Power Rankings V. 25

Vi närmar oss slutet på årets grundserie och förra helgen spelades den näst sista omgången i Superserien 2017. Carlstad Crusaders fortsatte sin segergång när de krossade ett chanslöst Tyresö Royal Crowns på bortaplan. Resultatet i den TV-sända matchen skrevs tillslut till 70-0. I Uppsala kunde Stockholm säkra tredjeplatsen genom att vinna en tät match mot 86ers med 31-28. Mean Machines tog bäst vara på motståndarens misstag och gjorde 10 poäng efter Uppsala-turnovers. I Malmö vann Örebro Black Knights mot Limhamn Griffins med 48-13. Örebro vilade QB Lawler i andra halvlek och hade god kontroll genom hela matchen.

Det blir en kort vila för alla spelare när årets sista omgång spelas redan på onsdag och torsdag. Först ut är returmötet mellan Carlstad Crusaders och Örebro Black Knights. I förra mötet klarade inte Örebro slå hål på Crusaders försvar till trots för ett flertal möjligheter i första halvlek och Carlstad vann komfortabelt med 34-0. Tätt in på slutspelet och med lite, eller inget, att spela om är jag lite osäker på om lagen är beredda att gå all-in eller om de väljer att vila halvskadade spelare. Samtidigt är det en hel del prestige som står på spel och en match inget av lagen vill förlora. Lite senare på onsdagen tar Stockholm emot Tyresö i en, för tabellen, betydelselös match. Det är dock ett derby med mycket rivalitet mellan lagen som bäddar för en het match. Desto mer står på spel när Uppsala tar emot Limhamn på torsdagen för Friday Night Football, och i potten ligger en slutspelsplats. Uppsala är i förarsätet då det krävs en seger med minst 18 poäng för att Limhamn skall ta sig förbi 86ers på tabellen.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders

Senaste match: Tyresö Royal Crowns 70-0
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 21/6
Koefficient: 1,0000
Record: 9-0
Streak: 9W

Crusaders hade inga som helst problem att besegra Tyresö Royal Crowns. Redan efter första kvarten var ställningen 43-0 till korsriddarna och efter det var det slutspelat för Philip Juhlin och en del andra starters i matchen när Crusaders drog ned på tempot. På onsdag tar Carlstad emot Örebro på Tingvalla. Det är inte mycket mer än prestige som står på spel då bägge lag har säkrat semifinal på hemmaplan. Jag tror inte att Carlstad vill ge Örebro något gratis i matchen och Crusaders är favoriter.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Limhamn Griffins 48-13
Nästa match: Carlstad Crusaders borta 21/6
Koefficient: 0,8333
Record: 8-1
Streak: 3W

Det var aldrig spännande i Malmö när Black Knights besegrade Griffins. Anfallet var på från början och försvaret såg piggare ut än på länge när bl. a. Cesar Hebel var tillbaka efter några veckors skadeavbrott. Evigt unga Johan Stål registrerade sin 5 TD på de tre sista matcherna och börjar bli varm inför slutspelet. Mot Carlstad blir det dock inte lika enkelt och varje spel kommer vara viktigt. Black Knights är underdogs, men jag tror de vill visa, framförallt för sig själva, att de kan ge Crusaders större motstånd än sist.

3. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Uppsala 86ers 31-28
Nästa match: Tyresö Royal Crowns hemma 21/6
Koefficient: 0,6667
Record: 5-4
Streak: 1W

Stockholm lyckades vända ett 7-21 underläge mot Uppsala genom att göra 21 obesvarade poäng. Slutresultatet blev tillslut 31-28 och Mean Machines säkrade därmed tredjeplatsen och, troligen, en semifinal mot Örebro. McCulloch var tillbaka, efter en långvarig skada, med 8 mottagningar för 119 yards. I sista omgången spelar Stockholm en Friday Night Football-match mot rivalen Tyresö Royal Crowns. Jag tror att även detta är en match bägge lagen vill vinna till trots för att den är betydelselös för tabellen. Stockholm är en klar favorit och bör vinna slaget om Stockholm.

4. Uppsala 86ers (4) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 28-31
Nästa match: Limhamn Griffins hemma 22/6 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,5000
Record: 3-6
Streak: 3L

Uppsala startade matchen mot Stockholm Mean Machines bra och för första gången på länge klarade de att flytta bollen genom luften, men anfallet var inte konsekvent och misstagen blev för många. Nicko Peterson och Gustav Bovall kämpade på, men Stockholm kunde vända matchen och 86ers gick på sin tredje raka förlust. McDonagh såg inte ut att vara närmare 100% än förra veckan och det är ett orosmoln för Uppsala inför ett slutspel. För att komma dit måste de dock spela en helt avgörande match mot Limhamn Griffins. Uppsala säkrar slutspelsplatsen med en vinst eller en förlust med mindre än 18 poäng. 86ers har fördelen och jag tror att de ror hem detta, men se upp för ett heltänt Limhamn.

5. Limhamn Griffins (5) 

Senaste match: Örebro Black Knights 48-13
Nästa match: Uppsala 86ers borta 22/6 (TV4 Sport)
Koefficient: 0,3333
Record: 2-7
Streak: 1L

Limhamn klarade inte av att ge Örebro det samma motståndet tidigt i matchen som senast lagen möttes. Med bl. a. två stycken kastade pick-6 var matchen avgjord redan vid halvtidsvilan. Till trots för endast två segrar i serien, varav den ena en pappersseger, har Limhamn en möjlighet att nå slutspelet. Matchen mot Uppsala 86ers är helt avgörande för vilket av lagen som går vidare till en semifinal mot, troligen, Carlstad Crusaders. Det är endast en seger med minst 18 poäng som gäller för Griffins och för att det skall vara möjligt måste anfallet minimera misstagen. Limhamn är en klar underdog i matchen, men de har samtidigt ingenting att förlora och pressen ligger på Uppsala.

6. Tyresö Royal Crowns (6) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 0-70
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 21/6
Koefficient: 0,1667
Record: 0-9
Streak: 7L

Det skall knappt vara möjligt att släppa in 43 poäng i en kvart, men Tyresö såg ut som ett slaget lag från första till sista spel i matchen. Jag tror inte Royal Crowns får ut mycket av att analysera den matchen utan blicken bör riktas mot nästa match fortast möjligt. I sista omgången väntar returmatchen i slaget om Stockholm. Första mötet slutade med en 6-35 förlust och Stockholm är favoriter även i detta mötet. Jag hoppas dock på ett revanschsuget Tyresö som vill avsluta säsongen snyggt.

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:
Plats 1: 6*6/36 = 1,0000
Plats 2: 5*6/36 = 0,8333
Plats 3: 4*6/36 = 0,6667
Plats 4: 3*6/36 = 0,5000
Plats 5: 2*6/36 = 0,3333
Plats 6: 1*6/36 = 0,1667