Power Rankings V. 24

Förra helgen sparkades igång med Friday Night Football mellan Uppsala 86ers och Örebro Black Knights. Örebro kontrollerade takt och tempo genom hela matchen vilket visades tydligt i antal spel (65 mot 48 i Örebros favör) och time of possesion. Slutresulatet blev tillslut 30-0 till Örebro och Black Knights säkrade därmed en semifinal på hemmabana. På lördagen tog Carlstad Crusaders en planenlig seger när de besegrade Stockholm Mean Machines med 42-6. Omgången avslutades sedan med en hemmaseger för Limhamn Griffins mot Tyresö Royal Crowns i en match där Tyresö tog en tidig ledning. Limhamn mäktade dock vända matchen och vann tillslut med 41-20.

Årets näst sista omgång inleds med, som vanligt, Friday Night Football där botten möter toppen när Tyresö Royal Crowns tar emot Carlstad Crusaders. Tyresö säljer sig sällan billigt på hemmaplan, men mot ett formstarkt Carlstad har de inte mycket av en chans och allt annat än en bortaseger är en sensation. Lördagens möte mellan Uppsala 86ers och Stockholm Mean Machines kan dock bli en hel del intressantare. Det är en match som kan avgöra vilket av lagen som tar tredjeplatsen i serien. För att Uppsala skall ha avgörandet i egna händer i sista omgången måste de vinna med mer än 35 poäng. Jag tror det blir en allt för svår uppgift, men även en ordinär seger är viktig och flyttar avgörandet till årets sista omgång. Omgången avslutas med matchen mellan Limhamn Griffins och Örebro Black Knights. Örebros försvar är skadeskjutet, mot Uppsala saknades fyra starters, men djupet i truppen är bra och Black Knights är favoriter.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders

Senaste match: Stockholm Mean Machines 42-6
Nästa match: Tyresö Royal Crowns borta 16/6 (TV4 Sport)
Koefficient: 1,0000
Record: 8-0
Streak: 8W

Crusaders anfall imponerade stort mot Mean Machines och raste i väg för hela 531 yards och 11,8 yards/spel! Det mesta var genom luften och Juhlin avslutade dagen med 21 fullständiga passar på 24 försök och 414 yards samt 5 TDs. Crusaders är laget att slå i Superserien, men just nu ser det fruktansvärt svårt ut och Carlstad har också förmågan att lyfta sig när tiden kommer för slutspel. Innan vi kommer dit skall två omgångar till spelas och först på tur står Tyresö. Carlstad är givetvis storfavoriter i den matchen.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Uppsala 86ers 30-0
Nästa match: Limhamn Griffins borta 17/6
Koefficient: 0,8333
Record: 7-1
Streak: 2W

Örebro tog det säkra föra det osäkra efter fadäsen mot Tyresö (norra vägen, seriöst!) och reste tidigt till Uppsala. Väl där gjorde de anfallsmässigt en av sina bättre matcher hittills i år. Black Knights kontrollerade matchen från början till slut och i fjärde kvarten höll de bollen i över 10 minuter! Segern säkrade också en viktig hemmaplansfördel i kommande semifinal. Nästa match är mot Limhamn i Malmö och lagens förra möte slutade med en 61-0 seger för Örebro och Black Knights är favoriter även nu. Griffins är dock starkare på hemmaplan och sist klarade de att hålla emot en bra bit in i 2:a kvarten innan proppen gick ur.

3. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 6-42
Nästa match: Uppsala 86ers borta 17/6
Koefficient: 0,6667
Record: 4-4
Streak: 1L

Stockholms segersvit stannade vid fyra matcher efter ett oblitt möte med Carlstad Crusaders. Mean Machines klarade tidvis att stoppa Carlstads springspel, men det gav Crusaders desto mer utrymme för ett effektivt passningsspel. Till helgen kommer chansen att starta en ny svit när Stockholm möter Uppsala. Sist det begav sig vann Mean Machines med 48-13 efter imponerande spel av Hermodsson. Stockholm är favoriter och kan genom en seger säkra den åtråvärda tredjeplatsen i serien. Till matchen är också WR McCulloch tillbaka efter en långvarig skada.

4. Uppsala 86ers (4) 

Senaste match: Örebro Black Knights 0-30
Nästa match: Stockholm Mean Machines hemma 17/6
Koefficient: 0,5000
Record: 3-5
Streak: 2L

För andra veckan i rad gick Uppsala poänglösa av banan och det blev än mer tydligt att de saknar en dimension i anfallsspelet. Örebros och Carlstads snabba försvar klarar att stänga ned Laviolettes explosiva spel och då återstår endast kreativa lösningar för att passa bollen framåt och det blir för lite mot topplagen. Till helgen möter Uppsala Stockholm i en match som kan komma avgöra vilket lag som tar tredjeplatsen i serien. Stockholm är favorit och det återstår att se om 86ers tar chansen på att spela McDonagh fullt ut som QB i den matchen eller om de väljer att vänta till slutspelsmatcherna drar igång.

5. Limhamn Griffins (6) 

Senaste match: Tyresö Royal Crowns 41-20
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 17/6
Koefficient: 0,3333
Record: 2-6
Streak: 1W

Till trots för en dålig start fångade Griffins dagen och belöningen är en högre plats i rankingen. I en ganska slarvig match där lagen bjöd på totalt sju turn overs tog Tyresö en tidig 14-0 ledning, men genom några stora springspel av Olsson och Göransson kunde Limhamn vända och vinna matchen med 41-20. Tidigare under säsongen hade Limhamns anfall endast mäktat 30 poäng så detta var en riktig explosion. Teoretiskt har Griffins fortfarande en möjlighet att nå slutspelet, men det kräver att de vinner sina återstående matcher samtidigt som Uppsala förlorar sina. Första hindret är stort då de möter tabelltvåan Örebro, som endast har förlorat mot Carlstad, och det skulle vara en enorm skräll om Griffins vinner den matchen.

6. Tyresö Royal Crowns (5) 

Senaste match: Limhamn Griffins 20-41
Nästa match: Carlstad Crusaders hemma 16/6 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,1667
Record: 0-8
Streak: 6L

Tyresö tappar sin plats i rankingen efter en tung förlust mot Limhamn. Dagen startade bra, men i andra halvlek orkade inte Tyresös något tunna trupp längre och matchen sprang ifrån dem. Positivt är att brittiska nyförvärvet Melero fortsätter att göra poäng och han har nu 4 TDs på två matcher. Till helgen väntar tuffast möjligt motstånd när Carlstad Crusaders kommer på besök till Tyresövallen innan säsongen avslutas mot Stockholm i omgång 10.

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:
Plats 1: 6*6/36 = 1,0000
Plats 2: 5*6/36 = 0,8333
Plats 3: 4*6/36 = 0,6667
Plats 4: 3*6/36 = 0,5000
Plats 5: 2*6/36 = 0,3333
Plats 6: 1*6/36 = 0,1667