SSH
SSD N
SSD S
Superserien Herr
Power Rankings V. 18

Fjärde omgången av Superserien är färdigspelad med idel favoritsegrar. På fredagen kunde ett skadedrabbat Uppsala 86ers avfärda bottenlaget Limhamn Griffins efter en slarvig men jämn första halvlek. Limhamn hade alla möjligheter att vinna matchen, men två ödesdigra misstag gav Uppsala ett kommando de inte släppte. Innan valborgsfirande tog överhand spelade också Stockholm Mean Machines mot Örebro Black Knights samt Carlstad Crusaders mot Tyresö Royal Crowns. Örebro och Carlstad tog bägge klara segrar och är obesegrade i årets upplaga av Superserien.

Med favoritsegrar i de flesta matcherna genom fyra omgångar har rankingen varit stillastående. De närmaste omgångarna innehåller dock möten som fort kan kasta om på lagen.

Nästa helg startar med, enligt mig, ett högintressant möte mellan Stockholm Mean Machines och Uppsala 86ers. Matchen är också denna veckas Friday Night Football-match. Sett enbart till tabellen är matchen kanske inte så intressant, men vi skall inte glömma att Mean Machines hittills har spelat mot Örebro (två gånger) och Carlstad, två lag som nästan ser ut att vara klara för finalen. Gemensamt har Uppsala och Stockholm ett möte med Crusaders, där Mean Machines förlorade 8-43 och 86ers med 20-55. Omgången avslutas sedan med mötet mellan Örebro Black Knights och Limhamn Griffins. Limhamn spelade sin bästa match för säsongen mot Uppsala, men Örebro är klara favoriter i denna match.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1) 
Senaste match: Tyresö Royal Crowns 55-12
Nästa match: Limhamn Griffins borta 14/5
Koefficient: 1,0000
Record: 4-0
Streak: 4W

Crusaders vann hemmapremiären mot Tyresö utan problem och i andra halvlek luftade Carlstad bänken rejält. Laget är spellediga i Superserien i nästa omgång, men tar emot London Warriors i gruppfinal i NEFL på Tingvalla på lördagen, där vinnaren får äran att spela final mot Helsinki Roosters. Det är också premiärmatchen för Crusaders nya importer Kris Weeks OL och Alpha Jalloh DB/WR och det blir spännande att se vad de kan tillföra ett redan starkt Carlstad.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 45-0
Nästa match: Limhamn Griffins hemma 6/5
Koefficient: 0,8333
Record: 3-0
Streak: 3W

Danny Wynne fortsätter att imponera för Black Knights. I matchen mot Stockholm Mean Machines registrerade han 3 TDs på fyra springförsök (totalt 7 TDs för säsongen), 1 INT och 1 sack. Örebro har inte blivit testade ordentligt ännu denna säsong och det kommer nog inte hända denna helg heller när Limhamn kommer på besök. Black Knights två andra motståndare i maj är desto mer intressanta. Först Uppsala 12/5 och sedan Carlstad 26/5, så i slutet av maj vet vi om årets upplaga av Örebro kan utmana om guldet.

3. Uppsala 86ers (3) 

Senaste match: Limhamn Griffins 33-15
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 5/5 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,6667
Record: 2-1
Streak: 1W

Till trots för alla skador lyckades 86ers att vinna bortamatchen mot Limhamn Griffins. Länge såg det ut som matchen kunde bli en repris av fjolårets 6-7 förlust, men Uppsala var det bättre laget när det verkligen gällde och avgjorde med en viktig pick-6 av Garcia-Persson i slutet av tredje kvarten. Fabian Söderberg skötte uppgiften som QB på ett bra sätt och stod bakom fyra TDs medans försvaret, med Akena i spetsen, registrerade hela 10 sacks. Det är fortfarande oklart hur allvarlig McDonaghs skada är och om han kommer till start i mötet mot Stockholm. Mot Mean Machines tror jag att Uppsala behöver en eller flera av McDonagh, Kierebinski och Peterson tillbaka för att vara favoriter.

4. Stockholm Mean Machines (4) 

Senaste match: Örebro Black Knights 0-45
Nästa match: Uppsala 86ers hemma 5/5 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,5000
Record: 0-3
Streak: 3L

Mean Machines kom inte närmare poäng än ett missat field goal mot Örebro och säsongens tredje raka förlust var ett faktum. Nu återstår endast en match för Stockholm innan det är lite “lättare” matcher på spelschemat. Jag tror dock inte att Mean Machines på något sätt är chanslösa mot Uppsala. 86ers har släppt till yards och poäng till alla sina motståndare och Mean Machines har definitivt big play-spelare i Hermodsson och Sander. Lägg till att Stockholms försvar till tider ser ganska stabila ut med en bra pass-rush. Vilket lag som är favorit i matchen beror mycket på vilket lag Uppsala kan ställa på benen.

5. Tyresö Royal Crowns (5) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 12-50
Nästa match: Stockholm Mean Machines hemma 12/5 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,3333
Record: 1-3
Streak: 2L

Tyresös förlust mot Carlstad var väntad, men Royal Crowns fortsatte spela genom hela matchen och lyckades till slut att trycka in en TD i slutet av fjärde kvarten. Efter fyra spelade omgångar, med en tabellplacering som Tyresö kan vara ganska nöjda med, väntar nu en välbehövlig vila. Faktiskt spelar Royal Crowns endast två matcher i löpet av maj och då den defensiva koordinatorn Andrew Preston också anländer Sverige i denna månad ger det förhoppningsvis Tyresö en positiv injektion.

6. Limhamn Griffins (6) 

Senaste match: Uppsala 86ers 15-33
Nästa match: Örebro Black Knights borta 6/5
Koefficient: 0,1667
Record: 0-3
Streak: 3L

Limhamn har en liten tradition att spela som bäst när TV4 ser på. Mot Uppsala var många av de små misstagen borta och det var helt klart QB Lisbys bästa match i Superserien. Första halvlek var jämn och det kunde lika gärna varit Griffins som tog kommandot i matchen. Två ödesdigra misstag fällde dock Limhamns möjligheter att komma ifatt Uppsala i andra halvlek. För Limhamn väntar nu två tuffa bortamatcher mot Örebro och Carlstad. Black Knights gillar att sätta tryck på sina motståndares QBs och om denna match inte skall bli en jobbig affär för Griffins måste pass-pro fungera mycket bättre än mot Uppsala (totalt 10 sacks).

 

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:
Plats 1: 6*6/36 = 1,0000
Plats 2: 5*6/36 = 0,8333
Plats 3: 4*6/36 = 0,6667
Plats 4: 3*6/36 = 0,5000
Plats 5: 2*6/36 = 0,3333
Plats 6: 1*6/36 = 0,1667