Proffsliv väntar för Hermodsson

Anders Hermodsson, Carlstad Crusaders
Anders Hermodsson

Redan inför säsongen 2015 florerade flera rykten om att guld quarterbacken Anders Hermodsson var på väg ut i Europa för att pröva vingarna som heltidsproffs. Då blev det inget spel utomlands utan istället ett fjärde SM-guld och ett Champions League guld med Carlstad Crusaders.

Efter säsongen 2015 gjorde Anders klart att han lämnade värmlandsklubben men att någon ny klubbadress inte var bestämd, men mycket lutade åt proffsspel utomlands.
Tidigt talades det om flertalet intresserade storklubbar i Österrike och Tyskland men nu står det klart att Anders gjort klart med inte mindre än två klubbar inför kommande säsong. Först ska Anders spela för Lazio Marines (IFL), hemmahörande i Rom, Italien. Direkt efter att den italienska säsongen är slut packar Anders väskan och drar vidare till Australien för fortsatt spel med Gold Coast Kings (NGL). IFL säsongen börjar redan i mars och är slut strax innan det drar igång i Australien i början av juli.

Lazio Marines huvudtränare Stan Bedwell gör även han en liknande resa då han de senaste åren både varit quarterback och tränare i finska Hämeenlinna Huskies och Lazio Marines då även deras säsonger överlappar. Stan lovordade Anders på sociala medier under måndagen efter att nyheten läckts ut.

Well, I suppose the cat is out of the bag from other media sources. The Lazio Marines have signed the top European Quarterback, Anders Hermodsson (6’5″, 250 lbs. or 196 cm/114 kg), for the 2016 IFL season. In my opinion, Anders is the best QB playing in Europe regardless of nationality. It’s hard to argue with four straight national championships with the Carlstad Crusaders, including the 2015 IFAF Champions League title! In the past two seasons, Anders has thrown for almost 8,000 yards with 98 TD/10 INT and has ran for over 2,000 yards with 38 TD. I couldn’t be more excited about what his running ability will add to our air raid offense. To win a championship, you need a guy that knows how to win championships. I’m happy to say that we have our guy.

Marines Nation…say hello to your new QB! Fight On!

Efter sin sejour i Italien beger sig Anders ut på oprövad mark. NGL, eller National Gridiron League, är en nystartad liga i Australien som spelas mellan augusti och december 2016. Ligan består av 8 lag och spelas över 14 veckor med 4 spelfria veckor i schemat. Därefter väntar ett 3 veckor långt slutspel dit 4 lag kvalificerar sig.

Gold Coast Kings veckoschema
Gold Coast Kings veckoschema

NGL är en privat finansierad liga och varje lag måste ha minimum 10 australiensiska spelare på rostren, övriga spelare förväntas vara heltidsanställda proffs, med ursprung som antingen collegespelare alternativt europeiska proffsspelare likt Anders. Uppgifter från 2015 kring spelarlöner i NGL gör gällande att det kan röra sig om summor från 300.000:- och uppåt per säsong och spelare, men hur pass mycket substans det finns i dom siffrorna är i nuläget svårt att säga.

Huvudtränaren för Kings är Kirk Mastromatteo som tidigare tränat SBB Vukovi Belgrade. Senast i september rapporterade AFI Review att Kirk anställts OC i Brisbane Outlaws men nu verkar det alltså som att han fått axla rollen som huvudtränare i Gold Coast istället. I Kings kommer Anders att få slåss med Jimmie Russell om speltid, något som Anders inte är så van vid ifrån varken Carlstad eller STU.

Vi önskar Anders stor lycka till på hans proffsäventyr och hoppas att han kommer hem till Sverige med två mästerskapsringar i slutet av året!