Inget VM i Stockholm 2015!

Efter veckor av spekulationer och rykten står det nu klart att Världsmästerskapen i Amerikansk fotboll för herrar inte kommer att spelas i Stockholm i sommar. Detta bekräftas nu både av det svenska- och internationella förbundet. Det står även klart att Tommy Wiking tar en time out från sin post som ordförande i både det svenska- och internationella förbundet.Broken VM

Trots att många frågor redan fått svar kvarstår några frågetecken.
En viktig fråga är den kring Sveriges deltagande i ett eventuellt VM på annan ort. Sverige har inte rent sportsligt kvalificerat sig till VM 2015 utan skulle vara med som värdnation för mästerskapet. Är man inte längre värdland tappar man således den platsen.
Mer om allt detta finns att läsa i diverse artiklar här nedan.

—–

Nyhetssajten American Football International Reviews skribent Roger Kelly har publicerat följande ingående artikel.

Less than 8 months before opening kick-off, disaster has struck the 2015 Stockholm IFAF World Championships

The first clue was that hotel bookings were cancelled due to non-payment. Then the main host stadium, Tele2 Arena, could not confirm it was booked.

Then word began to spread.

IFAF (International Federation of American Football) acting point of contact Roope Nornonen has now confirmed the rumors.

The international American football’s premier event, the 2015 IFAF World Championships, will not be held in Stockholm.

“We became aware of the situation in Sweden a couple of weeks ago and after examining all the facts and conferring with the Swedish federation made the decision yesterday to cancel the event in Sweden. We will look at whether we can move the event to another host country or postpone the world championships for a year or two.”

SAFF
According to Martin Söderberg, spokesperson for SAFF – the host Swedish American Football Federation – the money is not there for them to organize a tournament of this magnitude:

“This is a sad day for American football in Sweden. We really wanted this to work. We invested SEK 2.7 million ($350,000) with a company called Amfium over the course of the past three years and/or we paid invoices presented to us by that company. We do not know how much money is left in the company. Their task was to raise funds for the world championships and handle all the arrangements. We have been asking for an accounting for at least a year now.”

In a bizarre twist, the current president of Amfium is Tommy Wiking, who up until yesterday was head of IFAF and also SAFF. Amfium was contracted by SAFF to handle all the arrangements for the World championships. Wiking has taken a leave of absence and is unavailable for comment.

Noronen continued:
“It is unfortunate that this has happened, and even more unfortunate that the gravity of the situation only came to our attention a couple of weeks ago. In the case of events of the magnitude of a world championship tournament, there is always the chance that funding can fall through or not be raised. That is part of the business. Our main task right now is, as I mentioned earlier, to fix the current situation and once that decision has been made to examine what has happened, to prevent it from happening again.”

Amid Controversy, IFAF President Takes Leave
It has also been announced that Wiking has taken a leave of absence from both IFAF and SAFF until the end of January 2015 due to health reasons. IFAF Senior Vice President Mac Kaneuji will act as head of the federation in the interim.

Wiking’s leave may or may not have been brought on by his arrest by Swedish authorities in late August on suspicion of embezzlement. He was held in custody for two weeks and then released while the Swedish crown prosecutor puts together a case against him. That process could take anywhere from a few months to up to a year if it materializes all. According to sources, the case is totally unrelated to the world championships and based on a misunderstanding. At this time, Wiking cannot comment on the case as the investigation is ongoing.

He does say however, that the money SAFF has invested into Amfium has been well invested.

According to SAFF, they have been trying to get some kind of paperwork from Amfium, or at least a written confirmation that plans and arrangements were underway, for the past year. They are still awaiting a copy of the 2013 financial year ends from Amfium.

The story is muddied by the fact that in 2011 SAFF, who owned the shell company Amfium, sold it to a couple of unknown investors, arranged by Wiking. The company had been used to help arrange events such as the Swedish championship games. But according to Söderberg, at this time no one on the current board knows who the buyers were.

Future of the IFAF World Championships?
Eleven of the 12 participating nations and their federations have already qualified and have been preparing for next summer’s championships.

Where does this debacle leave the hundreds of athletes, coaches, and administrators?

As Nornonen mentions, there are two options moving forward. Another host country coming in to save the 2015 World Championships or a complete postponement the World Championships for a year or two.

The fallout from this embarrassing turn of events will surely hurt the reputation of American football within Sweden, and also give Sweden a black eye within the international American football community.

Hopefully this will be short lived and they can continue on a path that was beginning to give American football a very good reputation in Sweden, throughout Europe and around the world.

—–

Den tyska sidan football-aktuell.de har även dom rapporterat i ärendet, bägge dessa artiklar publicerades innan nyheten om VM var officiellt bekräftad.

Länk till artikeln “WM in Gefahr?”

Länk till artikeln “WM 2015: Schwedisches Desaster”

—–

Följande går att läsa på ifaf.org gällande Tommy Wiking.

“IFAF President Mr Tommy Wiking on leave of absence until the end of January 2015. 

In the meantime IFAF Senior Vice President Mr. Mac Kaneuji will act as head of federation. During this time IFAF Vice President Mr. Roope Noronen will be the point of contact for IFAF.”

—–

Broken VM1

Officiellt uttalande från SAFF
VM i amerikansk fotboll 2015 kommer inte spelas i Sverige. Det internationella förbundet, IFAF, kommer inom de närmaste två veckorna meddela om VM kommer arrangeras av något annat land eller flyttas fram i tiden.
– Det är med stor sorg vi måste konstatera att den lokala organisationskommittén, trots hårt arbete de senaste tre åren, inte lyckats få till den sponsorstruktur ett event av den här storleken kräver, säger vice ordförande i IFAF Roope Noronen, och fortsätter;
– Stockholm var ett utmärkt val som värd för VM 2015. Tele2 Arena där VM skulle spelats är en fantastisk arena. Det finns utmärkta hotell och ett starkt stöd från de lokala myndigheterna. Tyvärr är den internationella ekonomiska situationen inte den bästa och för att rädda VM har IFAF tagit beslutet att flytta arrangemanget till ett annat värdland.

Amerikansk fotboll har växt i Sverige de senaste åren och 2015 är det 38 seniorlag i seriesystemet, varav tio i högsta serien, och ännu fler juniorlag.
– Det hade varit ett fantastiskt kliv i vår utveckling att få arrangera VM i Stockholm i sommar, säger tf ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet Minette Rogner och fortsätter;
– Vi har under de senaste månaderna uppmärksammat att företaget, Amfium AB, som ansvarat för VM2015, inte varit övertygande i sin redovisning av förberedelserna och efter att vi noterat detta för IFAF så har det internationella förbundet nu tagit beslutet att flytta VM. Ett beslut det svenska förbundet stöder fullt ut.

Det faktum att Sverige inte är värdnation för VM innebär dessvärre att det svenska landslaget inte är kvalificerat för VM 2015.
– Nu fokuserar vi på nästa EM i stället, säger Minette Rogner.