Ungdomslandslaget 2016 – Staben

Förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt har gjort vissa förändringar i sin stab inför 2016 men i det stora hela är staben som var med och tog guld i Nordiska Mästerskapen 2015 intakt. I helgen samlas runt 70 spelare i Skövde för ett uttagningsläger inför Finnkampen som spelas den 29 oktober i Märsta.

Ungdomslandslaget

HC: Sebastian Brinkenfeldt
OC: Elias Hallbäck
DC: Tobias Tjernberg Lind
OL: Elias Gröön
RB: Artur Karlsson
WR: Johan Ingerman
QB: Ludvig Persson
DL: Linus Jakobsson
LB: Sasha Krogius
CB: Elina Kjellin
S: Robert Wilhelmsson
Läkare: Conny Eklund & Yamamoto Shinji
Fysansvarig: 
Simon Almgren

ulu-2015
ULU staben 2015

elias-hallbackElias Hallbäck – OC

Elias Hallbäck är aktiv spelare i Limhamn Griffins herrlag där han spelar receiver. Han har spelat för klubben sedan han började spela för 13 år sedan och var en av spelarna som tog upp Griffins till Superserien 2014.

2012 gick han in som offensiv koordinator i Griffins U19-lag och tog 2016 över som huvudtränare i U15 men har också hjälpt till som positionscoach i både U19 och det nybildade damlaget. Under sitt år som huvudtränare har han lyckats bygga Griffins största coachingstab med hela 11 coacher och 3 lagledare.

2016 blir Elias andra år som offensiv koordinator i Ungdomslandslaget. Med sig tar han ett explosivt anfall som utmanar försvaret både på djupet och bredden.

elias-groonElias Gröön – OL

Elias började spela i Stockholm Mean Machines 2006 och han har varit trogen klubblaget sen dess, förutom ett par år utomlands. Under de inledande åren var han med och tog ett SM-guld med Stockholm.
Elias började som defensiv linjespelare men har klubb- och landslags erfarenhet på båda sidor av bollen, dock har han som spelare och coach störst kunskap om den offensiva linjen.

Åren mellan 2007 och 2012 var extremt händelserika. Däremellan hann Elias med spel på Powell High School i Wyoming och City College of San Francisco. Samtidigt spelade han både EM, VM och NM med Juniorlandslaget och 2010 förärades han en plats i IFAF World World Team. Elias har även spelat landskamper med Herrlandslaget efter sin tid som junior.

Som coach har han ansvarat för både U13 och U15 i Stockholm Mean Machines under ett antal år. Sedan 2015 är han ansvarig för den offensiva linjen i ULU. Han har även hjälpt till att coacha på Riksidrottsgymnasiet och NIU elever på Sveriges gymnasieskolor för amerikansk fotboll.

artur-karlssonArtur Karlsson – RB

Artur började spela amerikansk fotboll redan 1995. Smeknamnet “The Tank” förklarar spelstilen som runningback. Under inledningen av sin karriär spelade Artur mestadels runningback och linebacker men har de senaste säsongerna spelat på den offensiva linjen i Skövde Dukes.

Artur började sin coachbana 2001 i en skolturnering i Skövde. Efter det så har coachandet varit en del av hans fotbollsintresset. Allt från juniorlag i Skövde till A-lag som Halmstad Eagles, Skövde-Lidköping, Skövde Dukes.
I Förbundets tjänst så har han hunnit med att vara HC i VSAFF under två Distrikts Mästerskap, vunnit ett VM-brons som linebacker coach i Studentlandslaget 2014 och nu senast knep han ett NM-guld med ULU 2015 som runningback coach. Artur kommer 2016 även stötta staben med vissa delar av Special Teams.

ludvig-perssonLudvig Persson – QB

Ludvig är aktiv som spelare i STU Northside Bulls, där han spelar quarterback. Spelarkarriären inleddes för 14 år sedan i Täby Flyers och har sedan dess fortsatt upp genom åldersgrupperna. Förutom spel i Northside Bulls var Ludvig också en av tre quarterbacks som spelade med Herrlandslaget under höstens landskamper mot Polen och Finland.

Under åren har Ludvig varit aktiv som coach inom hela STU-alliansen och har under senaste året varit Offensiv koordinator och QB-coach i Täby Flyers U17. Han är sedan 2015 ansvarig för quarterbacks och deras utveckling i ULU. Under 2017 kommer han även att vara assisterande coach bredvid Leo Billgren i SAFF Top Gun QB-Academy där sex av Sveriges bästa unga quarterbacks kommer få extra coachning.

johan-ingermanJohan Ingerman – WR

Johan flyttade 2001 till USA och high school för att bli en bättre basketspelare men återvände istället till Sverige som amerikansk fotbollsspelare. Fotbollskarriären inleddes i Jönköping Hawks och avslutades efter säsongen 2014 i Limhamn Griffins. Däremellan spelade Johan också i franska Nice Dauphins, Carlstad Crusaders och Tyresö Royal Crowns.

Säsongen 2007 var Johan med och vann SM-guld med Limhamn och blev då också utnämnd till ”Årets spelare” & ”Årets receiver”.

Johan har också sedan 2003 varit en del av det svenska Herrlandslaget och var bland annat med och vann EM-guld 2005.

tobias-tjernberg-lindhTobias Tjernberg Lindh – DC

Tobias började sin bana som spelare 2004 i Falun Copperheads. Under 2005 spelade han även med Gefle Red Devils och vann redan sitt första år med klubben ett U19 SM-guld 2005. Mellan åren 2005 till 2009 var Tobias spelande koordinator i Falun Copperheads.

2010 valde Tobias att lägga skydden på hyllan och ta steget till att bli tränare på heltid. Han har bland annat hunnit med att coacha linebackers i Örebro Black Knights, defensiva backar i Stockholm Mean Machines och var med och grundade Dalecarlia Rebels för ett par år sedan.

2016 blir Tobias fjärde år som defensiv koordinator i Ungdomslandslaget. Under de fyra åren har han även hunnit med en del gästspel i några av Sveriges andra landslag.

linus-jakobssonLinus Jakobsson – DL

Linus upptäckte sporten genom en skolturnering hemma i Skövde 1999. Redan samma år spelade han sin första säsong med Skövde Dukes U16. Ända sedan starten har han spelat på den offensiva- och defensiva linjen och har under sina 17 år hunnit med att spela på samtliga positioner på de bägge. Linus är fortfarande aktiv som spelare i Skövdes A-lag och har aldrig haft någon annan klubbtillhörighet, även fast han provat på spel i såväl Örebro Black Knights som Tyresö Royal Crowns genom farmarlagsavtal.

Det dröjde runt 10 år innan intresset för att coacha väcktes på allvar i samband med att han, tillsammans med Artur Karlsson och Henrik Eigert tog över Skövde Dukes U19-lag.
Något år efter det fick han chansen att var defensiv koordinator med ansvar för den defensiva linjen för VSAFF i Distrikts Mästerskapen 2011 och 2012. Därefter coachade han enbart den offensiva- och defensiva linjen hemma i klubblaget fram tills han anslöt till tränarstaben i Ungdomslandslaget under slutet av 2014.

Hösten 2016 gjorde Linus ett inhopp som tf. linebackercoach i Sveriges Damlandslag under den årliga Finnkampen.

sasha-krogiusSasha Krogius – LB

Sasha Krogius  började spela amerikansk fotboll i slutet på 80-talet i ett skollag i Danderyd och fortsatte upp till Täby Flyers dåvarande seniorlag. Sasha coachar idag i flera delar av  STU-alliansen med lite olika roller. Han var bl. a. OL/DL coach för Bulls U19 2015, HC för Bulls U19 2016 och HC för Täby Flyers U11 under de senaste åren.
Då de flesta ungdomslag har sin säsong under hösten gästade han även Bulls senior stab under våren. Där hade han bland annat hand om lagets linebackers under 2016.

Innan han började coacha i Ungdomslandslaget för 3 år sedan var han linebacker coach i STAFF och det var efter Distrikts Mästerskapen som dåvarande Förbundskapten Björn Marcusson erbjöd honom en plats i hans stab.

elina-kjellinElina Kjellin – CB

Elina började spela amerikansk fotboll 2005 i Stockholm Mean Machines U16-lag och framstod snabbt som en talang som DB. Elina har bl.a. fyra stycken SM-Guld på sin meritlista och fick så sent som 2014 utmärkelsen “Årets DB” i damligan. Under sin landslagskarriär har Elina har deltagit i VM, EM och flertalet Finnkamper.

Som coach har Elina varit aktiv på en rad olika nivåer och föreningar, bland annat Stockholm Mean Machines, Hersby Hooligans och Carlberg Cavaliers.
Under 2016 blev hon den första kvinnliga coachen i Superserien då hon var en del av Northside Bulls coachstab. Elina har varit aktiv i ULU sedan 2015 och har hand om lagets cornerbacks.

robert-wilhelmssonRobert Wilhelmsson – S

Robert började sin karriär inom fotbollen 1999 i Carlshamn Oakleaves. Där han har spelat både ungdoms- och seniorfotboll och coachat likväl ungdoms- som seniorlaget.

Robert har även spelat tre säsonger för Kristianstad Predators och en säsong med Hässleholm Hurricanes. Under sin hemvist i Växjö och tid som student på Växjö Universitet, där han studerade Coaching & Sport management, så har Robert varit involverad som coach och samordnare i student- och klubblagsaktiviteter för flertalet Växjöklubbar. Både inom amerikansk fotboll och andra idrotter.

2014 spelade Robert safety och quarterback i Studentlandslaget och var med och vann ett VM-brons tillsammans med bland annat Artur Karlsson och Sebastian Brinkenfeldt som då var assisterande till Förbundskapten Leo Billgren. Robert utsågs till MVP i matchen mot silvermedaljörerna Japan.

Robert kommer ha hand om Ungdomslandslagets Safeties.

simon-almgrenSimon Almgren – Fys

Simon Almgren började spela fotboll i Solna Chiefs U16 2004. Han lyckades då med bedriften att göra en touchdown på sitt allra första spel i karriären, något som gav blodad tand. Att göra ”stora” explosiva spel var något som kännetecknade Almgrens spel genom hela hans spelarkarriär, oavsett om han spelade receiver eller returnerade sparkar.
Simon spelade fotboll i 10 år, 8 år i Sverige och 2 år i City College of San Francisco, Kalifornien, USA. Karriären avslutades abrupt 2013 pga allvarlig knäskada.

Sommaren 2016 fick Simon sin kandidatexamen inom idrottsmedicin på tränarprogrammet, Umeå Universitet. Utbildningen innehöll kunskapsområden i idrottsfysiologi, idrottsmedicin och idrottspsykologi. En lång karriär i svensk amerikansk fotboll och en bra utbildning har gett Simon de rätta verktygen för att förbereda ULU spelare både styrka och kondition för att kunna spela amerikansk fotboll på hög nivå och minska skaderisken.

—–

Saxat från amerikanskfotboll.com

Sjuttiofyra ska bli maximalt 45 spelare under kommande veckoslut. På ungdomslandslagets läger i Skövde sållas det landslag ut som ska ta sig an Finland på Midgårdsvallen i Märsta norr om Stockholm den 29 oktober.

15-, 16-, och 17-åringar från 18 olika klubbar runt om i landet konkurrerar om platserna i ungdomslandslaget.

– Alla 74 har definitivt potential och är motiverade att ta en plats, säger förbundskapten Sebastian Brinkenfeldt som tillsammans med sin tränarstab på 15 personer ska hålla ihop lägret och ta ut laget på Lillegårdens IP.

– Vi ska ge dem de verktyg och kunskaper som behövs under de här två dagarna.

Spelare och funktionärer från Skövde Dukes är värdar och hjälper till med det praktiska kring lägret.

Ungdomslandslaget vann de Nordiska mästerskapen förra året och slog då bland andra Finland.

– Vi tänker naturligtvis försöka upprepa den bedriften i Märsta om två veckor, fortsätter Sebastian. Han räknar med att åtminstone några av de cirka 15 spelare som var med då och som är uttagna till lägret kommer att ta plats i laget igen.

Sebastian, som rör sig mycket ute bland sportintresserade ungdomar i landet, upplever att intresset för amerikansk fotboll och medvetenheten kring sporten växer förhållandevis kraftigt.

– Många tittar på den amerikanska proffsligan NFL och följer den bland annat via sociala medier. Med det sagt så tycker jag att vår egen synlighet här på hemmaplan är otillräcklig. Här måste vi göra mer för att göra folk medvetna om att sporten också finns i Sverige, anser han.

Varför tror du att svenska ungdomar väljer amerikansk fotboll när konkurrensen från andra sporter är så stor som den är?

– Det finns givetvis en rad skäl till att unga börjar med fotbollen. I en grupp finns de som tycker att sporten verkar häftig och spännande. Man har sett den på TV och har börjat söka information om sporten på egen hand.

– En annan grupp har fått den presenterad för sig i skolan eller genom kompisar och då fattat tycke för den. En tredje grupp är de som hållit på med idrott tidigare, men av olika anledningar inte passat in. Till exempel de som spelat vanlig fotboll men är ”för” fysiska. Den sista gruppen spelare är de som testat massa olika sporter, men inte hittat hem till någon än.

Sebastian tillägger att många som han träffar berättar att de tycker att den amerikanska fotbollen ger något som är unikt, det vill säga att gemenskapen och lagkänslan är på en helt annan nivå än i många andra sporter. Samma sak med coachernas engagemang, som många upplever vida överstiger tidigare erfarenheter.

– Dessa två faktorer tror jag är våra så kallade USP:ar, det vill säga på näringslivsspråk Unique Selling Points, det som skiljer ett företags erbjudanden från sina konkurrenters.

Bättre än konkurrenterna vill man ju gärna vara. Inte minst mot Finland på hemmaplan i Märsta nästa lördag.