Power Rankings V. 22

Det som skulle vara höjdpunkten hittills i årets Superserie blev inte helt det. Carlstads försvar lyckades stoppa Örebro tre gånger i red zone i löpet av första halvlek. Samtidigt lyckades Crusaders med sina explosiva spel och halvtidsresultatet skrevs till 12-0 i Carlstads favör. I andra halvlek tog Crusaders över helt och Flemström härjade fritt i Örebros back-field. I anfallet visade Jalloh och Dahre att de är riktigt farliga vapen. Carlstad slog av lite på tempot i fjärde kvarten och matchen slutade 34-0. På lördagen spelade Uppsala mot Tyresö i en match som kunde skaka om möjliga slutspelsplatser. Uppsala tog vara på två Tyresö-misstag tidigt i första halvlek och tog ledningen med 14-0 redan efter två minuter. Tyresö klarade inte helt återhämta sig efter det och matchen slutade tillslut 43-13. Noterbart var att McDonagh var tillbaka i 86ers. Han hade inga problem med bena, men det återstår nog fortfarande lite tid tills hans armbåge har läkt samman helt.

Alla lag har nu spelat 6 matcher i årets serie och i omgång 7 är samtliga i aktion. Först ut är Tyresö Royal Crowns mot Örebro Black Knights på Tyresövallen och i TV4 Sport. Det ser ut att vara ett slitet Örebro som kommer till matchen, men till trots för det är de favoriter. Samtidigt spelar Carlstad en hemmamatch mot Uppsala. Crusaders är obesegrade i serien och är att räkna som storfavoriter även i denna match. Omgången avslutas på lördagen med mötet mellan Stockholm Mean Machines mot Limhamn Griffins

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1) 
Senaste match: Örebro Black Knights 34-0
Nästa match: Uppsala 86ers hemma 2/6
Koefficient: 1,0000
Record: 6-0
Streak: 6W

Efter segern mot Örebro är nu Carlstad etta även i tabellen igen. Till trots för att Black Knights hade tre besök i Crusaders red zone i löpet av första halvlek höll försvaret tätt och i andra halvlek stoppade de Örebro helt och hållet. Anfallets passningsspel var som vanligt explosivt och Juhlin, Jalloh och Dahre hade alla en bra dag på jobbet. Nästa vecka möter Carlstad Uppsala hemma på Tingvalla. Förra mötet slutade 55-20 till Carlstads favör och när Crusaders är stekheta tror jag att vi kan få se något liknande på fredag.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 0-34
Nästa match: Tyresö Royal Crowns 2/6 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,8333
Record: 5-1
Streak: 1L

Örebro slarvade bort sina stora möjligheter i första halvlek och de gick poänglösa av planen. Försvaret lyckades länge hålla Black Knights inne i matchen, men i andra halvlek rann matchen iväg och årets första förlust var ett faktum. Den bästa medicinen efter en förlust är en ny match och Örebro reser till Tyresö på fredag för att ta sig an Royal Crowns i veckans Friday Night Football-match. Crusaders matchen slet på truppen och det återstår att se hur det påverkar Örebro, men oavsett är de favoriter i den matchen.

3. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Limhamn Griffins 35-0
Nästa match: Limhamn Griffins hemma 3/6
Koefficient: 0,6667
Record: 3-3
Streak: 3W

Stockholm tar emot Limhamn Griffins i ett returmöte på lördag. Förra matchen mellan lagen slutade med en klar Stockholmsseger efter att de startade matchen i högt tempo. Med en seger i helgen har Mean Machines i praktiken säkrat en slutsspelsplats och de kämpar mot Uppsala om platsen som gör att de slipper Carlstad i semifinal. Avgörandet mellan dem spelas i vecka 24, men först skall alltså fjärde raka vinsten säkras. Och det klarar de.

4. Uppsala 86ers (4) 

Senaste match: Tyresö Royal Crowns 43-13
Nästa match: Carlstad Crusaders borta 2/6
Koefficient: 0,5000
Record: 3-3
Streak: 1W

Det var inga fel på McDonaghs ben i matchen mot Tyresö där han spelade sporadiskt (178 yards på 6 försök och 2 TD på marken). Mestadels av matchen leddes 86ers av unga Gustav Bowall som därmed är Uppsalas fjärde QB hittills i Superserien. Passspelet var inte så mycket att prata om, men med totalt 378 yards på marken rodde 86ers hem en viktig seger i kampen om en slutspelsplats. På fredag blir det tuffare när laget reser till Karlstad och även om Uppsala gärna vill visa att de är bättre än vid förra mötet skall det mycket till för att de skall kunna rubba Crusaders.

5. Tyresö Royal Crowns (5) 

Senaste match: Uppsala 86ers 13-43
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 2/6 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,3333
Record: 0-6
Streak: 4L

Tyresö fick en mardrömsstart på det viktiga mötet med Uppsala när det kastade bort bollen på matchens första anfallsspel. Även lagets andra drive slutade abrupt efter ytterligare än INT. Det resulterade i två Uppsala TDs och ett 0-14 underläge redan efter 2 minuter av matchen. Tyresö spelade tidvis bra fotboll men klarade aldrig att helt komma ifatt efter den olyckliga starten av matchen. På fredag väntar en ny möjlighet när de möter Black Knights Friday Night Football-matchen. Örebro är dock att räkna som favorit.

6. Limhamn Griffins (6) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 0-35
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 3/6
Koefficient: 0,1667
Record: 1-5
Streak: 6L

Griffins har haft två veckor på sig att slicka såren efter förra mötet mot Stockholm. Limhamn har plågats av problem med tajming i anfallet under hela säsongen men förhoppningsvis har de klarat reda ut de problemen till returmötet mot Mean Machines. Om inte blir det en lång hemresa till Malmö.

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:
Plats 1: 6*6/36 = 1,0000
Plats 2: 5*6/36 = 0,8333
Plats 3: 4*6/36 = 0,6667
Plats 4: 3*6/36 = 0,5000
Plats 5: 2*6/36 = 0,3333
Plats 6: 1*6/36 = 0,1667