Superserien 2016 – Del 4

DEL 4

STU NORTHSIDE BULLS

Styrkor: Som alltid är STU starka på skill-sidan, framförallt offensivt. Man har en mängd WR’s av hög klass, och nya talanger är på väg upp underifrån. Nya HC’n Johan Sedin skulle skapa stabilitet och bättre disciplin i ett lag som ofta blandat friskt mellan toppar och dalar. HC Sedins första år gav vissa indikationer att man är på väg i rätt riktning vad detta beträffar.

Svagheter: Samma historia som ”alltid” för Bulls – linjespelet och generellt det fysiska spelet är det som håller klubben tillbaka. Man matchar inte upp mot de bättre lagens boxar, varken offensivt eller defensivt. Dessutom tycks man ha förtvivlat svårt att hitta en RB av hög SS-klass.

Behov: Fler kilon på linjerna, fler fysiska spelare generellt. Blir en utmaning att ersätta MLB Emil Westrin, som sägs lägga skorna på hyllan. En riktigt vass RB behövs om man ska utmana om en plats i slutspelet, kanske en import? En etablerad DC, som inte samtidigt spelar, känns också som en investering som är värd priset.

ÖREBRO BLACK KNIGHTS

Styrkor: Man lyckades under 2015 hitta en identitet under säsongens lopp, och blev ett fysiskt ”smash-mouth” lag som var riktigt svårslagna. Den identiteten behåller man förhoppningsvis in i 2016. Självklart måste man nämna styrkan i att föreningen som helhet är så stor i Örebro, och de resurser man därmed förfogar över. Man har helt enkelt råd med fler förstärkningar/importer än andra lag. Örebro var 2015 ett LAG där helheten var starkare än vad enheterna var för sig antydde.

Svagheter: Truppen 2015 var för tunn, då man ofta var cirka 35 spelare dressad – varav ett stort antal var importer eller U19-spelare. Kärnan av egna seniorer var tveklöst mindre än för egna topplag. Dessutom saknade man U19-lag, så påfyllnaden underifrån är också svagare än för toppkonkurrenterna.

Behov: En större bas av lokala egna spelare behövs utan tvekan. Man behöver också hitta spetsspelare då Johan Stål sägs lägga av, och arbetshästen Veikka Lehtonen inte blir yngre. På tränarsidan behövs kontinuitet, efter att ha haft olika HC under alla sina år i Superserien sedan återkomsten.

TYRESÖ ROYAL CROWNS

Styrkor: Laget var hyfsat komplett under 2015, bevisat av sitt 10-0 record. Djupet i truppen var bra och man låg i topp, eller nära topp både offensivt, defensivt och på special teams. Laget förfogar en, med Svenska mått mätt, ovanligt bred inhemsk tränarstab av hög klass – spetsad med NFL-meriterade Leandro Veal (vars återkomst dock är oklar när detta skrivs).

Svagheter: Tre saker sticker ut som negativa för TRC 2015; springspelet mot seriens tre andra topplag, benägenheten att släppa till stora spel trots att försvaret överlag var omutligt, samt oförmågan att knyta ihop säcken i en semifinal på hemmaplan (för tredje året i rad, vilket knappast kan vara en slump).

Behov: Ökat djup och ett par nya starters på OL känns högprioriterat för att kunna etablera även ett pålitligt springspel även mot lag som CC, ÖBK och U86. Större djup behövs också defensivt, på back-7, som bakom vassa starters hade ganska få alternativ.

Här hittar du del 3

Här hittar du del 1 & 2