Power Rankings v.16

På pappret var mötet mellan Uppsala och Limhamn omgångens intressantaste uppgör. Matchen var spännande men inte, anfallsmässigt, speciellt välspelad. Speciellt Limhamns anfall hade stora problem i stora delar av matchen, och jag återkommer till det nedan. Griffins gick dock segrande ur bataljen, mycket p.g.a. ett utmärkt försvar, och har därmed skaffat sig en bra start på säsongen. Omgångens TV-match spelades på Behrn Arena där Örebro mötte Stockholm, och Örebros nya import-QB John Knox passade på att presenterade sig ordentligt. På Bergshamra spelade STU Northside Bulls och Carlstad Crusaders en match som var avgjord i halvtid.

Omgång 4 startar på fredag då Carlstad gör sin hemmapremiär mot Limhamn. Matchen visas på TV4 Sport och på TV4 Play. Limhamns försvar har sett bra ut hittills i år och det skall bli spännande att se hur de hanterar Crusaders explosiva anfall. Omgången fortsätter sedan med ett högintressant möte mellan Örebro och Uppsala. Matchen kan bli viktig för slutspelsplatserna och kommer i tillägg visa styrkeförhållandet mellan lagen i serien. Avslutningsvis möter Stockholm ett Tyresö som gärna vill lägga första omgången bakom sig.

Matchtider och spelplats hittar ni på www.swedishfootballnetwork.se

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

  1. Carlstad Crusaders (1)                        

Senaste match: W 53-17 STU Northside Bulls
Nästa match: Limhamn Griffins 22/4 hemma (TV4 Sport)
Koefficient: 1,0000
Record: 2-0
Streak: 2W

Carlstad ordnade säsongens andra seger i mötet med STU. Även om Northside Bulls till tider kunde flytta bollen effektivt både på marken och i luften var en komfortabel seger aldrig i fara, och Crusaders kunde lufta stora delar av truppen i löpet av andra halvlek. Det enda bekymret är turn-overs, 3 INTs är allt för mycket och det kan fort straffa sig i jämnare matcher. För Carlstad väntar nu en direktsänd TV4-match mot Limhamn på hemmaplan och jag förväntar inget annat än en tredje seger.

  1. Örebro Black Knights (2)

Senaste match: W 54-6 Stockholm Mean Machines
Nästa match: Uppsala 86ers 23/4 hemma
Koefficient: 0,8571
Record: 1-0
Streak: 1W

Efter en knackig start kunde Black Knights kontrollera matchen mot Stockholm till en säker seger. Laget leddes av import-QB John Knox, som visade att han kan bli en attraktion i årets serie. Knox stod för totalt 379 yards och 6 TDs! Black Knights visade dock också att det finns svagheter i anfallet, något som måste fixas om de vill kämpa om guldet i år. I nästa match väntar tuffare motstånd i Uppsala 86ers. Uppsala visade fram bra försvarsspel i sin första match och blir en fin värdemätare för Örebros anfall.

  1. Tyresö Royal Crowns (3)

Senaste match: L 6-41 Carlstad Crusaders
Nästa match: Stockholm Mean Machines 23/4 hemma
Koefficient: 0,6667
Record: 0-1
Streak: 1L

Tyresö har fått en extra vecka att slicka såren på efter den oväntat stora förlusten mot Carlstad. Till trots för spelledigheten har det inte varit stilla från Tyresö. Nyheten att OC Billgren har valt att kliva av uppdraget av personliga skäl slog ner som en blixt från klar himmel. Michel Jenmert kommer nu ta över rollen att leda anfallet resten av säsongen. Oavsett vem som står på sidlinjen tror jag att vi kommer se ett riktigt revanschsuget Royal Crowns mot Stockholm.

  1. Limhamn Griffins (4)

Senaste match: W 7-6 Uppsala 86ers
Nästa match: 
Carlstad Crusaders 22/4 borta (TV4 Sport)
Koefficient: 0,6190
Record: 2-0
Streak: 2W

Det var ingen övertygande seger mot 86ers, men den gav Griffins andra seger för säsongen och Limhamns bästa start i serien sedan återkomsten till Superserien. Det gör att de förtjänar 4:e platsen på rankingen. Limhamns försvar har hittills visat att de kan vara ett av ligans bättre. Anfallet är en annan historia. Mot Uppsala lyckades anfallet endast prestera totalt 90 yards på tio drives, där hela sju drives slutade med 3 och ut. Mot Carlstad måste anfallet prestera mer annars riskerar det att bli ytterligare en ensidig affär i Friday Night Football.

  1. Uppsala 86ers (4)                        

Senaste match: L 6-7 Limhamn Griffins
Nästa match: 
Örebro Black Knights 23/4 borta
Koefficient: 0,3810
Record: 0-1
Streak: 1L

Förlusten mot Limhamn gör att Uppsala faller en placering på listan. Efter att ha sett matchen några gånger kan jag förstå reaktionen från Uppsalas coach Moe. 86ers anfall flyttade bollen bättre än Limhamn, men med ett missat FG och en fumble i red zone, klarade de inte knyta ihop säcken. Försvaret dominerade genom hela matchen utom vid den ena Limhamns-driven. Till helgen väntar ännu en tuff bortamatch och motståndare är Örebro. För Uppsalas del är det nästan en måste-match, och vid ytterligare en förlust kan slutspelet vara utom räckhåll redan efter seriens tredje omgång.

  1. STU Northside Bulls (6)                         

Senaste match: L 17-53 Carlstad Crusaders
Nästa match: Uppsala 86ers 28/4 borta (TV4 Sport)
Koefficient: 0,3333
Record: 0-1
Streak: 1L

Det blev en väntad förlust mot omutliga Crusaders i premiärmatchen. STU visade dock att de kan flytta bollen och göra poäng mot alla lag i serien. Det var tråkigt att se QB Langevin kliva av med en skada (oklart ännu hur alvarlig), men desto roligare var det att se att anfallet fortsatte producera med Ludvig Persson vid rodret. Ludvig visade att han är ett framtidsnamn för STU, och Sverige, och jag hoppas att han får flera chanser att visa sig fram (givetvis under andra omständigheter). Northside Bulls är spellediga i helgen som kommer, men efter det väntar en TV-sänd bortamatch mot Uppsala. Det är en match STU har alla möjligheter att vinna.

  1. Stockholm Mean Machines (7)

Senaste match: L 6-54
Nästa match: Tyresö Royal Crowns 23/4 borta
Koefficient: 0,1429
Record: 0-2
Streak: 2L

Det blev en klar förlust för Stockholm mot Örebro på Behrn Arena. Spelare som Crumble, Pavlovic och Gorecki visar att laget har spets, men i det stora hela saknas det en bredd. För Stockholm gäller det att inte skynda för fort utan hellre ha fokus på en kontinuerlig utveckling i laget. Speciellt gäller det springspelet där Mean Machines fortfarande, efter två matcher, har minus yards. I nästa omgång väntar ett revanschsuget Tyresö, vilket inte blir en lätt uppgift.

 

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 7*7/49 = 1,0000

Plats 2: 6*7/49 = 0,8571

Plats 3: 5*7/49 = 0,7143

Plats 4: 4*7/49 = 0,5714

Plats 5: 3*7/49 = 0,4286

Plats 6: 2*7/49 = 0,2857

Plats 7: 1*7/49 = 0,1429