SSH
SSD N
SSD S
Superserien Herr
Power Rankings V. 20

Veckans omgång startade med mötet mellan Tyresö Royal Crowns och Stockholm Mean Machines på Tyresövallen. Efter en jämn första kvart kollapsade Tyresö i andra kvarten, där de ger bort bollen till Stockholm vid tre tillfällen. Stockholm var inte sena att utnyttja misstagen och ryckte till en 35 poängs ledning innan halvtid och matchen var avgjord till Mean Machines fördel. Andra halvlek rann iväg och slutresultatet kunde skrivas till 6-35 efter att Tyresö lyckats göra en TD på matchen sista spel. Omgången avslutades med en 36-0 seger för Örebro mot Uppsala och en 43-0 seger för Carlstad mot Limhamn.

Vi är nu halvvägs in i årets Superserie och årets första möte mellan seriens två giganter närmar sig. Carlstad Crusaders och Örebro Black Knights har gått fram som två “Juggernauts” (som det så fint heter på utländska) och deras första möte med varandra blir helt klart högintressant att följa. Innan vi kommer dit skall dock helgens omgång spelas. Omgången innehåller endast en superseriematch när Limhamn Griffins tar emot Stockholm Mean Machines. Stockholm har nu två raka segrar (det var ett tag sedan det sist hände) och är favorit i matchen. Vi skall dock inte glömma att bortamatcher i Skåne inte alltid är så lätt för lagen längre norrut. Utöver denna match spelar Carlstad Crusaders final i NEFL mot Helsinki Roosters hemma på Tingvalla.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1) 
Senaste match: Limhamn Griffins 43-0
Nästa match: Örebro Black Knights borta 26/5 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,9722
Record: 5-0
Streak: 5W

På grund av strul med arbetstillstånd spelade Carlstad utan sina importer i matchen mot Limhamn. Det spelade inte någon stor roll utan Crusaders satte tonen för matchen med en 47 yards TD-passning från Juhlin till Dahre på Carlstads första offensiva spel. Därifrån hade Crusaders full kontroll och kunde vila många tongivande spelare i andra halvlek och därmed undvika onödigt slitage. När många av de andra lagen i Superserien är spellediga i helgen skall Carlstad säkra årets första pokal när de tar sig an Helsinki Roosters i NEFL-finalen.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Uppsala 86ers 36-0
Nästa match: Carlstad Crusaders hemma 26/5 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,8611
Record: 5-0
Streak: 5W

För första gången i år fick inte Örebro en “flying start” utan Uppsalas försvar, numera fulltaligt, kunde länge hålla stången mot Black Knights anfall. Det var Örebros försvar som spräckte nollan efter en fumble av Uppsalas Laviolette, efter en hård tackling av Eric Murphy, i eget målområde. Efter det nötte Black Knights ned 86ers försvar med springspel efter springspel efter … Ja, ni förstår. Örebro har nu två veckor på sig att förbereda sig inför årets första stora test och seriens andra obesegrade lag kommer på besök till Behrn arena.

3. Stockholm Mean Machines (4) 

Senaste match: Tyresö Royal Crowns 35-6
Nästa match: Limhamn Griffins borta (TV4 Sport)
Koefficient: 0,6667
Record: 2-3
Streak: 2W

Stockholm befäster platsen på rankingen med segern över Tyresö. Det var inte det samma explosiva anfall vi såg mot Uppsala, men de tog vara på alla Tyresös gåvor på bästa sätt. Matchens höjdpunkt var Kijafa Crumbles 98 yards långa INT-retur för en TD. Allt i allt var Mean Machines det bättre laget och vann förtjänt. Till helgen reser Stockholm till Skåne för en bortamatch mot Limhamn och för andra veckan i rad är de favoriter.

4. Uppsala 86ers (3) 

Senaste match: Örebro Black Knights 0-36
Nästa match: Tyresö Royal Crowns hemma 27/5
Koefficient: 0,4722
Record: 2-3
Streak: 2L

Uppsalas trupp börjar läka och mot Örebro ställde de ett komplett försvar på fötterna. Det märktes också då dörrarna inte var vidöppna så som mot Stockholm veckan innan och det tog Örebro en stund att dyrka upp låsen. Anfallet lider dock fortfarande av McDonaghs skada och klarade inte att flytta bollen mot Black Knights försvar. McDonagh spelade en drive mot Örebro, men utgick igen efter hans första passningsförsök. Nu har Uppsala två veckor på sig att få han på bena innan de möter Tyresö och det är viktigt att han kan spela då. Utan han tror jag inte Uppsala vinner så många flera matcher i årets Superserie.

5. Tyresö Royal Crowns (5) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 6-35
Nästa match: Uppsala 86ers borta 27/5
Koefficient: 0,3611
Record: 0-5
Streak: 3L

Matchen började bra för Royal Crowns mot Mean Machines, men tre driver i rad i andra kvarten avgjorde matchen till Stockholms fördel. Det började med en blockad punt i egen red zone. På nästa drive flyttade Tyresö bollen bra helt ned till Stockholms 2 yardslinje, men där kastade Flinkman bort bollen som retunerades helt ned till Tyresös målområde för en Stockholm TD. Till slut tappade Royal Crowns bollen i en överlämning och Stockholm tog över bollen med ytterligare en TD som resultat. Tyresös anfall saknar en del explosivitet i anfallet och det gör att man måste spela nästan misstagsfritt för att vinna matcher och mot Stockholm var inte så fallet.

6. Limhamn Griffins (6) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 0-43
Nästa match: Stockholm Mean Machines hemma 19/5 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,1667
Record: 1-4
Streak: 5L

Limhamn inkasserade årets femte raka förlust i Superserien mot Carlstad. Matchen var avgjord tidigt, men Griffins klarade tidvis att flytta bollen mot Crusaders försvar och då gick det genom luften. Nästa helg tar Limhamn emot Stockholm och de är klara underdogs, men hemma är Griffins ett annat lag och likt tidigare i säsongen, mot Uppsala, kan vi nog inte helt räkna bort Limhamn.

 

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:
Plats 1: 6*6/36 = 1,0000
Plats 2: 5*6/36 = 0,8333
Plats 3: 4*6/36 = 0,6667
Plats 4: 3*6/36 = 0,5000
Plats 5: 2*6/36 = 0,3333
Plats 6: 1*6/36 = 0,1667