Dan Hawkins kastas rakt in i hetluften

Nyheten om att den välmeriterade coachen Dan Hawkins skulle ta över som offensiv koordinator i Carlstad Crusaders släpptes i början av Juli och drygt 20 dagar senare landade Dan i Sverige. Anledningen till dröjsmålet var att han fått det ärofyllda uppdraget att leda USA’s landslag i VM som gick av stapeln i Canton, Ohio 9-18 juli.
Dan och hans Team USA vann som väntat hela turneringen efter att de besegrat Japan i finalen med hela 59-12. Med en total poängskillnad på 214 gjorda och 36 insläppta poäng på 4 matcher råder det inget tvivel om USA’s totala dominans trots att dom inte ställde upp med ett särskilt namnkunnigt lag.

#3 Dylan Favre
#3 Dylan Favre

Detta var inte första gången en Hawkins var med och ledde Team USA till ett VM-guld. Tidigare Stockholm Mean Machines quarterbacken Cody Hawkins, son till Dan Hawkins, var med och bärgade guldet i Österrike 2011.

Dan är Crusaders femte (!) offensiva koordinator i år efter Dukes Iverson, Matt Adkins, BD Kennedy och Rick Rhoades, men inte nödvändigtvis den sista.
Lagom till Superseriens slutspel drar collegesäsongen igång i USA och Dans andra arbetsgivare ESPN kan komma att kalla hem honom tills dess. Detta kan innebära att ytterligare en person kan komma att kalla spel på Carlstad sidlinje innan säsongen är över.


Under sin tid med Colorado Buffaloes hade Dan sin bestämda åsikt om hur mycket vila som var lämpligt för sina spelare.

Nu siktar Dan på att knipa ännu en mästerskapstitel med bara någon veckas mellanrum. På torsdag flyger han och Crusaders till Belgrad där slutspelet i IFAF Europe Champions League avgörs under helgen. På fredagskvällen, klockan 20:30, spelar Carlstad semifinal mot Thonon Black Panthers och vinnaren i den matchen möter antingen London Blitz eller Vukovi Belgrad i finalen på söndag 16:30. Matcherna kommer att streamas men vi återkommer med länkar till dessa.

En av svåraste uppgifterna för Crusaders defense på fredag kommer vara att stoppa Panthers running back Stephen “La Pépite” Yepmo som även han precis kommit hem från VM i Canton. Tillsammans med tidigare Tyresö Royal Crowns quarterbacken Billy Greene utgör “den lilla” ett ständigt hot på marken och Carlstad måste, som alltid, vinna slaget på linjen för att stoppa duon.

This slideshow requires JavaScript.

Att en coach med huvudtränarmeriter från Colorado Buffaloes, Boise State Broncos, Montreal Alouettes och USA’s landslag coachar i Sverige är inget vi är vana vid men vi håller tummarna för att Dan bara är den första av många!