Finlands sak är vår

Precis som under Vinterkriget 1940 reser nu svenskar till Finland för att hjälpa vårt grannland. Men den här gången är det jakten på en Mästerskapstitel som hägrar och inte frontlinjen.

Tack vare att de finska tävlingsbestämmelserna skiljer sig från de svenska är det möjligt för spelare att ansluta till finska Maple League (Vaahteraliiga) efter att ens ordinarie säsong är färdigspelad. Detta har möjliggjort att fem Superseriespelare nu anslutit till finska lag efter avslutad Superseriesäsong.

Först ut att lämna Superserien var en av Tyresö Royal Crowns engelska import, Chris Green som redan innan säsongen i Sverige var avslutad anslöt till Helsinki Wolverines. Näst på tur var Uppsala 86ers defensiva linjeman Benjamin Egbudiwe som kommer spela de sista matcherna i grundserien samt ett eventuellt slutspel med Seinäjoki Crocodiles. I samma vecka stod det även klart att ännu en f.d. Tyresöimport, nämligen Natal Melero, även han var klar för spel i Maple League och Helsinki Wolverines.

Den värvning som dock fått mest uppmärksamhet i både finsk och Svensk media stod dock Helsinki Roosters för. Carlstad Crusaders “allt-i-allo” Olof Flemström som de senaste åren, utöver sina SM-guld, även vunnit utmärkelsens “Årets DL” och “Årets Spelare” i Superserien flertalet gånger skall hjälpa de finska tupparna att bärga ännu en titel.
Så här säger Olof i en artikel på Roosters hemsida om jämförelsen mellan Superserien och Maple League.
– I expect more competitive games in the Maple League. The Swedish league hasn’t been that competitive the last few years. We haven’t lost a single game in the Swedish league in 2 seasons.

I samband med publiceringen av nyheten om Olof Flemström uppmärksammandes SFN även på att ännu en Uppsala 86ers spelare hade anslutit till ett finsk lag. Nicholas Peterson, som under 2016 spelade i Wasa Royals var tillbaka i Wasa för att tillsammans med svensken Eric Blomgren hjälpa Royals i slutet äv säsongen. Eric Blomgren har tillskillnad från övriga fem enbart spelat i Finland i år.