SSH
SSD N
SSD S
Superserien Herr
Power Rankings V. 16

Två matcher spelades i omgång nummer två av årets Superserie. Utgångspunkten var ett möte mellan två tippade topplag och ett mellan två tippade i botten av serien och därmed två jämna matcher. Det blev inte helt så. Carlstad gjorde precis vad de ville med Uppsala i bästa TV-tid och sprang i väg med en komfortabel 55-20 seger. På måndagen tog Tyresö årets första seger och även om resultatet, 17-6, låter som en spännande match kändes den avgjord redan efter Tyresös första touchdown.

Tredje omgången startar med Friday Night Football-matchen mellan Stockholm Mean Machines och Carlstad Crusaders. Vi får hoppas att Mean Machines har fått ordning på sin offensiva linje med två veckors förberedelse, annars blir det tufft att hålla siffrorna nede mot storfavoriten. Omgången avslutas sedan med mötet mellan Örebro Black Knights och Tyresö Royal Crowns. Örebro är favorit och har i tillägg haft två veckor att förbereda sig medans Tyresö endast har fem dagar.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)
Senaste match: Uppsala 86ers 55-20
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 21/4 (TV4 Sport)
Koefficient: 1,0000
Record: 2-0
Streak: 2W

Carlstad tog fort kommando över matchen mot Uppsala med effektivt anfallsspel. Anfallet till trots är det försvaret som imponerar mest på mig just nu, och speciellt den defensiva linjen. Crusaders härjade ofta och mycket i Uppsalas back field och höll 86ers till ynka -12 yards på marken samtidigt som de stressade McDonagh i passningspelet. Just nu har jag svårt att se vilket lag som skall kunna stoppa Carlstads jakt efter guld nummer åtta, men jag är säker på att det inte är Stockholm. Fortsätter Crusaders så här kommer reserv QB Nyhlen få se mycket speltid i Superserien.

2. Örebro Black Knights (2)
Senaste match: Stockholm Mean Machines 53-6
Nästa match: Tyresö Royal Crowns hemma 23/4
Koefficient: 0,8333
Record: 1-0
Streak: 1W

Örebro är kvar på andraplatsen på listan efter att de varit spellediga i andra omgången av Superserien. På söndag väntar årets andra match hemma på Behrn arena. Motståndare är ett ungt och nytt Tyresö Royal Crowns. Black Knights har haft två veckor på sig att förbättra de delar av spelet som inte helt fungerade mot Stockholm. Jag tror att Örebros försvar kommer ställa till oreda för Tyresös anfall och Black Knights är favoriter i matchen. Intressant är att mötet ger en viss pekpinne om styrkeförhållandet mellan Örebro och Uppsala.

3. Uppsala 86ers (3)
Senaste match: Carlstad Crusaders 20-55
Nästa match: Limhamn Griffins borta 28/4 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,6667
Record: 1-1
Streak: 1L

Uppsala hade inte mycket att säga till om i mötet med Crusaders. Springspelet var icke existerande och -7 yards på 8 försök är inte vad du vill se av en importspelare, även om det mycket är ett resultat av Carlstads dominerande försvarslinje. Det var först när Nicko Peterson kom in som WR att 86ers började flytta bollen lite mer metodiskt. Om 86ers skall kunna utmana om guldet, som de så gärna vill, måste de ha en bättre plan för att utmana Crusaders. Uppsala har en bye-week den här veckan men är ändå inte spellediga då det väntar ett tufft returmöte med Helsinki Roosters i NEFL.

4. Stockholm Mean Machines (4)
Senaste match: Örebro Black Knights 6-53
Nästa match: Carlstad Crusaders hemma 21/4 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,5000
Record: 0-1
Streak: 1L

Stockholm har nog det tuffaste spelschemat i början av säsongen av alla lag i serien med dubbelmöte mot Örebro samt matcher mot Carlstad och Uppsala innan det lugnar ned sig lite. Närmast väntar Crusaders på hemmaplan. Mean Machines har skill-spelare, men Carlstads försvarslinje mot Stockholms anfallslinje känns som en riktig missmatch. Mot Örebro släppte Stockholms linje hela 7 sacks och skall Mean Machines hålla nede siffrorna mot Crusaders måste anfallslinjen fungera bättre och ge Hermodsson det skydd han behöver.

5. Tyresö Royal Crowns (5)
Senaste match: Limhamn Griffins 17-6
Nästa match: Örebro Black Knights borta 23/4
Koefficient: 0,3333
Record: 1-1
Streak: 1W

Otso Flinkmans debut i Superserien resulterade i Tyresös första vinst för året. Matchen präglades av misstag från båda lagen och går inte till historien som Superseriens bästa. Måndagsmatch mot Limhamn och sedan Örebro på söndag ger Royal Crowns knappt med tid till förberedelser. Black Knights är favoriter och jag tror att Royal Crowns får vara nöjda med en insats lik den mot Uppsala tidigare i säsongen.

6. Limhamn Griffins (6)
Senaste match: Tyresö Royal Crowns 6-17
Nästa match: Uppsala 86ers borta 28/4 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,1667
Record: 0-2
Streak: 2L

Limhamns anfall saknade helt potens i matchen mot Tyresö. Varje gång Griffins såg ut att ha en lovande drive på gång sköt man sig själv i foten med enkla misstag. Nu väntar en spelledig omgång innan en tuff bortamatch mot Uppsala. För Limhamn handlar det just nu inte om vilken motståndare de skall möta utan fokus bör vara att få ordning på sitt eget spel, speciellt anfallsspelet, annars kan det bli en lång säsong för skåningarna.

 

 

Benchmark för koefficient
När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:
Plats 1: 6*6/36 = 1,0000
Plats 2: 5*6/36 = 0,8333
Plats 3: 4*6/36 = 0,6667
Plats 4: 3*6/36 = 0,5000
Plats 5: 2*6/36 = 0,3333
Plats 6: 1*6/36 = 0,1667