Power Rankings V. 23

I sjunde omgången såg vi ett trögstartat Örebro Black Knights möta Tyresö Royal Crowns i Friday Night Football. Tyresö hotade flera gånger med stora spel, men tillslut fick Black Knights ordning i raderna och slutresultatet skrevs till 62-18 i Örebros favör. Samtidigt med den matchen möttes Carlstad och Uppsala på Tingvalla. Crusaders hade inga stora problem att hantera ett enformigt Uppsala-anfall och vann betryggande med 43-0 utan att förta sig. Omgången avslutades på lördagen när Stockholm Mean Machines tog emot Limhamn Griffins. Griffins fick starten de behövde med en TD på första driven, men efter det tog det stopp och Stockholm sprang i väg med en 48-14 seger.

Det återstår tre omgångar av årets Superserie och slutspelslagen är i praktiken klara. Limhamn har fortfarande en teoretisk chans att nå slutspelet, men i praktiken är den minimal och innebär att de måste slå Tyresö, Örebro och Uppsala samtidigt som Uppsala förlorar alla sin återstående matcher (Det kommer inte hända!). Det är också lite troligt att Stockholm och Uppsala kan hota Örebro och Carlstads platser i serien och hemmafavör i semifinalen. Däremot är det mer öppet runt 3:e och 4:e platsen som står mellan Stockholm och Uppsala. Per i dag är det fördel Stockholm (som vann deras sista möte 48-13), men avgörandet kan komma i omgång 9 där returmötet mellan dem spelas.

Innan dess skall dock omgång 8 spelas och den börjar i Uppsala där 86ers tar emot Black Knights på fredag för Friday Night Football. Örebro måste bära favoritskapet i den matchen, men om McDonagh är tillbaka för fullt (läs: fungerande arm) kan matchen bli en hel del intressantare. På lördagen spelar Stockholm Mean Machines borta mot serieettan Carlstad Crusaders. Crusaders har visat en grym form och det skall mycket till för att Mean Machines skall kunna hota dem, speciellt när Sander (enligt rapport) inte spelar. Omgången avslutas sedan på söndagen med mötet mellan Limhamn Griffins och Tyresö Royal Crowns. Första mötet mellan lagen slutade 17-6 till Tyresö, men dömdes till en 1-0 seger för Limhamn efter en fellicensiering av en Tyresö-spelare. Jag menar att Tyresö är laget som har utvecklats mest sedan dess, men långa bortamatcher är alltid svåra.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders

Senaste match: Uppsala 86ers 43-0
Nästa match: Stockholm Mean Machines hemma 10/6
Koefficient: 1,0000
Record: 7-0
Streak: 7W

Carlstad hade inga stora problem med ett Uppsala som, återigen, var tvungna att förlita sig till springspel. Philip Juhlin hade en stor dag när han passade fram till hela 6 TDs och Crusaders försvar ledda av Kuylenstjerna höll 86ers till sex stycken 3 och ut. Nästa lag på listan för Carlstad är Stockholm. Första mötet slutade med en 43-8 till Crusaders och sedan dess har Carlstad blivit bättre. Stockholm har visserligen också gjort framsteg under säsongen, men utan Sander tror jag att Hermodssons återkomst till Tingvalla slutar i dur.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Tyresö Royal Crowns 62-18
Nästa match: Uppsala 86ers borta 9/6 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,8333
Record: 6-1
Streak: 1W

Om Örebros sena ankomst till Tyresö spelade in eller ej vet jag inte, men det tog en kvart innan Black Knights vaknade till liv. Väl vakna navigerade de sig fram till en komfortabel seger och är nu tillbaka i vinnarspåret. För tredje matchen på rad skall Örebro spela Friday Night Football. Motståndet är Uppsala och sist lagen möttes slutade det med en 36-0 seger för Black Knights. I den matchen var 86ers väldigt endimensionella utan ordinarie QBn på planen. Med McDonagh tillbaka blir detta troligen tuffare för Örebro som ändå måste räknas som favorit.

3. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Limhamn Griffins 48-14
Nästa match: Carlstad Crusaders borta 10/6
Koefficient: 0,6667
Record: 4-3
Streak: 4W

Stockholm tog fjärde raka segern i serien när de slog Limhamn i returmatchen. Griffins startade dock bäst och tog ledningen med 0-7 samtidigt som Stockholms anfall mest flyttade bollen genom bestraffningar då kemin mellan Hermodsson och hans WRs inte stämde helt. Allt eftersom matchen led tog dock Mean Machines över taktpinnen och slutresultatet blev klara 48-14. I helgen blir motståndet betydligt tuffare när Crusaders står på andra sidan bollen. Stockholm saknar också sitt viktigaste anfallsvapen Sander (enligt preview) i den matchen och det skall mycket till för att denna match blir riktigt spännande.

4. Uppsala 86ers (4) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 0-43
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 9/6 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,5000
Record: 3-4
Streak: 1L

Mot Carlstad räcker det inte med enbart springspel och även om McDonagh spelade mestadels av matchen (endast fyra passningsförsök) blev det en klar förlust. Lagen bakom Uppsala i tabellen kan knappast hota slutspelsplatsen, men 86ers vill nog gärna nå tredjeplatsen för att slippa Carlstad i en semifinal. De behöver troligen två segrar för att klara det och den ena måste vara mot Stockholm. Möjligheten att säkra den första kommer på fredag mot Örebro. För att ha en chans att vinna den måste dock anfallet vara komplett och vad jag såg av McDonagh mot Carlstad är det fortfarande en stund tills han är tillbaka för fullt.

5. Tyresö Royal Crowns (5) 

Senaste match: Örebro Black Knights 18-62
Nästa match: Limhamn Griffins borta 11/6
Koefficient: 0,3333
Record: 0-7
Streak: 5L

En stund såg matchen mot Örebro ut att vara Tyresös bästa i år, men Black Knights tog över och det slutade med en klar förlust. Tyresös nya brittimport visade sig vara ett bra tillskott till truppen. Till helgen väntar, enligt mig, en av årets viktigaste matcher för Royal Crowns då de reser till Malmö för returmötet mot Limhamn Griffins. Första matchen mellan lagen vann Tyresö på planen, men med en otillåten spelare i truppen dömdes matchen till en 0-1 förlust. Jag tror att Tyresö är riktigt sugna på att visa att de har övertaget på Limhamn och att de inte är Superserien sämsta lag. Jag tror också att Tyresö vinner och mycket beror på att de har ett mer komplett lag samt att jag kan se större progression än hos Limhamn.

6. Limhamn Griffins (6) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 14-48
Nästa match: Tyresö Royal Crowns hemma 11/6
Koefficient: 0,1667
Record: 1-6
Streak: 7L

Griffins startade matchen bra mot Stockholm och tog en 7-0 ledning tidigt i matchen. Med att anfall som inte gör mycket poäng (4,3 poäng per match) går det dock inte att vinna när laget drar på sig hela 18 bestraffningar och allt eftersom matchen led tog Mean Machines över och förlusten var ett faktum. För Limhamn var detta trots förlusten en av deras bättre matcher anfallsmässigt. Till helgen väntar troligen lagets sista möjlighet till en seger när Tyresö kommer på besök. Tyresö är, enligt mig, favorit, men för Limhamn är det “Carpe Diem” som gäller.

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:
Plats 1: 6*6/36 = 1,0000
Plats 2: 5*6/36 = 0,8333
Plats 3: 4*6/36 = 0,6667
Plats 4: 3*6/36 = 0,5000
Plats 5: 2*6/36 = 0,3333
Plats 6: 1*6/36 = 0,1667