Finalomgång i Champions League North

Då var det så dags omgång nummer två i Champions League North. I den här omgången, tvärtemot första, så spelas ingen av matcherna på svensk mark. I Helsingfors avgörs vem som står som gruppsegrare i den norra gruppen när Carlstad Crusaders gästar Helsinki Roosters. Örebrospelarna däremot styrde kosan söder ut för att ta sig ann Copenhagen Towers i Danmark.

Via hemsidan americanfootballinternational.com återfinns “Euro Sports Scouting: Roger’s Top 20”. Listan är inget facit på hur bra de olika lagen är men helt klart intressant läsning, speciellt innan och efter dagens matcher.

 1. Swarco Tirol Raiders, Österrike
 2. Braunschweig New Yorker Lions, Tyskland
 3. Raiffeisen Vienna Vikings, Österrike
 4. Berlin Adler, Tyskland
 5. Cologne Falcons, Tyskland
 6. Dresden Monarchs, Tyskland
 7. Stuttgart Scorpions, Tyskland
 8. Helsinki Roosters, Finland
 9. Carlstad Crusaders, Sverige
 10. Prague Black Panthers, Tjeckien
 11. Thonon-les-bains Black Panthers, Frankrike
 12. Calanda Broncos, Schweiz
 13. Parma Panthers, Italien
 14. Badalona Dracs, Spanien
 15. Danube Dragons, Österrike
 16. Sollerod Gold Diggers, Danmark
 17. Copenhagen Towers, Danmark
 18. Örebro Black Knights, Sverige
 19. Vukovi Belgrade, Serbien
 20. Eidsvoll 1814’s, Norge

Helsinki Roosters (1-0-0) – Carlstad Crusaders (1-0-0)

Eftersom både Roosters och Crusaders vann sina matcher i omgång ett är det dessa två lag som gör upp om avancemang till slutspelet i Frankrike i sommar. För Roosters del kommer de till spel med en liknande trupp som de hade med sig till Örebro i omgång ett, med avbräcket att safetyn #21 Sampo Ranta sitter på läktaren eftersom han blev utvisad i matchen mot Black Knights.
Eftersom Sampo, som är 195 cm lång, är nästan 10 cm längre än den näst längsta DB’n i Roosters så kan man tänka sig att detta skapat visst huvudbry för tränarstaben då två av Crusaders startande recivers, #5 Fredrik ”Freddy Ice” Isaksson (193 cm) och #80 Patrik Nyman (200 cm), kan bli svåra att täcka utan Sampo på planen. Det råder inget tvivel om att Isaksson är quarterbacken Anders Hermodssons absoluta favoritreceiver, speciellt när det kommer till de djupa passningarna, något som man visade gång på gång i senaste omgången mot Copenhagen.

#5 Isaksson firar en av sina touchdowns mot Copenhagen Towers
#5 Isaksson firar en av sina touchdowns mot Copenhagen Towers

Men om man ser bortom Crusaders egna Batman & Robin så ser allting inte riktigt lika lovande ut. Medan Roosters trupp kommer att bestå av över 50 spelare nu på lördag så kommer drygt hälften så många korsriddare till matchen. Man får inte med sig några spelare från farmarlaget Göteborg Marvels då de har seriepremiär i Superettan mot Västerås Roedeers samtidigt som matchen spelas i Finland. Detta innebär att bl.a startande #88 Joel Dalerstedt och #24 Ville Olsson inte kommer att återfinnas i Carlstads defensiva bakfält utan där kommer #9 Jesper Hermodsson och #12 Marcus Juhlin att ta plats. Bägge dessa herrar är meriterade spelare med lång erfarenhet av spel i Superserien, men då primärt i anfallsspelet. Även på linebackerfronten ser det lite oroande ut då #2 Daniel Stadler och #27 Brett Koepp kommer att starta på var sin sida om #51 Christian Kuylenstjerna istället för #43 Marcus Malmqvist och långtidsskadade #50 Johan Björn. Precis som i fallet med Juhlin och Hermodsson är detta två riktigt duktiga spelare, men de saknar även de erfarenhet av att spela på den här positionen mot så här bra motstånd i en match som gäller allt eller inget för bägge lagen. Koepp har vanligtvis  en mycket stor roll i lagets anfallsspel och troligen inte kommer orka spela både anfall och försvar matchen igenom med bibehållen kvalité. Att Stadler börjar som linebacker innebär dock att Marco Gudding får chansen att visa vad han går för redan från start.

Något som det pratats mycket om det senaste är det faktum att Roosters passglada anfall och att quarterbacken och f.d. Texas Tech Red Raider spelaren, #8 Robert Johnson, är en starkt bidragande orsak till deras framgångar i passningsspelet. Några som däremot inte lyfts fram lika mycket i rampljuset är profilerna på den offensiva linjen. Precis som för Carlstad Crusaders, som även de skördat stora framgångar de senaste 5-10 åren, så har man en mycket samspelt och duktig offensiv linje. En av de starkast lysande stjärnorna är #66 Iiro Luoto som numera spelar tackle på högerkanten men som spelat tight end under större delen av sin karriär. Han har spelat fotboll i ca. 14 år och inledde sin karriär i Helsinki Roosters men har sedan dess gjort en ganska anmärkningsvärd resa innan han slutligen hamnade tillbaka där allting en gång startade.

Iiro Luoto, New York Jets
Iiro Luoto, New York Jets

Efter fem år i Roosters bar det av till Frankfurt för spel med NFL Europalaget Frankfurt Galaxy. 2007 bytte Iiro klubb, men stannade kvar i NFL Europa och hamnade i Rhen Fire. Strax därefter bar det av över Atlanten och likt Sveriges bästa linebacker genom tiderna, Carl-Johan Björk, tog Iiro plats i ett NFL-lags s.k. International Practice Squad, för Iiros del blev det New York Jets och då som tight end. Efter det har han bl.a spelat i det Schweiziska mästarlaget Calanda Broncos och finska Helsinki Wolverines.
På motsatt sida av den offensiva linjen återfinns den inte lika meriterade #77 Akseli Kaasalainen, men som senast mot Black Knights visade sig vara en svår nöt att knäcka. Det ska onekligen bli intressant vad linjefantomen #90 Billy Enfjäll kan göra mot dessa två herrar i dagens match.

Matchen spelas 13:00 svensk tid och kommer dessvärre inte att sändas, däremot så kan man följa matchen spel för spel via Roosters livestatistik på sajl-tilastot.net .

Starters Carlstad Crusaders

Pos. # Namn Pos. # Namn
QB 7 Anders Hermodsson DL  56 Johan Asker
RB 3 Christian Forsman DL  53 Marco Gudding
WR 80 Patrik Nyman DL 90 Billy Enfjäll
WR 5 Fredrik Isaksson LB 2 Daniel Stadler
WR 10 Yusuph Nguzo LB 51 Christian Kuylenstjerna
WR  85 Harry Routledge LB 27 Brett Koepp
OL 52 Johannes Magnusson DB  20 Olof Eriksson
OL 66 Niklas Johansson DB 23 Robin Bahiraei
OL 72 Daniel Holmgren DB 12 Marcus Juhlin
OL 76 Carl Romlin DB 28 Jack Moro
OL 77 Kristoffer Hellborg DB 9 Jakob Hermodsson

Starters Helsinki Roosters

TBA

Copenhagen Towers (0-0-1) – Örebro Black Knights (0-0-1)

Saxat från blackknights.eu

“På lördag kl 1400 möter Örebro Black Knights de danska mästarna Copenhagen Towers på bortaplan i Köpenhamn. Detta är den andra gruppspelsmatchen i IFAF Champions League‘s norra grupp, och det är en match där inget av lagen kan kvalificera sig till slutspelet. Både Towers och Black Knights förlorade i omgång 1 – mot Carlstad Crusaders respektive Helsinki Roosters – och därför kan inget av lagen vinna gruppen. Det är däremot två mycket revanschsugna lag, som ställs emot varandra, och vi kan förvänta oss en prestigefylld kamp där inget av lagen är intresserade av att vika ned sig.

Vi måste göra ett bra jobb med att minimera våra misstag“, säger Örebros huvudtränare Mike Canigliainför lördagens drabbning. “Towers är ett väldigt väl-coachat lag, som spelar disciplinerat och som är duktiga på att följa sin gameplan till punkt och pricka.

Caniglia uttrycker också sin beundran för hur Towers spelade mot det favorittippade Carlstad Crusaders i Champions League’s första omgång: “De stod upp väldigt bra mot Carlstad och gjorde överlag en väldigt bra match, även om Carlstad till slut var numret större.

Matchen mellan Copenhagen och Örebro spelas på Gentofte Sportspark med avspark kl 1400 på lördag.

Black Knights reser till Danmark med en förlust mot finska mästarna Helsinki Roosters i bagaget. Matchen mot Roosters, som spelades hemma på Behrn Arena, utvecklades till en shootout där det totalt gjordes över hundra poäng – slutresultatet skrevs till 61-43 i finsk favör – och det finns givetvis en hel del frågetecken kring Örebro-försvaret efter att ha släppt in 61 poäng. Det saknades dock ett antal viktiga spelare, i matchen mot Roosters, och samma spelare kommer även saknas i lördagens match mot Towers – LB Filip Jönsson avslutar studier på college i USA, DE Claes Uneståhl är inte riktigt återhämtad från sin knäskada från ifjol, och likaså är DB Johan Hillman på sluttampen av sin rehab efter fjolårets operation.

I lördagens match kommer Black Knights dock sakna ytterligare några nyckelspelare i försvaret, och det är framförallt på den defensiva linjen som det är många frågetecken. Både Marco Vergari och Micke Rödjemyr är osäkra på spel och det är troligt att coachstaben kommer att tvingas göra en del radikala justeringar.

På den offensiva sidan av bollen ser det tvärtom mycket bra ut. Offense gjorde en, till stora delar, väldigt bra match mot Roosters och det är dessutom en frisk och kry grupp spelare som reser till Köpenhamn. Anfallets styrka är kanske framförallt att man har så många vapen, och därmed är svåra att försvara sig emot – QB Andrew Shoop, RB Filip Bäckström och RB Veikka Lehtonen bildar ett väldigt starkt offensive backfield och ute på kanterna finns många matchvinnare, som exempelvis WR Johan Stål, WR Strahinja Stepovic, TE Cesar Hebel och WR Jakob Grufman.

Strahinja Stepovic, Örebro Black Knights
Strahinja Stepovic, Örebro Black Knights

Truppen lämnade Örebro under fredagen och övernattar i Helsingborg, där man också kommer att hinna med en lättare träning på fredagskvällen. På lördag förmiddag tar laget färjan till Helsingör, och reser sedan den korta biten ned till Köpenhamn där matchen mot Towers sparkar igång kl 14.”

Starters Örebro Black Knights

Pos. # Namn Pos. # Namn
QB 2 Andrew Shoop DL  55 Erik Törnblom
RB 30 Filip Bäckström DL  94 Marco Vergari
WR 5 Gustav Andersson DL 50 Mikael Rödjemyr
WR 7 Mike Hadley LB 99 Aleksi Nyström
WR 13 Strahinja Stepovic LB 44 Olle Balksäter
WR  86 Johan Stål LB 46 Anton Källvik
OL 68 Marko Nesovic DB  12 Daniel Rödjemyr
OL 78 Lars Björkman DB 29 Johan Lindahl
OL 56 Sebastian Nilsson DB 28 Mike Hicks
OL 67 Per Larsson DB 22 Anders Johansson
OL 62 Robin Svallin DB 21 Filip Berglund

Enligt vad SFN erfar har Black Knights sedan Örebros preview skrevs redan tvingats ordna om i laguppställningen då #94 Marco Vergari tvingats stå över matchen pga. en hjärnskakning.

Copenhagen Towers kommer att live-rapportera från matchen via Twitter. Följ dem på @CPHTowersLive om du vill hålla dig uppdaterad!