Limhamn Griffins – klassiskt lag tillbaka där de hör hemma

Limhamn Griffins är ett klassiskt lag i amerikansk fotboll och en förening med stolta anor. Så sent som 2007 tog man sitt senaste SM-guld i en mycket omdebatterad match mot Carlstad där ett kontroversiellt domslut fick direkt inverkan på matchresultatet. Efter guldet gick man dock igenom en generationsväxling av stort format. Föreningen fick börja om i Division 2 och har därefter gradvis byggt ett lag som nu tagit steget upp i högsta serien.

Det är naturligtvis väldigt svårt att säga hur bra Limhamn egentligen är. Säsongen 2011 hade man en tuff och jämn kamp med Kristianstad om segern i Division 1 södra. Limhamn vann den fighten och fick kvala mot STU. Laget visade upp ett sprakande offensivt spel i den matchen men defensivt saknade man fysik och hade allt svårare att sätta tacklingarna ju längre matchen led.

LG - SM guld
Guldfirande Griffinsspelare efter den omdiskuterade SM-finalen 2007.

2012 blev däremot en förlorad säsong. Quarterbacken Hampus Kristensson skadades redan före säsongen och utan honom hade Limhamn inte mycket att sätta emot ett väldigt bra Kristianstad i seriespelet. Ifjol, efter att Kristianstad gått upp till Superserien, var det dock Limhamns tur att gå fram som en slåttermaskin i Division 1 södra. Man hade inget motstånd utan lekte sig igenom serien, en insats som starkt bidrog till att ansökan om spel i högsta serien godkändes.

Svensk quarterback av hög klass

När man pratar bra svenska quarterbacks brukar diskussionen oftast handla enbart om Carlstads Anders Hermodsson och Kristianstads Philip Juhlin. Skulle andra namn dyka upp tenderar det att vara spelare som Sebastian Thuné, Fabian Söderberg och möjligen också Emil Sundström Edland eller Marlon Ahlm. Mer sällan nämns Limhamns mycket duktige quarterback Hampus Kristensson. Det är mycket möjligt att det låter annorlunda efter den här säsongen. Superseriepubliken har bara haft en chans att se Kristensson i aktion och det var i den glest befolkade kvalmatchen mot STU hösten 2011. De som var där fick dock se en spelare med riktigt bra arm och riktigt bra känsla i passningarna. Främst minns man en riktigt läcker lyra som receivern Victor Huke tog 65 yards för touchdown. Kristensson slutade den matchen med helt okay siffror. Han var 13 av 26 för 200 yards och två touchdowns. Kapaciteten och talangen finns absolut och detta kan vara säsongen då Kristensson får sitt riktiga genombrott

Kristensson har också ett antal bra receivers att jobba med. Redan nämnde Victor Huke är en klar talang som spelat med Kristensson sedan peewee-tiden. Elias Hallbäck är en annan ung receiver som också visade framfötterna i kvalmatchen mot STU. Men framförallt har Griffins lyckats värva superreceivern Fredrik Eklund till laget. Eklund syntes senast i Carlstad och var med och tog två SM-guld med Crusaders innan han tog en paus från sporten. Ifjol var tanken att han skulle spela med Tyresö i slutspelet men licensstrul gjorde att comebacken gick om intet. Nu är han tillbaka och det är en riktigt vass värvning. I och med att Eklund är uttagen till EM-truppen lär formen vara intakt och hans rutin från Superseriespel lär bli ovärderlig för Griffins unga lag.

Det har dessutom florerat en del rykten om att även en annan toppreceiver skulle kunna vara på väg tillbaka till Limhamn. Johan Ingerman var med och bärgade Limhamns senaste SM-guld och har därefter visat sin kapacitet i ett par andra klubbar, senast i Tyresö Royal Crowns. Ingerman finns än så länge inte med på den roster som presenterats men skulle han verkligen komma till spel kan Limhamn mönstra en receiverkår av riktigt bra klass.

Kan en amerikansk runningback ge extra udd i springspelet?

Runningbacks håller inte samma gnistrande nivå. Man har slitvargen Sven Hoferer med bakgrund i Ystad Rockets samt store Benni Kronkvist som främst är en pjäs att använda när man bara behöver en yard eller två. Båda kommer att spela viktiga roller i laget men är troligen inte på den nivån att de ensamma kan bära springspelet på Superserienivå. Limhamn har en amerikansk runningback i laget som kanske är den som kommer få ta flest carries. Tyler Mooney, med spel från UW Whitewater i Division III, har dock inte aktivt värvats till Griffins utan flyttat till Sverige av privata skäl. Det är därför oklart vilken nivå Mooney verkligen håller.

Det stora frågetecknet på offense är naturligtvis linjen. I stort sett alla nykomlingar i högsta serien har svårt att hävda sig i linjespelet och troligtvis kommer Limhamn göra samma erfarenhet. Det är svårt att bedöma vart linjen står i dagsläget. I kvalmatchen mot STU gjorde man det okay med det var ett par år sedan och man har nu flera unga spelare i gruppen som inte fanns med i den matchen. STU säsongen 2011 hade heller inte den bästa defensiva linjen i landet vilket gör det än svårare att placera vart Limhamns linje står i förhållande till den nivå Superserien håller numera. I och med att Limhamn lär spela mycket passningar minskar det dock trycket på linjen och lagledningen har också valt att ta in den kroatiske linjeimporten Ivan Idzan, med erfarenheter från Moscow Patriots, för att stärka upp lagdelen.

Mycket svårbedömt defense

Defensivt är det väldigt svårt att bedöma vart Limhamn står. Kvalmatchen mot STU indikerade att man inte riktigt hade den fysik som krävs i Superserien. Men den matchen spelades för två och ett halvt år sedan och mycket kan ha hänt sedan dess. Att man spelat ut motståndet i Division 1 södra innebär dock inte per automatik att man utvecklat sitt spel eftersom många av konkurrenterna höll relativt svag klass. Mer talande för vilka kvaliteter defense håller ä nog att man faktiskt har hela fyra defensiva spelare med i EM-truppen. Dessa är unge David Strobel på linjen, defensiva backarna Kristoffer Folkstrand och Marcus Christensson samt linebackern Oliver Persson. Detta indikerar att det finns klar kapacitet på defense.

LG - Johan Trana - Copy
Till år har Limhamn tagit in en amerikansk coach vid namn John Trana.

Amerikanske linebackerimporten Greg Robinson lär bli en mycket viktig spelare för Limhamns defense. Robinson kommer behöva ta stort ledarskap för hela försvaret. Vid sidan om Robinson och Oliver Persson kan unge Linus Lundström och kanske också Adam Martin vara dem som i första hand kämpar om speltid. Marcus Christensson och Kristoffer Folkstrand lär utgöra stommen i secondary. Kenny Lundborg kan vara ett annat namn att hålla ögonen på. När det gäller defensiva linjen kommer naturligtvis Strobel vara en nyckelspelare. Kanske kan Henric Mårtensson vara ett annat viktigt namn på linjen. Limhamns defense innehåller många okända namn för Superseriepubliken. Det blir mycket spännande att se vilka talanger som finns i laget. 

Har man förberett sig tillräckligt på special teams?

Special teams är en viktig del av spelet i Superserien. Ofta har nya lag svårt att hävda sig i den här delen av spelet vilket kan få konsekvenser i täta matcher. Det är svårbedömt att säga vart Griffins står när det gäller special teams. Kvalmatchen mot STU visade att man hade bra längd på kickoffs och punts men däremot vissa problem med cover och att de egna returerna var i kortaste laget. Limhamn har dock haft ett par år på sig att bli bättre och förhoppningsvis har man vinnlagt sig om att komma förberedda också när det gäller sparkar och returer. I jämna matcher har field position stor betydelse och ett nytt lag som Limhamn har inte råd att ge bort yards på kickoffs och punts.

Viktigt med vinst i premiären

Limhamn har en högintressant premiärmatch på bortaplan mot STU. På pappret är det nog en av de matcher där Limhamn har bäst segerchans under året. Nästa match efter STU är Kristianstad hemma på Hästhagens IP. Ett mycket intressant Skånederby mot en motståndare som Limhamn känner mycket väl. Skulle Limhamn kunna ge Predators en match eller till och med vinna lär det ge en bra indikation på hur bra Griffins verkligen är i år.

LG - lagbild - Copy
Limhamns unga lag är laddade för seriespelet. Hur långt kan man räcka?

Redaktionens tips: Utanför slutspel

Det blir högintressant att följa Limhamn under året. Det finns en hel del talang i laget och får man allt att stämma kan det mycket väl bli en upprepning av Kristiantads succé under 2013. Att ta sig till slutspel redan under sitt första år i högsta serien är dock väldigt svårt, särskilt en säsong som i år där det på förhand ser mycket jämnt och spännande ut. Med tanke på den mördande konkurrensen har Limhamn gjort det bra om man kan sluta året med ett par segrar under bältet. När SFN:s redaktion tippar tabellen slutar Limhamn ganska högt upp, faktiskt på en sjätteplats. Även om vi tippar Limhamn utanför slutspelet den här säsongen indikerar satsningarna att Griffins har höga ambitioner och det blir mycket spännande att se hur långt det räcker. Limhamn är tillbaka i Superserien, precis där de hör hemma.

SFN tippar sluttabellen:

1.
2.
3.
4.
5.
6. LIMHAMN GRIFFINS
7.
8.
9.