Power Rankings V. 21

Stockholm tog tredje raka vinsten i årets Superserie när de bortaslog Limhamn Griffins 35-0 i Malmö. Mean Machines gjorde ganska enkelt en TD på matchens första drive och matchen såg ut att springa i väg. Limhamns försvar spelade dock upp sig rejält och höll Stockholms ledning till 7-0 en bit in i andra kvarten. Griffins anfall var däremot uddlösa och gav bort bollen hela fem gånger i löpet av matchen. För Limhamn spelade Philips sin bästa match hittills och även Frederik Moss Nielsen gjorde en fin insats när han kom in som ersättare för skadade Lisby. I Stockholm stod, som vanligt, Sander fram med ytterligare en match med mottagningar för mer än 100 yards. I försvaret fortsätter Lindvall att prestera och han är, halvvägs in i säsongen, en av mina kandidater till årets DB.

I Karlstad spelades finalen i NEFL mellan Carlstad Crusaders och Helsinki Roosters. I det som kom att framstå som en försvarsmatch startade Crusaders bäst och kunde gå fram till en 15-0 ledning i halvtid. Roosters visade sig dock vara svårslagna och i andra halvlek stängde Helsinki ned Carlstads anfall samtidigt som de fick mer fart i sitt eget anfall. När fjärde kvarten var slut hade Roosters justerat resultatet till 15-15 och matchen gick till förlängning. Väl där gjorde Helsinki inga misstag och stack av med segern och pokalen med slutresultatet 21-15.

I helgen avslutas omgång 6 när Uppsala tar emot Tyresö på lördagen i en match som kan vara avgörande för slutspelet, och om McDonagh inte är klar för spel är en Tyresö-seger inte omöjlig. Tyresö och Uppsala får dock ursäkta för denna helg handlar mest om Friday night Football-matchen mellan Örebro och Carlstad. Det är första mötet, av tre möjliga, mellan de två lagen och hittills har inget annant lag kunnat hota dem i Superserien. För slutspelet är mötet troligen betydningslöst då bägge lagen, oavsett vad som händer, ser ut att vara klara för semifinal på hemmaplan. Jag tror dock att matchen betyder mycket för båda lagen. Crusaders vill nog gärna visa att de fortfarande har övertaget och Black Knights vill nog bevisa för alla att de kan utmana. Matchen i matchen kommer vara Carlstads anfall mot Örebros försvar. Följ med på SFN för en längre genomgång av lagen inför matchen.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1) 
Senaste match: Limhamn Griffins 43-0
Nästa match: Örebro Black Knights borta 26/5 (TV4 Sport)
Koefficient: 1,0000
Record: 5-0
Streak: 5W

Carlstad förlorade sin första match för året när de tog emot Helsinki Rooster i finalen av NEFL. Det var en tät och underhållande match med mycket bra försvarsspel från båda lagen. Crusaders europaäventyr är därmed över för i år och fokus kan nu läggas helt och hållet på Superserien. Närmast väntar ett bortamöte mot tabellettan (endast poängskillnad som avgör) Örebro som handlar mer om prestige än något annat. Det enda orosmoln för Carlstad är att dubblerande importspelaren Alpha Jalloh utgick mot Helsinki med krampkänningar p.g.a, enligt eget utsago, värmen och järnbrist (länk). Alpha kommer säkert till spel mot Örebro, men det är värt att följa med på detta när värmen stiger i juni. Som sjufaldig och regerande mästare är Crusaders favorit mot Black Knights och kommer så vara tills Örebro kan bevisa att de kan slå dem.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Uppsala 86ers 36-0
Nästa match: Carlstad Crusaders hemma 26/5 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,8333
Record: 5-0
Streak: 5W

Örebro kommer utvilade till mötet mot Carlstad och har haft alla möjligheter att förbereda sig väl. Matchen har en mindre betydelse för utgången av grundserien och slutspelet, men räkna med att Black Knights gärna vill visa hemmapubliken att de kan hävda sig mot Crusaders. Nyckeln till seger för Örebro är att hålla kontroll på Carlstads anfall som till tider har varit mycket effektiva. Black Knights har ett bra försvar och matchen i matchen mot Crusaders anfall blir mycket intressant att följa.

3. Stockholm Mean Machines (4) 

Senaste match: Limhamn Griffins 35-0
Nästa match: Limhamn Griffins hemma 3/6
Koefficient: 0,6667
Record: 3-3
Streak: 3W

Stockholm vinner sin tredje match i rad och befäster platsen på rankingen och tabellen. Stockholms försvar var stabila och Limhamns anfall kunde aldrig riktigt hota. Förutom redan nämnda spelare var även Nghor Jemide effektiv med två TDs på fyra springförsök. I och med segern är HC Pihlbäcks mål om slutspel väldigt nära, om inte redan klart. Mean Machines vilar denna helg för att sedan ta emot Limhamn på hemmaplan i nästa omgång. Jag kan inte se en annan utgång än en Stockholmsseger i den matchen.

4. Uppsala 86ers (3) 

Senaste match: Örebro Black Knights 0-36
Nästa match: Tyresö Royal Crowns hemma 27/5
Koefficient: 0,4722
Record: 2-3
Streak: 2L

Uppsala var spellediga i helgen och med en delvis skadeskjuten trupp var det viktigt. försvaret bör nu vara fulltaligt, men med risk för att verka tjatig är det McDonaghs armbågsskada som bör vara hel till mötet mot Tyresö. Utan han har Uppsala haft stora problem att flytta bollen med kontiniutet och en förlust mot Royal Crowns kan ge 86ers problem att nå slutspelet. När Uppsalas försvar är hela är de tillräckligt bra för att ro hem en vinst mot Tyresö och därmed säkra en slutspelsplats.

5. Tyresö Royal Crowns (5) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 6-35
Nästa match: Uppsala 86ers borta 27/5
Koefficient: 0,3611
Record: 0-5
Streak: 3L

Tyresö var likt Uppsala spellediga i helgen. Med fem matcher kvar av grundserien har Royal Crowns en teoretisk möjlighet att nå slutspelet. Det kräver dock att de vinner mot Uppsala, Limhamn och Stockholm eller att de vinner mot Limhamn, Uppsala (med mer än 24 poäng) och att deras överklagan går igenom. Närmast väntar Uppsala på bortaplan.

6. Limhamn Griffins (6) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 0-35
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 3/6
Koefficient: 0,1667
Record: 1-5
Streak: 6L

Limhamns har svårt att hitta en rytm i spelet och präglas av allt för många enkla misstag och turn overs. Mot Stockholm kastade de tre INTs och hade hela 7 (!) stycken fumbles, varar två hamnade i Mean Machines händer. Till trots för 35 insläppta poäng tycker jag att försvaret gör ett bra jobb under stora delar av matchen och Philips spelade sin bästa match för året. QB Lisby utgick med skada, men den såg inte särskilt allvarlig ut och han är säkert tillbaka till returmötet med Stockholm om två veckor.

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:
Plats 1: 6*6/36 = 1,0000
Plats 2: 5*6/36 = 0,8333
Plats 3: 4*6/36 = 0,6667
Plats 4: 3*6/36 = 0,5000
Plats 5: 2*6/36 = 0,3333
Plats 6: 1*6/36 = 0,1667