SSH
SSD N
SSD S
Superserien Herr
Power Rankings V. 17

Tredje omgången i Superserien går inte till historien som den jämnaste. På fredagen avfärdade Carlstad Stockholm med 43-8 och på söndagen följde Örebro upp med att slå Tyresö med 69-0. Av de förlorande lagen var Stockholm det lag som presterade bäst och visade att det finns något att bygga vidare på, speciellt i försvaret. Tyresös dag var däremot blytung när ingenting fungerade.

Kommande omgång är fullständig då alla lag spelar en match i serien. I Friday Night Football-matchen på TV4 Sport möter Limhamn ett skadeskjutet Uppsala i Malmö. Skador till trots håller jag Uppsala som favorit i den matchen. Helgen fortsätter med mötet mellan Carlstad Crusaders och Tyresö Royal Crowns samt ett tidigt returmöte mellan Stockholm Mean Machines och Örebro Black Knights. Både Carlstad och Örebro är att räkna som favoriter i de matcherna.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1) 
Senaste match: Stockholm Mean Machines 43-8
Nästa match: Tyresö Royal Crowns hemma 29/4
Koefficient: 1,0000
Record: 3-0
Streak: 3W

Crusaders tog planenligt säsongens tredje seger i Superserien mot Stockholm. 43 poäng och totalt 464 anfallsyards till trots satt jag, och många med mig, framför TVn med en känsla att detta inte var Carlstads bästa match. Vi får nog alla erkänna att kraven på Crusaders är aningen höga och att vinna klart mot en slutspelskandidat när kanske inte allt stämmer är ganska skrämmande för övriga motståndare. I min preseason-ranking pekade jag på att Carlstads svaghet var en tunn trupp i kombination med många matcher. Mot Stockholm klev OL Thoresen, WR Dahre, DL Sandberg och DL Krafft av med skador. Senaste rapporten från Carlstad är att ingen av skadorna skall vara av allvarlig karaktär och både Sandberg och Krafft kan vara tillbaka till helgens drabbning mot Tyresö. Skador till trots förväntar jag att Carlstad vill visa sig fram för hemmapubliken för första gången i år och att det blir en säker hemmaseger.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Tyresö Royal Crowns 69-0
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 29/4
Koefficient: 0,8333
Record: 2-0
Streak: 2W

Örebro dominerade Tyresö genom hela matchen som kändes avgjord redan vid Tyresös första punt (som blev blockerad). Black Knights special team gjorde grundjobbet och serverade anfallet med bra startposition genom hela matchen, genomsnittlig startposition för Örebro i matchen var på Tyresös 40 yardslinje! Örebros försvar är inte traditionellt och spelar mycket på fart och intensitet och Tyresös anfall hade negativa anfallsyards i matchen. Av Black Knights 18 TDs hittills i år har försvaret eller special team stått för hela 5 stycken. Det finns fortfarande en del saker att jobba på i anfallet, men det går åt riktigt håll. På lördag väntar returmöte mot ett revanschsuget Stockholm Mean Machines. Jag tror att matchen avgörs på linjen där Mean Machines OL återigen kan få en tuff dag på jobbet mot Black Knights försvar.

3. Uppsala 86ers (3) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 20-55
Nästa match: Limhamn Griffins borta 28/4 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,6667
Record: 1-1
Streak: 1L

Uppsala hade bye-week i Superseriens tredje omgång. Det innebar dock inte att laget var spellediga då de spelade en avgörande match mot Helsinki Roosters i NEFL. Rooster vann den matchen och 86ers europaäventyr är därmed över för i år. Vad värre är skadade QB McDonagh axeln under matchen och det är fortfarande osäkert hur allvarlig den skadan är. I tillägg utgick reserv-QB Fabian Söderberg, DL Kierebinski samt DB Peterson också med skador (även här osäkert hur allvarliga skadorna är). Det är med andra ord ett skadeskjutet Uppsala som reser till Malmö för match mot Limhamn Griffins på fredag. Frågan är vem som står bakom centern om varken McDonagh eller Söderberg kan spela. Kanske Darwin Paris Salaam II är lösningen? Oavsett tror jag att 86ers har stora möjligheter att vinna mot Limhamn, även om det blir tuffare utan ett passningsspel.

4. Stockholm Mean Machines (4) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 8-43
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 29/4
Koefficient: 0,5000
Record: 0-2
Streak: 2L

Stockholm har, som tidigare nämnt, ett väldigt tufft spelschema i säsongsinledningen. Årets andra match spelades hemma mot Carlstad och årets andra förlust var ett faktum. WR-import Tyler McCulloch utgick tidigt i matchen med en skada och det är osäkert om han är spelklar till helgen. I hans frånvaro handlade Stockholms anfall om QB Hermodsson och WR Sander. I försvaret kunde Mean Machines försvarslinje av och till störa Carlstads anfallslinje. Försvarskuggen Max Lindvall blev dock utvisad under matchen och är avstängd mot Örebro. I årets första möte mellan lagen var han en av Stockholms absolut bästa spelare och han kommer saknas. Skall Mean Machines störa Black Knights i returmötet måste anfallslinjen, återigen, ge Hermodsson tid och försvarslinjen sätta tryck på Örebros anfall.

5. Tyresö Royal Crowns (5) 

Senaste match: Örebro Black Knights 0-69
Nästa match: Carlstad Crusaders borta 29/4
Koefficient: 0,3333
Record: 1-2
Streak: 1L

Örebro var minst två nummer för stora för Tyresö och det var tidigt tydligt vilket lag som skulle vinna matchen. Royal Crowns hade stora problem med special teams och två blockade puntar tidigt i matchen gav Örebro två snabba TDs. Lägg till en insläppt TD på kick-off samt strul med Örebros korta avsparkar och ni förstår att allt inte gick efter planen. För Tyresö gäller det nu att så snabbt som möjligt bryta i hop och komma igen då Carlstad väntar redan till helgen. Det finns inga förväntningar om att Royal Crowns skall kunna rå på Crusaders, men jag har en förhoppning om att vi kommer se ett annat Tyresö än det vi såg mot Örebro. Efter Carlstad-matchen väntar en välbehövlig vila och ett aningen humanare spelschema.

6. Limhamn Griffins (6) 

Senaste match: Tyresö Royal Crowns 6-17
Nästa match: Uppsala 86ers borta 28/4 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,1667
Record: 0-2
Streak: 2L

Limhamn var spellediga i helgen och har haft två veckor på sig att samla trupperna och jobba med, framförallt, tajming i anfallet. Mot Tyresö varvade Limhamn in OL Hedelin på försvarslinjen och jag tycker det var ett lyckat försök som jag förväntar att se även mot Uppsala. Det är en del osäkerhet runt vilket lag Uppsala kommer med till matchen och om både McDonagh och Söderberg saknas kan det öppna för en skräll. Jag tror dock att 86ers ändå skall vara starkare än Limhamn, men vi skall komma ihåg att ifjol spelade Griffins sina bästa matcher när TV-kameran var på sidlinjen.

 

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:
Plats 1: 6*6/36 = 1,0000
Plats 2: 5*6/36 = 0,8333
Plats 3: 4*6/36 = 0,6667
Plats 4: 3*6/36 = 0,5000
Plats 5: 2*6/36 = 0,3333
Plats 6: 1*6/36 = 0,1667