Allt om helgens Champions League North

På lördag smäller det! Sverige kliver in i Champions League och det görs med två matcher på svensk mark. Den första sparkar av 13:00 på Tingvalla i Karlstad och den andra 16:00 på Behrn Arena i Örebro. Carlstad Crusaders möter danska Copenhagen Towers och Örebro Black Knights spelar mot favorittippade Helsinki Roosters från Finland.

Champions League Redan i onsdags och torsdags kunde man läsa bägge de svenska lagens previews och startuppställningar här på SFN, något som i alla fal jag väntat på med spänning. Några saker är sig lika medan andra skiljer sig väldigt från hur lagen avslutade säsongen 2013 på Tele2 Arena.

Carlstad Crusaders – Copenhagen Towers

Pos. # Namn Pos. # Namn
QB 7 Anders Hermodsson DL  2 Daniel Stadler, Ungern
RB 3 Christian Forsman DL  56 Johan Asker
RB 27 Brett Koepp, USA DL 90 Billy Enfjäll
WR 5 Fredrik Isaksson LB 43 Marcus Malmqvist
WR 84 Jacob Dahre LB 51 Christian Kuylenstjerna
WR  1 Christen Monclair LB 50 Johan Björn
OL 52 Johannes Magnusson DB  20 Olof Eriksson
OL 66 Niklas Johansson DB 23 Robin Bahiraei
OL 72 Daniel Holmgren DB 24 Ville Olsson
OL 76 Carl Romlin DB 28 Jack Moro, USA
OL 77 Kristoffer Hellborg DB 88 Joel Dalerstedt

I Crusaders anfall var mycket sig likt. Man kommer till spel med två running backs, tre receivers och en quarterback som kan göra spel både i luften och på marken. Av de elva som startar på offense startade åtta stycken förra årets SM-final, en final som man vann mot Örebro. Av de tre nya är två offensiva linjespelare, #66 Niklas Johansson och #52 Johannes Magnusson, och en receiver, #84 Jacob Dahre. Alla tre har dock Superserieerfarenhet med Crusaders sedan tidigare.

Återvändande receivern Jacob Dahre.
Återvändande receivern Jacob Dahre

Det är i försvaret som vi hittar de största förändringarna, i alla fall vad man kan utläsa av startuppställningen. Man har lämnat sitt tidigare beprövade 4-2-5 försvar och spelar numera det lite aggressivare 3-3-5 försvaret. En del i detta kan självklart vara tillskottet av koordinatorn Drew Nobles, men det faktum att man troligen har två av ligans bästa defensiva ends i #90 Billy Enfjäll och #2 Daniel Stadler, gjorde nog inte valet svårare. Man ser dock att defensiva backar fortsatt är ett område där man än så länge inte kan använda sig av så många egenproducerade spelare. I startuppställningen återfinns Göteborgarna #88 Joel Dalerstedt och #24 Ville Olsson, #23 Robin Bahiraei från Stockholm, #20 Olof Eriksson från Falun och slutligen importspelare #28 Jack Moro från USA. Oavsett vart ifrån dessa herrar härstammar så ska det bli intressant att se om man tänkt använda några av dessa för att hjälpa till att sätta press i boxen eller om man förlitar sig på att de främre sex ska sköta det på egen hand. Värt att notera är att trots ihärdiga rykten om att veteranen Johan Björn lagt skydden på hyllan finns han med på planen från start på lördag.

BBW_logo1rad

Carlstad har valt att, precis som förra året, anordna en välgörenhetsmatch där inträdet till matchen är fritt och man samlar in pengar från företag och sponsorer. Man har valt sin hemmamatch i Champions League som välgörenhetsmatch och man kommer samla in pengar till Bissen Brainwalk. Pengarna som samlas in kommer att gå till forskning kring hjärnan och hjärnskador, något som är högaktuellt inom alla kontaktsporter så som hockey, boxning och amerikansk fotboll.

Domare på Tingvalla

 • Referee – Einar Bolstad, Norge
 • Umpire – Stefan Oud, Norge
 • Head linesman – Stefan Rahm, Sverige
 • Line judge – Øyvind Løken, Norge
 • Field judge – Kåre Axell, Sverige
 • Side judge – Rodrigo Montesino Ferrada, Sverige
 • Back judge – Per Simonsson, Sverige

Örebro Black Knights – Helsinki Roosters

Pos. # Namn Pos. # Namn
QB 2 Andrew Shoop, USA DL  55 Erik Törnblom
RB 30 Filip Bäckström DL  99 Aleksi Nyström
WR  83 Jakob Grufman DL 70 Johannes Fröjel
WR  7 Mikael Hadley DL  76 Philip Said
WR  13 Strahinja Stepovic, Serbien LB 46 Anton Källvik
WR  86 Johan Stål LB 12 Daniel Rödjemyr
OL  56 Sebastian Nilsson LB 44 Olle Balksäter
OL 78 Lars Björkman DB 22 Anders Johansson
OL 68 Marko Nesovic, Serbien DB 29 Johan Lindahl
OL  75 Erik Karlsson DB  28 Mike Hicks, USA
OL  62 Robin Svallin DB 3 Tobias Wahlström

Precis som Crusaders verkar Örebro ha fått till ett riktigt bra anfall till årets säsong. Man har en del nytillskott men mycket av styrkan ligger i att man inte enbart har en förstauppställning av rang utan att man har kvalité både i andra och i vissa fall tredjealternativet på vissa positioner. Om man tittar på t.ex running backs så startar man förra årets running back fantom #30 Filip Bäckström, men bakom honom finns både återvändande #31 Veikka Lehtonen, en av Finlands bästa running backs, och fortfarande unga och lovande #33 Max Gunnarsson. Chansen att man kommer att få se formationer med både Veikka och Filip på planen samtidigt håller jag dock som mycket hög då den duon skulle kunna göra mycket skada för motståndarna.

På receiversidan hittar man också en hel del spännande saker. Man startar med en formation med fyra receivers på planen samtidigt, ändå saknas namn som t.ex #5 Gustav “Blondie” Andersson, något som gör att man funderar på hur bra djupet på den positionen är. Om man kan varva in spelare som både Gustav och den franske landslags tight enden #41 César Hébel så har man kanske ett övertag i att man kan bibehålla kvalitén även när man byter formationer och när spelare börjar bli trötta. Enligt källor inifrån Black Knights så har konkurrensen på receiverpositionen varit stenhård under försäsongen och alla har verkligen gjort sitt yttersta för att få vara bland de som får äntra planen först i helgens match.

Precis som Crusaders hade en hel del spelare utifrån bland sina defensiva backar har Örebro fortsatt att fylla på sin offensiva linje med spelare utifrån. Den spelare som lyckats slå sig direkt in i startfemman är #62 Robin Svallin och det ska bli intressant att följa både hans och övriga linjens utveckling under nye linjetränaren Michael Ballard. I försvaret verkar man spela med ett snarlikt spelsystem som förra året, med skillnaden att man har fyra defensiva backar istället för fem, men man har placerat den defensiva backen #12 Daniel Rödjemyr som linebacker så i praktiken kanske det inte skiljer så mycket inledningsvis. Det kan helt klart komma att skilja mer när Filip Jönsson kommer hem från sina studier i USA och den muskulösa trion #46 Anton Källvik, #44 Olle Balksäter och #40 Filip Jönsson håller ställningarna bakom Örebros unga linje.

Trots att man likt förra säsongen spelar med fyra defensiva linjespelare så är det nog det enda som är sig likt där. Ingen av de fyra som startar mot Roosters på lördag befann sig på den positionen förra säsongen. #99 Aleksi Nyström är helt ny i Örebro med ett förflutet i Göteborg Marvels och på college i San Francisco och kommer tillsammans med #55 Erik Törnblom starta som defensiva ends, Erik fanns förvisso på plats i Örebro redan 2013 men spelade då linebacker. Innanför Erik och Aleksi återfinner vi två helt nya spelare, #76 Philip “Poster Boy” Said och #70 Johannes Fröjel. Philip gör inte bara debut i Örebro utan på en fotbollsplan överhuvudtaget nu på lördag.

Philip Said pryder reklampelare runt om i Örebro.
Philip Said pryder reklampelare runt om i Örebro.

Philip har alla fysiska förutsättningar för att lyckas, men frågan som återstår att få svar på är om hans brist på rutin och fotbollskunnande kommer göra honom till ett lätt mål för Roosters duktiga offensiva linje. Johannes har förvisso lite mer erfarenhet då han spelat med universitetslaget Örebro Black Jacks tidigare, men även här ska det bli intressanta att se hur långt det räcker. Att Örebro satsar mer på snabbhet och pass rush är tydligt då man t.ex låter mer rutinerade och 160 kg tunge #92 Marco Vergari stå åt sidan för de två unga oprövade korten.

Bland de defensiva backarna hittar vi återigen #3 Tobias Wahlström som gör comeback efter en tids skadefrånvaro, han har enligt rapporter tränat både som linebacker och defensiv back, men inleder i alla fall säsongen på den position där vi är vana att se honom. I övrigt finner vi även veteranen #22 Anders “Mini” Johansson och #29 Johan Lindahl som bägge startade i förra årets SM-final mot Crusaders. Sist ut i den kvartetten är #28 Mike Hicks som närmast kommer ifrån collegespel med Baylor Bears där han spelat tillsammans med bl.a. Robert Griffin III. Jag hoppas att Mike kan bjuda publiken och Superseriefansen på en show både på planen och i tacklingsstatistiken både i Champions League och Superserien 2014.

Domare på Behrn Arena

 • Referee – Frank Kristensen, Danmark
 • Umpire – Magnus Davidsson, Sverige
 • Head linesman – Mikael Davidsson, Sverige
 • Line judge – Oskar Nilsson, Sverige
 • Field judge – Fereed Adus, Sverige
 • Side judge – Jeffrey Batzler , Sverige
 • Back judge – Klas Leidö, Sverige

Jag tror sammanfattningsvis att vi kommer att få se två roliga fotbollsmatcher med tämligen mycket poäng på tavlan. Det faktum att alla fans därute kommer ha möjligheten att följa bägge matcherna oavsett vart i Sverige (och världen) ni befinner er är fantastiskt och jag hoppas att alla som har möjlighet till det tar sig till antingen Tingvalla eller Behrn i morgon. För alla er som vill se någon av matcherna via livestream hittar ni länkarna i respektive matchflik. Var gärna med och snacka upp matcherna både här i kommentarerna och på vår facebooksida.
Som vanligt så hittar ni all tänkbar info kring matcherna om ni klickar på matchflikarna längst upp på sidan.

Matchflik

Vilka vinner? – Vem ser du mest fram emot att se? – Hur stora är chanserna att något svenskt lag tar sig hela vägen till Champions League final?