SSH
SSD N
SSD S
Superserien Herr
Power Ranking V. 19

Stockholm Mean Machines startade med förryckande fart mot ett skadeskjutet Uppsala och hade en 28-7 ledning innan första kvarten var slut. 86ers kom aldrig över chocken och Stockholm vann komfortabelt med slutsiffrorna 48-13. Anders Hermodsson hade en bra dag på jobbet och skrapade samman 101 yards och 3 TDs på marken samt 349 yards och 4 TDs i luften. Superseriehelgen avslutades sedan med en favoritseger när Örebro Black Knights hemmaslog Limhamn Griffins med 61-0. Det är också värt att nämna att Carlstad Crusaders är vidare till final i NEFL efter att slagit London Warrios med 32-12.

Med Stockholms seger har vi ändringar i rankingen denna vecka. Kommande omgångar har flera möten som kan kasta om på lagen ytterligare.

Nästa omgång startar på Tyresövallen och TV4 Sport med mötet mellan Tyresö Royal Crowns och Stockholm Mean Machines. Stockholm såg bra ut mot Uppsala och är favorit i denna match. Tyresö har dock vilat en vecka samt fått, hittills obesegrade, QB Otso Flinkman tillbaka på svensk mark. Samtidigt med den matchen spelar också Örebro Black Knights mot Uppsala 86ers på Behrn arena. Omgången avslutas sedan på söndagen med mötet mellan Carlstad Crusaders och Limhamn Griffins.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1) 
Senaste match: Tyresö Royal Crowns 55-12
Nästa match: Limhamn Griffins hemma 14/5
Koefficient: 1,0000
Record: 4-0
Streak: 4W

Spelledig i Superserien betyder inte vila för Carlstad. På lördagen spelade Crusaders en avgörande gruppspelsmatch mot London Warriors. London gav länge Carlstad hårt motstånd, men tillslut kunde Crusaders avancera till NEFL-finalen med en 32-12 seger. Matchen var också premiär för Carlstads nya importer. Bägge spelade bra och Alpha Jalloh visade redan på sitt första spel, en 47 yards TD, att han kommer vara en stor tillgång för Carlstad i jakten på åttonde raka SM-guldet.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Limhamn Griffins 61-0
Nästa match: Uppsala 86ers hemma 12/5
Koefficient: 0,8333
Record: 4-0
Streak: 4W

Örebro vann komfortabelt hemmamatchen mot Limhamn Griffins och Black Knights försvar har nu tre matcher utan insläppta poäng av fyra möjliga. Med 3 Tds mot Griffins fortsätter Kasper Wedberg att göra poäng för Black Knights och han är nu uppe i totalt 8 TDs denna säsong. På fredag kommer Uppsala på besök till “borgen” och oavsett vilket lag 86ers kan ställa på benen är Örebro klara favoriter. Den stora faran för Black Knights är om tankarna redan är på tungviktsmötet mot Carlstad den 26/5.

3. Stockholm Mean Machines (4) 

Senaste match: Uppsala 86ers 48-13
Nästa match: Tyresö Royal Crowns borta 12/5 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,6667
Record: 1-3
Streak: 1W

Detta är Stockholms högsta placering på Power Rankingen sedan starten i 2015. Mot Uppsala glänste firma Hermodsson och Sander (7 mottagningar för 179 yards och 2 TDs) och matchen var avgjord innan halvtid. Mean Machines försvar spelade stabilt hela matchen och släppte endast till två stora spel. På fredag möter Stockholm ett utvilat Tyresö och Mean Machines är favoriter. Det återstår dock att se om anfallet kan bibehålla formen eller om Tyresös försvar, som stundtals har bitit ifrån sig, kan göra ett bättre jobb än Uppsalas.

4. Uppsala 86ers (3) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 13-48
Nästa match: Örebro Black Knights borta 12/5
Koefficient: 0,4722
Record: 2-2
Streak: 1L

Uppsala faller i rankingen efter förlusten mot Stockholm. Skade- och sjukdomslistan var lång innan matchen och 86ers bredd var inte tillräcklig för att hålla följe med Mean Machines och förlusten var klar. Skador är Uppsalas stora bekymmer och då speciellt armbågsskadan på QB McDonagh. Fabian Söderberg har vikarierat i hans frånvaro, men hur länge håller han (klev av senast mot Stockholm)? Örebro är en tuff nöt även med McDonagh, men om han inte är tillbaka innan mötet med Tyresö i slutet av maj kan slutspelsplatsen stå i fara.

5. Tyresö Royal Crowns (5) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 12-50
Nästa match: Stockholm Mean Machines hemma 12/5 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,3611
Record: 1-3
Streak: 2L

Tyresö har slickat såren efter de två sista omgångarnas tuffa möten mot topplagen och bör komma väl förberedda inför mötet mot Stockholm Mean Machines. Royal Crowns försvar är nog bättre än Uppsalas decimerade dito och skall nog kunna ge Stockholm lite mera motstånd. Tyresö får tillbaka QB Otso Flinkman, inför denna match, som aldrig har förlorat mot svenskt motstånd. Mean Machines är favoriter, men om de faller tillbaka till tappade passningar och en vidöppen anfallslinje finns det möjlighet för en upset. Royal Crowns anfall har dock inte varit speciellt explosiva iår, så nyckeln för vinst är att begränsa Stockholms possesions till antalet och ta vara på alla möjligheter.

6. Limhamn Griffins (6) 

Senaste match: Örebro Black Knights 0-61
Nästa match: Carlstad Crusaders borta 14/5
Koefficient: 0,1667
Record: 0-4
Streak: 4L

Limhamns försvar orkade hålla emot Örebro i en kvart innan matchen rann iväg till en klar hemmaseger. Griffins bästa spelare i matchen var amerikanska DL-importen Phillips som registrerade 2 sacks och totalt 6 tacklingar. Det blir inte lättare i nästa match när Carlstad står för motståndet och det är nog ingen som förväntar en Griffinseger i den matchen. Spelschemat är dock humanare efter den matchen då ett dubbelmöte mot Stockholm samt en hemmamatch mot Tyresö står för tur i löpet av de nästa fyra omgångarna.

 

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:
Plats 1: 6*6/36 = 1,0000
Plats 2: 5*6/36 = 0,8333
Plats 3: 4*6/36 = 0,6667
Plats 4: 3*6/36 = 0,5000
Plats 5: 2*6/36 = 0,3333
Plats 6: 1*6/36 = 0,1667