Preseason Power Rankings

Säsongen står runt hörnet och först ut är ett tungviktsmöte mellan regerande mästarna Carlstad Crusaders och Tyresö Royal Crowns. Matchen eftersänds på TV4 Sport (kl 22:00) och streamas live via TV4 Play Premium (kl 18:30). Kan Superserien starta på ett bättre sätt (!), och jag uppmanar alla som kan till att möta upp på Tyresövallen för att se förstklassig underhållning. I första omgångens andra match möter ett nytänt Stockholm Mean Machines en utmanar till slutspelsplats i Limhamn Griffins.

Personligen anser jag att årets upplaga av Superserien har potential att bli en av de bättre. Toppen ser jämnare ut än någonsin och det ser ut att kunna bli ett riktigt slagsmål om den sista slutspelsplatsen.

Nytt i årets ranking är att den sätts samman av en grupp bestående av representanter från/för superserielagen samt media (jag saknar dock representant från Uppsala, tips mottas på @jsjog). Ändringen gör att varje lag får en koefficient i tillägg till en placering i rankingen. Koefficienten indikerar avståndet mellan lagen och ger därmed en ny dimension (närmare förklaring av koefficienten kommer nederst i artikeln). Vi kan redan i årets första ranking se att skillnaden mellan de tre topplagen är relativt liten och att det sedan är ett litet hopp ned till fjärdeplatsen.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

  1. Carlstad Crusaders (-)                        

Senaste match: 
Nästa match: Tyresö Royal Crowns 8/4 borta (TV4 Sport)
Koefficient: 0,9184
Record: 0-0
Streak: 

Carlstad har vunnit det svenska mästerskapet sex år på rad (!) och tronar förtjänt på toppen av rankingen. Laget har ny HC, DC och OC inför året och i tillägg en hel del nya ansikten i truppen. Några tongivande spelare har slutat eller flyttat vidare, men lagets största förlust är att Anders Hermodsson har dragit ut på ett proffsäventyr i Italien, och senare Australien. Det blir spännande att se om Philip Juhlin klarar fylla hans skor. Panelen var inte helt enig om placeringen, men årets första match kommer ge en antydan om vart laget står då motståndarna är nummer två på rankingen.

  1. Tyresö Royal Crowns (-)

Senaste match: 
Nästa match: Carlstad Crusaders 8/4 hemma (TV4 Sport)
Koefficient: 0,8571
Record: 0-0
Streak: 

Tyresö kör vidare med nästan intakt tränargrupp från i fjol, OC positionen fylls i år av ringräven Billgren, och kontinuiteten känns som en styrka. Laget har ett av Sveriges bästa försvar och toppklassiga O-skills. Royal Crowns har de senaste åren snubblat i semifinalen efter ett starkt seriespel, men är utan tvivel en av favoriterna till guldet i år. Akilleshälen i laget är, enligt mig, O-line, eller sättet dess styrkor har använts. Jag tror också att matchen mellan Tyresös OL och Carlstads DL avgör fredagens drabbning och jag anser det, på pappret, är fördel Crusaders.

  1. Örebro Black Knights (-)

Senaste match: 
Nästa match: Stockholm Mean Machines 15/4 hemma (TV4 Sport)
Koefficient: 0,7959
Record: 0-0
Streak: 

I Black Knights är mycket nytt i år. Det mest spännande är satsningen på en helårscoach i HC Fiddler som skall stanna i Örebro i 5 (!) år. Han har spridit en så pass god stämning i laget att några viktiga kuggar som hade tänkt lägga skydden, eller redan hade gjort det, på hyllan nu återvänder. I tillägg har det anslutit bra rekryteringar och på toppen av den listan står bröderna Gauthier från Västerås. I fjol visade laget upp ett otroligt starkt försvar och årets upplaga ser också riktigt bra ut, även om Milos Lisanin givetvis kommer saknas. Svagheten var passningsspelet och i år är det upp till bevis för mottagarna om guldet skall stanna när det passerar Närkeslätten.

  1. Limhamn Griffins (-)

Senaste match:
Nästa match: 
Stockholm Mean Machines 9/4 borta
Koefficient: 0,4898
Record: 0-0
Streak:

Limhamn ligger på en delad fjärdeplats i rankingen vilket innebär att panelen har förväntningar om att laget är bättre än i fjol. Griffins satsar i år på en amerikansk QB och har förstärkt en hel del med spelare från Kristianstad, som blev nedflyttade i fjol, och ser därmed vassare ut. Limhamn har egentligen inte varit dåliga de två sista åren, men de har saknat den sista spetsen samt förmågan att vinna bortamatcher. Om det sista ordnas ligger slutspelsplatsen inom räckhåll och väl där kan allting hända. I helgens bortamatch mot Stockholm är Limhamn att räkna som favorit.

  1. Uppsala 86ers (-)                        

Senaste match:
Nästa match: 
Limhamn Griffins 16/4 borta
Koefficient: 0,4898
Record: 0-0
Streak:

Det har varit väldigt tyst från Uppsala under försäsongen och panelen undrar om luften har gått ur 86ers efter att i fjol ha visat fram riktigt bra fotboll. Det vi vet är att Uppsala har tappat ett gäng nyckelspelare, främst till spel i Finland, och att fjolårets australienska WR skall leda laget som QB. Stegman är inte okänd med positionen och han håller bra nivå, men har han det lilla extra som behövs eller är tanken att tidigare Michigan-spelaren Ricardo skall stå för just det? (Sista nytt från Uppsala är att HC Tom Cudney har fått sparken)

  1. STU Northside Bulls (-)                         

Senaste match: 
Nästa match: Carlstad Crusaders 16/4 hemma
Koefficient: 0,3061
Record: 0-0
Streak: 

STU är seriens ”fågel eller fisk”-lag. På sitt bästa kan de hänga +50 poäng på sina motståndare, men det händer sällan mot ligans tre topplag, och det sker uteslutande genom luften. Om WRs är lagets bästa enhet så är försvaret svagheten, speciellt när Westrin saknas. Lika ofta som Northside Bulls firar i motståndarnas endzone firas det i eget målområde. Årets rekryteringar är mest på tränar- och mentorsidan och det återstår att se om det får fart på STU.

  1. Stockholm Mean Machines (-)

Senaste match: 
Nästa match: Limhamn Griffins 9-10/4 hemma
Koefficient: 0,1429
Record: 0-0
Streak: 

Stockholm har kanske gjort de största förändringarna under försäsongen. I år startar Mean Machines säsongen med en amerikansk import-QB och truppen har förstärkts med europeiska importer. Europeiska importer har visat sig vara ett litet chansspel och det är svårt att bedöma kvaliteten på dem innan de har spelat sinn första match i Superserien. Panelen var dock enig om att Stockholm hör hemma i botten på rankingen tills det motsatta är bevisat.

 

 

Vad är en koefficient och hur läser jag den?

Panelen, inklusive mig själv, levererar in sin ranking till mig som sammanställer dem. Detta görs genom att varje lag får en poängsumma efter vilken plats de har i respektive ranking, förstaplatsen ger 7 poäng, andraplatsen 6 poängen och så vidare helt ned till sjundeplatsen som ger 1 poäng. Efter det summeras alla poäng för varje lag i panelens rankingar och delas med maxsumman ett lag kan få (vi är sju i panelen vilket ger en maxsumma lik 7*7=49). Detta ger en koefficient som varierar mellan 0 och 1, och rankingen bygger på just denna. Koefficient säger därför något om avståndet mellan lagen utöver själva platsen på rankingen, dvs är lag 4 närmare lag 3 eller lag 5.

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 7*7/49 = 1,0000

Plats 2: 6*7/49 = 0,8571

Plats 3: 5*7/49 = 0,7143

Plats 4: 4*7/49 = 0,5714

Plats 5: 3*7/49 = 0,4286

Plats 6: 2*7/49 = 0,2857

Plats 7: 1*7/49 = 0,1429

Med hjälp av denna kan vi bland annat se att Carlstad Crusaders inte är etta i alla paneldeltagares ranking då 0,9184 < 1,000. Vi kan också se att Tyresö ligger på benchmark för plats 2, detta behöver dock inte betyda att alla i panelen är eniga då en förstaplats i en av panelens ranking kan uppvägas med en tredjeplats av en annan panelmedlems ranking.