I svallvågorna av det dystra beskedet… (Uppdaterad)

Efter att nyheten att det inte kommer att spelas något VM i Stockholm 2015 spreds runt 16-tiden i eftermiddags har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Överallt i sociala medier, på nyhetssajter och klubblags hemsidor har information och uttalande publicerats. I den här artikeln har vi samlat några av dem så att våra läsare lättare kan tillskansa sig intressant och läsvärd information.

Broken VM1

Internationella förbundet, IFAF, meddelade bland annat att man kommer att ta beslut om huruvida VM kommer att spelas på annan ort 2015 inom de kommande två veckorna. Man meddelar även att Sverige inte kommer att få delta i ett sådant mästerskap då man förlorat sin plats i turneringen då man inte längre står värd för turneringen.
Mer om detta finns att läsa på ifaf.org.

—–

Värmlandstidningen Värmlands Folkblad var som vanligt på hugget och publicerade två artiklar på ämnet under kväll. I dessa lyfter man bland annat de faktum att finalen troligen inte kommer att spelas på Tele2 i sommar då de avtalet var skrivet mellan “VM-bolaget” Amfium och Tele2 Arena och att detta nu avbrutits. I artikeln “Chocken: VM ställs in” finns även ett antal uttalande av SAFF’s Martin Söderberg. I den andra artikeln “Hermodsson: Fruktansvärt tråkigt” pratar VF med quarterbacken Anders Hermodsson om hur detta påverkat honom och hans tankar kring 2015.Hermodsson nämner bland annat att just VM var en av anledningarna till att han valde Crusaders från första början.
– När jag flyttade till Karlstad var det en stor del i mitt beslut, då handlade det om att satsa och komma någonstans där jag hade chans att utvecklas inför VM på hemmaplan. Det hade varit otroligt stort…

—–

Joel med SM-bucklan 2014
Joel med SM-bucklan 2014

Även Göteborgs Posten har tagit upp det faktum att några av dom som drabbats hårdast är just de spelare som haft VM 2015 som ett långsiktigt mål  och som fått sina drömmar krossade med lite mer än ett halvår till det tänka mästerskapet. I artikeln “Berövades karriärens höjdpunkt” pratar GP med Göteborg Marvels/Carlstad Crusaders spelaren Joel Dalerstedt och det framfår med all önskvärd tydlighet hur uppgiven Joel är över utvecklingen.
“Han försöker byta ämne och prata om kommande säsong med Göteborg Marvels och Carlstad Crusaders. Om Champions League och chanserna att gå långt där.
Hans röst har dock förlorat i stort sett all glädje.”

—–

Sportbladet har dock valt att rapportera på ett lite annorlunda sätt jämfört med många andra i artikeln “Sverige fråntas VM i amerikansk fotboll”. Man skriver bland annat “Nu har det internationella förbundet (Ifaf) tänkt om och fråntagit Sverige mästerskapet sedan den lokala organisationskommittén inte lyckats knyta till sig tillräckligt många sponsorer.”. Något som stämmer till viss del, men som får det att låta som att IFAF fråntagit Sverige Mästerskapet trots att det fortfarande skulle vara teoretiskt möjligt att anordna mästerskapet men att det bara saknades lite pengar, någon som kanske inte helt överensstämmer med sanningen.

—–

På frågan om vart ett eventuellt mästerskap skulle kunna spelas har länder som Tyskland, Österrike och USA dykt upp. Det enda av dessa länder som i dagsläget går att avskriva helt är Tyskland då de gått ut med information kring detta på sin hemsida, afvd.de.

—–

Det spekuleras även på flera ställen i sociala medier om IFAF kommer att bestraffa Sverige/SAFF på något vis på grund av rådande omständigheter eller ej. Ett tänkbart scenario är att Sverige stängs av från internationellt spel under de kommande åren, detta skulle eventuellt kunna innebära att Sveriges (och där med Carlstad Crusaders) plats i IFAF Europe Champions League är i fara och att de Crusadersspelare som redan nu fråntagits möjligheten att spela VM även fråntas chansen att slåss om ett Champions League guld i sommar.

—–

Saxat från Aftonbladet

Trodde på VM-fest – nu jättefiasko och mångmiljonförluster

Satt på alla stolar samtidigt: ”Ett personligt misslyckande”

De trodde på sportens genombrott, men med bara sju månader kvar till VM-premiären i amerikansk fotboll tvingas Sverige avsäga sig mästerskapet.

Kvar finns en märklig historia med en ordförande som satt på alla stolar samtidigt och förlorade dem allihop och ett litet förbund som förlorade miljontals kronor rakt ut i tomma intet.

– Det är ett personligt misslyckande, säger Tommy Wiking, hela historiens centralgestalt.

På den amerikanska nationaldagen, fjärde juli, 2015 skulle VM-premiären spelas på Tele2 Arena. Drömmen var att på hemmaplan få se amerikansk fotboll slå stort hos det svenska folket. 12 nationer skulle göra upp om titeln och TV 4 skulle sända matcherna i tv.
Men nu, bara drygt sju månader från premiären kom chockbeskedet. Sverige klarar inte av att arrangera mästerskapet. Turneringen hänger nu i luften och svenska spelare som drömt om att spela hemma-VM får inte chansen att delta överhuvudtaget då värdskapet var det gjorde att Sverige fick en plats.
– Vi får titta på om vi kan flytta evenemanget till ett annat land eller om vi måste skjuta upp världsmästerskapet ett eller två år, säger Internationella förbundets (IFAF) vice ordförande Roope Nornonen.

Ett ovanligt fiasko för svensk idrottsrörelse – med en ovanlig bakgrundshistoria.

”Ska slå världen med häpnad”
Det mesta i den handlar om Tommy Wiking.
2011 när mästerskapet gick till Sverige var Wiking den starke mannen som hyllades. Han var ordförande i både svenska förbundet (SAFF) och i IFAF när valet gjordes.
För Dagens affärer berättade han om en målsättning på 300 000 åskådare, 50 miljoner TV-tittare och 225 miljoner kronor i omsättning.
– Vi ska visa världen att vi kan skapa och genomföra ett professionellt arrangemang som slår alla med häpnad!, sa han då.

Högt ställda målsättningar som krävde en mycket större budget (cirka 30 miljoner) än vad SAFF hade råd med själva. Beslut togs om att externt bolag skulle bli ansvarigt för VM-arrangemanget och till det bolaget skulle förbundet skjuta till 2,5 miljoner kronor i riskapital.

Egna bolaget fick uppdraget
Ansvaret gick till Amfium AB, ett bolag som Tommy Wiking redan hade och satt som ordförande i.
– Jag var inte med då, men när det här bestämdes 2011 så förmodar jag att man tyckte det här var ett bra upplägg, det skulle säkra upp kontrollen, säger Martin Söderberg, presstalesman på förbundet.
Men när förbundet nyss offentliggjort sitt största misslyckande i historien är just förlorad inblick i processen något de lyfter fram som den största anledningen till det som sker.
– Vi har inte haft den inblicken i bolaget. Vi vet vad vi har skjutit till och vad de pengarna har gått till men vi har känt oro för de rapporter vi har fått. Vi har till exempel inte fått bekräftat om några tunga sponsorer så därför kontaktade vi internationella förbundet för några veckor sedan, säger Martin Söderberg.

”Det var lite mysko”
Till saken hör att Tommy Wiking sjukskrev sig i början av september av privata skäl. Då avsade han sig rollen som ordförande i svenska förbundet men satt kvar som internationell ordförande. Så när ett oroligt svenskt förbund kontaktade IFAF för att be dem undersöka läget i Amfium AB så var den ytterst ansvarige just samma Tommy Wiking som de ville ha besked från på hemmaplan.
– Ja, det var lite mysko faktiskt, säger Söderberg.
– Men vi hade kontakt med andra personer i ledningen också.

Men Tommy Wiking, som för bara några dagar sedan sjukskrev sig även från rollen som internationell ordförande, menar att bilden av dålig dialog inte stämmer.
– Jag delar inte den synen. Så vitt jag vet har det varit en insyn, men det kan naturligtvis ha varit så att det kunde ha gjorts bättre.

När informerades förbundet för första gången om att läget såg illa ut?
– De diskussionerna kom i gång redan efter SM-finalen (den 7:e september red. anm) då vi såg en vikande publiktrend.
– Vi kände att vi missbedömt intresset för amerikansk fotboll i Sverige från både sponsorer, media och publik, säger han.

”Hemskt ledsna”
Den missbedömningen slår hårt mot både det svenska förbundet och Tommy Wiking själv. Hans bolag Amfium AB försätts i likvidation och de 2,5 miljoner som förbundet satsat i riskkapital går förlorat utan att en enda match spelats.
– Vi har förlorat pengar ja, men värre är att vi har förlorat en fantastisk möjlighet att exponera vår sport, säger Martin Söderberg.

Dessutom är förtroendet för sportens starke man i Sverige förbrukat.
– Tommy Wiking har betytt oerhört mycket för amerikansk fotboll men nu känner vi stor empati för hans vilja att dra ihop ett VM men han har egentligen misslyckats och det är vi hemskt ledsna för, säger Martin Söderberg som menar att Wiking inte kan återvända som ordförande efter sin sjukskrivning.
– Det skulle vara olyckligt om han kom tillbaka, säger han.

”En övertro på amerikansk fotboll”
Tommy Wiking:
– Just nu är jag sjukskriven så jag har inte avgått formellt ännu men jag tänker inte ställa upp för omval. I IFAF så är jag ju också sjukskriven och vi får väl se var det slutar i.

När du tittar tillbaka, var det faktum att du satt på alla stolar i den här historien ett rimligt sätt att jobba?
– Jag kan inte bedöma det, det fanns nog både för- och nackdelar. Jag vet inte om det är just det som gjort att vi misslyckats.

Du har varit amerikansk fotbolls starke man länge i Sverige och även internationellt, nu slutar drömprojektet så här, hur känner du för det?
– Det är ett misslyckande, personligen för mig också givetvis. Det är oerhört synd att vi fick till det i Sverige. Jag kan nog säga att det här bottnar i en övertro på amerikansk fotboll i Sverige.

—–

För er som ännu inte läst dagens första artikel “Inget VM i Stockholm 2015” så hittar ni den här.