Inför U19 2017: Göteborg Marvels

Snabbfakta om Göteborg Marvels U19-lag

Placering 2016
Deltog ej i seriespel.

Division
Västra

Spelschema
20/8 vs. Örebro Black Knights
2/9 vs. Limhamn Griffins
9/9 @ Kristianstad Predators
16/9 @ Karlskoga Wolves
23/9 @ Carlstad Crusaders

Tränarstab
HC Fingal Backström-Brynjestål
OL Karl Lundén
WR David Preiholt
RB Ville Olsson
DB Tobias Asp
DL Martin Bennetsson
Vi kommer också få stöd från seniorcoacherna Sigurd Josuasson och Carl Kamm.

Spelare i J-EM 2017
Måns Åberg, DB
Emil Hovde, LB
Edwin Almeida, WR
Theodor Landström, WR

Emil Hovde

Sedan SM-silvret 2005 har Göteborg inte lyckats sätta något större avtryck med sitt U19 lag. 2017 skall bli början på en förändring av det dystra U19-facit som landets näst största stad har att visa upp på 2000-talet. En stor stab och en bra påfyllnad från de yngre leden gör att det finns fog för optimism för framtiden.

Vilka styrkor ser du på er roster, och ungefär hur många spelare har ni i dagsläget?
Vi har en ung trupp med cirka 25 spelare. De flesta är 18-åringar som gör sin första säsong i U19, vilket såklart medför vissa utmaningar. Vi ser dock en snabb utvecklingskurva för laget med hjälp av vår tränarstab och våra JLL-spelare. För att få bredd i truppen lyfter vi också upp några duktiga U17-spelare.
Jag tror vår styrka kommer att vara skill-positions, primärt på offense där vi har flera spelare som kan göra poäng varje gång de rör bollen. Även på defense har vi playmakers i form av JLL-spelarna Måns Åberg och Emil Hovde.

Vilka profiler har ni i laget/spelare att hålla ögonen på lite extra? Några rookies/unga & okända som kan få genombrott i år?
Våra profiler är i första hand våra RIG-spelare Måns Åberg, Theodor Landström, Emil Hovde samt Edwin Almeida. Nämnas bör också vår RB Aaron Vargas som har spelat med seniorerna i år, och gjort spel på seniornivå.

Hur har er försäsong varit? Har ni haft spelare i seniorfotbollen? U17-killar som även spelar U19?
Våren har varit splittrad då flera spelare har tränat med seniorerna och andra har tränat med U17. De har fått bra träning, men tiden för oss att bli samspelta har begränsats. Samspeltheten är något vi jobbar med nu inför säsongsstart. Fördelen är att både U17-spelarna och de som spelat med seniorerna har fått matcherfarenhet i år.

Vad kan vi förvänta oss att se för spelstil hos er (offensivt och defensivt)?
Offensivt kommer vi att försöka spela så balanserad fotboll som möjligt. Med den typen av atleter som vi har på skillpositionerna så handlar mycket om att sätta bollen i deras händer och låta dem göra jobbet. Vi kommer använda ett flertal formationer, allt från 2-back till spread. Defensivt vill vi hålla spelet framför oss och spela så aggressivt som möjligt. Vi vill ge våra defensiva playmakers så fri roll som möjligt så de kan flöda till bollen och göra stora spel.

Vad tror ni om er serie i år? Vilka lag tror ni blir tuffa? Nivå på serien?
Det är alltid svårt att säga på förhand. Vi vet att Karskoga, om de får stöd av sina RIG-spelare, har ett starkt lag. Även Carlstad kommer att vara tuffa med en så pass duktig coach som BD Kennedy, som alltid får ut det bästa ur sina spelare. I övrigt tror jag Kristianstad, Örebro och Stockholm har fina förutsättningar att prestera bra.

Vilka är era sportsliga mål med årets säsong?
Eftersom det är vår första U19-säsong på flera år så vill vi hålla förväntningarna nere. Vårt lag är som sagt var ungt, men vi har många playmakers. Jag tror vi har möjlighet att chocka en del lag.

Vilka två lag tror du spelar final i höst?
Jättesvårt att gissa, men jag säger Örebro och Stockholm.

Vi tackar HC Backström-Brynjestål för att han tog sig tid att svara på frågorna, och önskar honom och hela Göteborg lycka till i en tuff och högintressant U19-västra.