Power Rankings V. 1

Säsongen är nu officiellt i gång och efter fjolårets till tider ojämna serie var det fint med två jämna matcher där lagen turades om att föra och vara i täten. De återstår dock att se om det är en trend eller om Superserien, även i år, är uppdelad i skikt.

I årets första match presenterade sig nykomlingarna från Göteborg. De hävdade sig bra mot Stockholm Mean Machines och det var inte förrän i fjärde kvarten som Stockholm kunde avgöra matchen. På söndagen möttes Örebro Black Knights och Carlstad Crusaders i en repris på fjolårets final. I mottsättning till då var det Örebro som tog initiativet, förlorade det, återtog det för att tillslut ändå förlora det igen.

Nästa omgång sparkas av på Österängens IP när Uppsala 86ers kliver in i årets serie och får Örebro Black Knights på besök. Ifjol var 86ers säsong kantad av skador och revanschlusten är säkert stor. Det är också denna veckas Friday Night Football-match och kommer visas på C More. Omgångens andra match spelas på Tingvalla IP där Carlstad tar emot Stockholm i en match som kan visa om Mean Machines har tagit ett steg närmare toppen. (OBS! Tingvalla IP är kanske inte spelbar till helgen. Följ med på @crusaders1991 för mer info inför matchen.)

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)

Senaste match: Örebro Black Knights 39-32
Nästa match: Stockholm Mean Machines hemma 14/4
Koefficient: 1,0000
Record: 1-0
Streak: 1W

Det var inte det dominanta försvar vi vant oss att se som sprang in på planen mot Black Knights. En stor del av förklaringen ligger nog i att det är en del nya namn i Crusaders försvar. Det var dock anfallet som gav bort momentumet i matchen när de misslyckades konvertera ett fjärde försök på egen 30 yardslinje i matchens första drive! Kanske skapade ovanan att ligga under en del frustration (?), för Carlstad drog på sig flertalet onödiga bestraffningar. I tredje kvarten kunde dock Carlstad avgöra matchen när vindsnabba Melero retunerade en kick off-retur 90 yards för en TD och 36-32 ledning. Crusaders släppte aldrig den och tog årets första seger. I försvaret var det herrarna Eriksson och Kuylenstjerna som härjade mest och i anfallet var Philip Juhlin som vanligt stabil. Nästa match för Carlstad är mot Stockholm och Crusaders är stora favoriter.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 32-39
Nästa match: Uppsala 86ers borta 13/4 (C More)
Koefficient: 0,7429
Record: 0-1
Streak: 1L

Örebro fick en drömstart på matchen mot Carlstad och gick till halvtidsvila med en 19-14 ledning. Crusaders kunde dock vända matchen i löpet av tredje kvarten och det blev återigen en förlust för Örebro mot Carlstad. Matchen visade dock att Black Knights är, till trots stora utskiftningar i truppen, närmare Crusaders än på länge. Som nämnt är det en hel del nya namn i Black Knights och speciellt Johannes Lindeus imponerade med att spela både i anfall och försvar i sin Superserie-debut på ett alldeles utmärkt sätt. Felix Järvelä, en annan debutant, visade också fram sig på  bästa möjliga sätt i försvaret. QB Raleigh Yeldell, som skadade en tå i matchen, spelade också bra och passade till en TD samt sprang in fyra på egen hand. På fredag reser Örebro till Uppsala för att ta sig an 86ers. Det är en match Örebro både bör och skall vinna.

3. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Göteborg Marvels 30-22
Nästa match: Carlstad Crusaders borta 14/4
Koefficient: 0,6571
Record: 1-0
Streak: 1W

Jag vet inte om Stockholm hade räknat med att få så pass mycket motstånd från Göteborg i premiären eller ej, men att kunna reda ut och gå segrande ur en jämn och skiftande match som favorit är alltid en styrka. Nyförvärvet Emil Knutsson hade en bra match när han skrapade samman 143 yards på marken. Med Engström och Gorecki i spetsen härjade försvarslinjen till tider med GMs offensiva linje, men blev tröttare allt eftersom matchen led. Speciellt Gorecki drar ett stort lass i Mean Machines då han i tillägg till DE också tar många spel som TE i anfallet. Mean Machines har bra spelare på många positioner, men det finns också svagheter. Dessa hittar du, enligt mig, speciellt i anfallslinjen och i passförsvaret. Till helgen möter Stockholm guldfavoriten Carlstad och det är upp till bevis att jag tar fel när jag menar att Stockholm ännu väger för lätt för att kunna överraska i den bataljen.

4. Göteborg Marvels (4) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 22-30
Nästa match: Carlstad Crusader hemma 21/4
Koefficient: 0,3429
Record: 0-1
Streak: 1L

Trots förlust menar jag att detta var en klart godkänd debut av Marvels. Det är skillnad på tempo mellan division 1 och Superserien och att då hänga med mot ett tippat topplag är bra. Jag tror också att laget har potential att utvecklas i löpet av säsongen. Göteborg saknar lite djup och till dels även tyngd för att på allvar kunna konkurrera varje vecka, men de kommer definitivt kunna vara en obehaglig överraskning för en del lag i serien. QB Jonathan Andersson imponerad på mig, och inte enbart spelmässigt. Han visade prov på både mod och ledaregenskaper, men han kommer behöva hjälp av båda sina importer i löpet av säsongen och jag håller tummarna för att Gerrard Johnsons skada inte är något allvarligt. Göteborg har en extra vecka på sig att slicka såren innan de skall ta emot Crusaders på hemmaplan.

5. Uppsala 86ers (5) 

Senaste match:
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 13/4
Koefficient: 0,2571
Record: 0-0
Streak: –

Uppsala var spellediga första omgången i Superserien och när det är ganska tyst runt 86ers är det inte mycket nytt att rapportera sedan sist. Det har dock visat sig att Uppsala inte enbart reste hem från Island med en förlust i bagaget utan också en ny bollmottagare i Vidar Önundarson. Det är en ung och lovande WR som har erfarenhet, i tillägg från Island, från spel i tyska andraligan. Till helgen tar sig Uppsala an Örebro och jag tror att 86ers är väldigt sugna på att revanschera fjolåret samt visa att vi alla tar fel som placerar dem utanför slutspelplatserna i årets serie.

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000