Sveriges EM-chanser

Denna vecka startar EM nere i Österrike, för Svensk del börjar äventyret på söndag då det vankas klassisk finnkamp. Sverige åker ner med ett starkt lag med goda chanser att komma hem med en medalj, men motståndet är tufft och marginalerna är små. SFN tar här en titt på det Svenska laget och motståndet.

TURNERINGSUPPLÄGG

Turneringens sex lag är indelade i två grupper, där lagen möts inbördes i varje grupp. Gruppvinnarna spelar EM-final, tvåorna spelar om bronset och treorna spelar om femteplatsen. Sverige är seedat som fjärde lag och är därför i samma grupp som toppseedade Tyskland och femteseedade Finland. I den andra gruppen hittar vi värdlandet Österrike, Frankrike och Danmark.

SPELSCHEMAT

Både Örebros  César Hébel (Frankrike) och Veikka Lehtonen (Finland) är på plats i Österrike.
Både Örebros
César Hébel (Frankrike) och Veikka Lehtonen (Finland) är på plats i Österrike.

Sverige har ett hyfsat bra schema; Tyskland och Finland möts i gruppens första match redan fredag 30 Maj vilket innebär att Sveriges tränarstab har god möjlighet att scouta sina premiärmotståndare (Finland). Dessutom spelas Sveriges match mot Finland redan 1 Juni vilket innebär att Finland har en mycket kort tid till återhämtning och förberedelser. Det är en stor fördel för Sverige givetvis – och en fördel som sedan på tisdag 3 Juni istället är en Tysk fördel då man spelar mot Sverige i gruppens sista match. Detta upplägg är tight, vilket är ett måste då man måste hålla en EM-turnering hyfsat kort. Att just Tyskland har det bästa spelschemat och Finland det sämsta är inte en frukt av någon konspiration, det är helt enkelt så att gruppens högst seedade lag får det mest gynnsamma schemat och det lägst seeedade laget får det tuffaste schemat. Skillnaden mellan lagens schema är dock inte gigantisk och det bästa laget kommer att gå vidare oavsett seedning.

SVERIGES TRUPP

Om man ska ge sig ut på tunn is och drista sig till att bedöma lagets kvalitet, position för position, så vill jag kategorisera truppen enligt följande:

QB: Hermodsson eller Juhlin? Tja, aldrig förr har väl Sverige haft två QB’s av denna klass och oavsett vem som startar så är det en QB som kan bli turneringens bästa.

RB: Bra grupp utan direkt spets. Gauthier håller jag som nr ett och den som har mest internationellt spel i kroppen. Lagets bästa runner är dock QB (Hermodsson).

WR: Lagets största styrka tillsammans med QB-positionen. Många matchvinnare och toppspelare, exempelvis Isaksson, Eklund, Jobe. Otroligt bra djup och flera olika spelartyper.

OL. Några tunga namn saknas, framförallt på OT. Insidan ser bra ut med namn som Norberg och Lind, men på OT saknas Romlin och Falkelind en hel del och de som får förtroendet på OT kommer ha en tuff uppgift mot europas vassaste pass-rushers.

#5 Anders Hermodsson och #25 Sebastian Gauthier. Foto: Rönnlund Foto
#5 Anders Hermodsson och #25 Sebastian Gauthier. Foto: Rönnlund Foto

DL: Tyvärr en riktig sjukstuga med massor av tänkbara starters som inte finns tillgängliga, exempelvis Flemström, Jemide, Sohlberg och Kierebinski. Dock är DL en hyfsat djup position i Sverige och gruppen som finns på plats i Österrike är talangfull även om det känns som att vi saknar en del spets, både avseende pass-rush och run-stuffing.

LB: Riktigt bra grupp spelare på denna position med bröderna Westman och Joshua Akena, som har farten för internationellt spel, i spetsen. Viktigt att hitta rätt roller för spelarna i Sveriges 4-2 defense, då jag tycker att just Westmans är våra två bästa defensiva spelare men som passar ganska illa i rollen de får som inside LB’s i ett 4-2.

DB: Ömsom vin ömsom vatten på DB tycker jag. På Safety ser det riktigt bra ut, medan CB är klart svagare. Att Nicko Peterson är skadad är verkligen ett avbräck för vårt pass-cover, här kan det bli tufft för Sverige att stoppa storväxta europeiska topp-WR’s.

MOTSTÅND och CHANSER

På pappret tycker jag vi är favoriter mot Finland och underdogs mot Tyskland, men ingen av matcherna har en säker utgång. På en bra dag kan vi slå Tyskland, och på en dålig kan vi förlora mot Finland. Helt klart är att nyckeln för Sverige blir vårt offense – kan vi prestera på topp där så kan vi slå alla lag i europa. Framförallt vårt passing-game har alla möjligheter att bli riktigt sevärt och effektivt.

Om vi presterar efter förväntningarna och går 1-1 i gruppen så blir det bronsmatch mot antingen Frankrike eller Österrike, vilket är väldigt svårt motstånd, men inte omöjligt. Jag tycker medalj är en rimlig målsättning och att gränsen för godkänt är en fjärdeplats. EM blir under alla omständigheter mycket intressant att följa och en fingervisning på våra chanser i nästa års VM hemma i Stockholm.

SPELARTRUPPEN

# Namn Pos. Klubb
  Anders Hermodsson QB Carlstad Crusaders
  Philip Juhlin QB Kristianstad Predators
  Christian Forsman RB Carlstad Crusaders
  Sebastian Gauthier RB Västerås Roedeers
  Jonathan Wikström RB Uppsala 86ers
  Fredrik Isaksson WR Carlstad Crusaders
  Jesper Hermodsson WR STU Northside Bulls
  Amat Jobe WR Uppsala 86ers
  Per Lindelöf WR Tyresö Royal Crowns
  Johan Stål WR Örebro Black Knights
  Marcus Johnsson WR Kristianstad Predators
  Fredrik Eklund WR Limhamn Griffins
  Sebastian Albinsson WR STU Northside Bulls
  Olle Norberg OL Stockholm Mean Machines
  Daniel Holmgren OL Carlstad Crusaders
  Marcus Lind OL Tyresö Royal Crowns
  Daniel Söderberg OL Uppsala 86ers
  Rickard Ovsiannikov OL Uppsala 86ers
  Nicklas Johansson OL Carlstad Crusaders
  Ola Kimrin K FA
  John Lannefors DL STU Northside Bulls
  Simon Nilsson DL Kristianstad Predators
  Henrik Green DL Uppsala 86ers
  Marco Gudding DL Carlstad Crusaders
  David Strobel DL Limhamn Griffins
  Alexi Nyström DL Örebro Black Knights
  Pontus Westman LB Tyresö Royal Crowns
  Markus Westman LB Tyresö Royal Crowns
  Joshua Akena LB Uppsala 86ers
  Oliver Persson LB Limhamn Griffins
  Robin Prevolnik LB Uppsala 86ers
  Filip Jönsson LB Örebro Black Knights
  Rikard Robbins DB Västerås Roedeers
  Marcus Christensson DB Limhamn Griffins
  Philip Minja DB Tyresö Royal Crowns
  Lamin Saho DB Tyresö Royal Crowns
  Christoffer Dessezar DB Uppsala 86ers
  Olof Eriksson DB Carlstad Crusaders
  Kristoffer Folkstrand DB Limhamn Griffins
  Marlon Escobar DB Västerås Roedeers
  Oscar Söderberg DB Uppsala 86ers
  Anton Bengtsson DB STU Northside Bulls