Alex Niznak är Tyresös nya quarterback

Från Tyresö Royal Crowns

Efter en extremt lång och noggrann urvalsprocess har Tyresö Royal Crowns nu skrivit kontrakt med sin QB för säsongen 2016 – Alex Niznak. Alex kommer till Tyresö under mars månad för att förbereda sig för seriepremiären hemma mot Carlstad Crusaders.

Namn: Alexander Niznak
Position: QB
Klubb: Tyresö Royal Crowns
Ålder: 24 år
Vikt: 104 kg
Längd: 190 cm
College: Central Michigan University (FBS D1), Southeast Missouri State University (FCS-D1AA)

Head coach Andreas Ehrenreich om årets QB:
“– Vi har lagt ner ett stort jobb gemensamt som stab för att identifiera vilken typ av spelare och person vi vill ha som quarterback under 2016. Därefter har urvalsprocessen varit tidskrävande och vi har använt alla våra kontakter i USA för att hitta lämpliga kandidater. Av ett 60-tal kandidater fastnade vi för Alex av flera skäl, främst de spelmässiga, men även hans personlighet. Vi får en smart spelare med goda fysiska och mentala egenskaper som krävs för att driva vårt offense. Att bara hitta en duktig spelare räcker inte för att ta oss dit vi vill, en ledare på och av planen är minst lika viktigt. Alex är den spelaren. Jag tror att många kommer överraskas av hans kvalitéer, både som quarterback och som representant för 135-football”.

This slideshow requires JavaScript.

Offensive coordinator Leo Billgren är nöjd med valet av QB:
”– Alex har inte sett planen så mycket som han önskat under sin college-karriär, och det är säkert en bidragande orsak till att han vill förlänga sin spelarkarriär efter college. Den film vi sett på honom (både från match och träning, både från high school och college) är av mycket hög klass. Jag är säker på att vi har hittat rätt man för jobbet att leda vårt anfall under 2016. Alex är verkligen ”a student of the game” och har en passion för fotboll. I våra intervjuer med honom framstår det tydligt att han är en lagspelare och ledare med bra värderingar och stark drivkraft. Jag tror alla som ser TRC under 2016 kommer bli imponerade över Alex nivå spelmässigt.”

Alex har under sin college-karriär spelat på D1 FBS och D1 FCS-nivå, då han efter sin examen från Central Michigan (på tre år med ett 3.8 GPA) hade möjlighet att spela ytterligare säsonger enligt NCAA’s regelverk. Valet föll då på Southeast Missouri State, där han spelade två säsonger men fick finna sig i att vara andravalet under 2014 och 2015.

Intervju med Alex Niznak:

Berätta för de Svenska fotbollsfansen vad du är för spelartyp och vad dina starka sidor är som Quarterback!
– Som spelare och QB vill jag vara så förberedd som möjligt varje gång jag kliver ut på planen. Jag tror verkligen på att hårt arbete och förståelse av spelet leder till vinster. Jag gillar att kasta bollen downfield och sätta den i händerna på våra talangfulla skillspelare så ofta som möjligt. Om jag är effektiv och pricksäker när jag fördelar bollen så kommer det vara kul att se oss spela i år.

Vad fick dig att vilja förlänga din spelarkarriär genom att skriva på för Tyresö och spela fotboll i Sverige?
– När jag bestämt att jag ville fortsätta min idrottskarriär så var det viktigast för mig att omge mig med bra människor som jobbar hårt och som verkligen vill vinna. Dessutom personer som jag kan lära av varje dag på träningsplanen. Jag känner att Royal Crowns organisation ger mig exakt detta.

Vad vet du om Sverige nu innan du besökt landet för första gången?
– Som Amerikan måste jag erkänna att jag inte visste så mycket om Sverige innan jag började läsa på nu. Givetvis kände jag till landets världsberömt vackra natur, men inte mycket mer än så. Nu har jag insett att det finns massor av intressanta saker att se och uppleva i Sverige. Att kunna kombinera fortsatt fotbollskarriär med att uppleva en ny kultur och få vara med och sprida amerikansk fotboll utanför USAs gränser var en möjlighet jag inte kunde motstå.

Tyresö har varit i slutspel och varit ett topplag varje år de sista sex säsongerna, men utan att kunna knyta ihop säcken och vinna SM-titeln. På vilket sätt kommer du kunna bidra till att ändra på detta under 2016?
– Jag har förstått att traditionen i föreningen är stark och att bara att gå hela vägen till guldet gäller. Sedan jag skrev på för klubben har otroligt många nuvarande och tidigare spelare varit i kontakt med mig och verkligen gett mig sitt fulla stöd, vilket är hedrande och inspirerande. Folk är verkligen stolta över föreningens historia men jag förstår att ett mästerskap saknas. Jag hoppas lära och inspireras av tidigare upplagor av laget så att vi kan skörda frukterna av deras hårda arbete och vinna ett mästerskap i år.