s Tyrolean Raiders (numera Swarco Radiers Tirol) i finalen som gick av stapeln i Innsbruck, slutresultatet skrevs till 7-28.
En final som präglades av ett extremt regn, något som dåvarande HC i Crusaders B.D. Kennedy beskriver i sin blogg som att någon hällde en hink vatten över arenan.
– Then the ocean began to drop from the sky. I mean a steady rain like when somebody pours a bucket of water over your head. I told myself, “OK, B.D., just walk around and act like it’s just a little rain, no big deal.” I didn’t want anybody to think, “we run the option…the ball is wet…oh shit…we’ll fumble…oh rain…noooooo.” So I was clapping and walking around trying to act like it was no big deal. That was of course until I begin to wonder if a person has every drowned while walking around in a rain that was coming down so hard that water went up his nose and he actually choked on it!! 

2003 såg Crusaders offense inte riktigt ut som det gör idag, men bevisligen var det ett lyckat koncept då. Man spelade med tre running backs och två reciervers och fokuserade väldigt mycket på springspelet, något som syns tydligt i statistiken. Under matchen sprang man 44 gånger för 337 yards och passade endast sju gånger. Av dessa sju blev endast tre mottagna och av dessa tre blev hela två TD’s, så trots att man inte lyckades med så många passningar var de helt matchavgörande.

Starters 2003 mot Raiders:

Offense
QB
– Johan Larsson
RB – Rikard Borg, Christian Forsman, Joakim Holm
WR – Kalle Flognman, Patrik Lindgren
OL – Hans Gunnarsson, Rickard Mäkitalo, Calle Kabo, Hampus Harletun, Staffan Johansson

Defense
DB
– Tracey Gere, Marcus Jonsson, Robert Sundberg
LB – Per Fridberg, Henrik Larsson, Daniel Jansson, Martin Ullbrandt
DL – Per Rindberg, Fredrik Vikberg, Eric Håkansson, Johan Asker

EFAFAv dessa 22 är många aktiva inom fotbollen än i dag, men bara ett fåtal finns med på planen den 3/5. Christian “Tjuren från Kil” Forsman (RB) kör fortfarande på och både Johan Asker (DL) och Carl Carlsson (DL) återfinns på den roster Carlstad skickat in till förbundet. I övrigt hittar vi bl.a. elitdomaren Hans Gunnarsson och stora delar av Crusaders ledning i truppen med t.e.x Kalle Flognman, Rikard Borg, Martin Falk och Per Fridberg.

I EFL har man aldrig tagit sig till Eurobowl, som finalmatchen heter, 2004 blev man utslagna redan i gruppspelet och 2011 förlorade man kvartsfinalen mot Graz Giants.
2005 tog man sig hela vägen till semifinal i EFAF Cup och blev då utslagna
av sin namne, ett annat lag som också deltar i årets Champions League, Templiers d’Elancourt från Paris.
2010 spelade man återigen final i EFAF Cup men fick då se sig besegrade av Calanda Broncos, det lag som f.d. Crusaders QB’n Cedric Townsend spelar för i år.

Carlstad Carlstad är det svenska lag som under 2000-talet visat att svensk fotboll håller hög klass även ute i Europa och de siktar återigen på guld.
– “Det vi är med i är vi med i för att vinna! Första steget är ju att vinna gruppen. När vi väl gjort det så åker vi ju inte till Frankrike med målsättningen att komma trea.” Kommenterar Crusaders Kalle Flognman.

CC tävling

För alla er som vill vara lite extra snygga på matchdagen mot Copenhagen Towers så tycker jag att ni ska gå in på Swedish Football Networks facebooksida och vara med i utlottningen av exklusiva signerade t-shirts!