Mitchell tar över efter Nilsen i Uppsala

För en vecka sedan meddela Uppsala 86ers f.d. HC, Per Nilsen, i direktsändning i P4 att han avgick som huvudtränare för Uppsalas A-lag och väljer att satsa helhjärtat på sin roll som sportchef i klubben. Han sa i samma intervju att klubben var mycket nära att göra klart med en meriterad amerikansk coach och nu står det alltså klart att Mike Mitchell, närmast från North Medford Black Tornado, tar över som HC 2015. North Medförd är en High School i Oregon, den stat där Mike huserat större delen av sin karriär. Mike anländer till Sverige i slutet av mars.
– Ska vi nå vårt mål att bli bäst i Sverige måste vi ha de bästa träningarna i Sverige. Och det är klart att en heltidsanställd coach har lättare att åstadkomma detta, speciell med en så diger meritlista som Mike Mitchell har, säger Per Nilsen, sportchef i Uppsala 86ers.

Mike Mitchell, Zagreb Patriots
Mike Mitchell, Zagreb Patriots

Mike Mitchell har över 40 års coacherfarenhet, varav 30 år som collegecoach. Han har bland annat coachat Humboldt University (NCAA DII), Zagreb Patriots och Sandpoint High School.
Namnet Humboldt är det säkerligen många av er läsare som känner igen sedan tidigare. Det kommer av att Carlstad Crusaders under åren valt att anlita både coacher och spelare från just de universitet, däribland Doug Adkins (HC/DC), Guy Ricciardulli (DB) och Chris Vicory (OL-coach).

– Jag har studerat alla matcher jag kommit över från de senaste tre åren i Superserien. Målet är helt enkelt att ta 86ers till Carlstad Crusaders spelstandard. De är det lag som imponerat mest på mig av det jag sett, säger Mike Mitchell som redan börjat intervjua spelare i USA som kan tänkas komma till Uppsala till nästa säsong.

Det finns även tränare i Sverige med coacherfarenhet från det kroatiska laget Zagreb Patriots, närmare bestämt Limhamn Griffins HC sedan 2014, John Trana. John var assisterande HC under Mike 2012 då laget vann den kroatiska ligan. Därefter reste Mike hem till USA igen medan John tog vägen via Ryssland till Sverige. I år kommer de bägge mötas igen fast denna gången på var sin sidlinje.

Mitchell Mike

– Genom att Mike kommer först i slutet av mars kommer vi lägga om träningsupplägget i vinter. Vi kommer kraftsamla våra träningar till april med flera mini-camps på helgerna och då även förstärka med positions coacher från USA som Mike tar med sig. Det blir mer som det upplägg man använder sig av i USA med kortare försäsongs träning där spelglädjen är som störts när serien startar,  säger Per Nilsen.

Läs mer om Mike Mitchell på hans hemsida coachmikemitchell.com