Power Rankings V. 2

 

Säsongens andra omgång är färdigspelad och den började med ett litet sömnpiller när Uppsala tog emot Örebro. Det var inte mycket lagen klarade få till med sina anfall under första halvlek och Örebro led verkligen av att QB Raleigh Yeldell III var skadad. Uppsala lyckades dock tillslut få till lite mer och kunde vinna årets första match. På lördagen möttes Carlstad och Stockholm på Örsholmens IPs konstgräs. För Mean Machines var denna match det första riktiga testet på om årets lagbygge har tagit ett steg närmare drömmen om guld. Crusaders sprang dock iväg med segern i andra kvarten och kunde därefter kontrollera matchen helt till slut.

Omgång tre drar igång på fredag när Stockholm tar emot Uppsala i Friday Night Football. Matchen kommer som vanligt visas på C More. Detta är en riktigt intressant match och för Uppsala en liten test på vart årets lag verkligen står. Stockholm är laget med mest balans i anfallet av de två, men samtidigt ligger Uppsalas styrka i passningspelet och just det är Mean Machines-försvarets svaghet. Denna match är väldigt svårtippad och det kan fort vara laget med bäst “game plan” som vinner.

Rundan avslutas sedan med matchen mellan Göteborg och Carlstad. Det är enbart två år sedan dessa lag hade ett farmaravtal och det finns ett flertal spelare i Göteborg som har representerat Carlstad i Superserien. Denna kunskap kan givetvis vara viktig för Marvels, men Carlstad är definitivt storfavoriter.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)

Senaste match: Stockholm Mean Machines 41-20
Nästa match: Göteborg Marvels borta 21/4
Koefficient: 1,0000
Record: 2-0
Streak: 2W

Efter en trög start exploderade Carlstad i andra kvarten med tre TD-passningar från QB Philip Juhlin och en pick-six av importen Julius Rucker. Med en 33-6 ledning i halvtid var matchen avgjord. I nästa omgång skall Crusaders ta sig an sitt tidigare farmarlag Göteborg. Nykomlingen kommer inte ställa till problem för Carlstad som kan blicka framåt mot första matchen i europaserien NEFL. Redan i slutet av april reser Carlstad till Norge för att starta årets europaäventyr mot Oslo Vikings.

2. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 20-41
Nästa match: Uppsala 86ers hemma 20/4 (C More)
Koefficient: 0,8000
Record: 1-1
Streak: 1L

Stockholm fick resa hem med en ny förlust mot Carlstad, den fjortonde i rad, och även om  resultatet är ett litet fall framåt är Crusaders ännu ett nummer för stora. Förlusten till trots flyttar Mean Machines en plats upp på rankingen när Örebro faller. På fredag är det åter dags för Stockholm att spela Friday Night Football och motståndare denna gång är Uppsala. Jag tror att den matchen kommer vara omgångens mest intressanta. Stockholm är ett komplettare lag som både kan passa och springa med bollen. Mean Machines måste därför ändå räknas som favorit om än med en liten marginal. Nyckeln för en vinst kommer vara Stockholms passförsvar mot Uppsalas WRs.

3. Uppsala 86ers (5) 

Senaste match: Örebro Black Knights 26-12
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 20/4 (C More)
Koefficient: 0,5714
Record: 1-0
Streak: 1W

Uppsala hoppar två platser på rankingen efter vinsten mot ett skadeskjutet Örebro, en situation 86ers känner allt för väl efter säsongen 2017. 86ers hade svårt att flytta bollen mot Black Knights försvar i stora delar av matchen, lagets första first down kom i mitten av andra kvarten efter en flagga mot Örebro. Kan hända var det premiärnerver, men om Uppsala vill behålla platsen på rankingen krävs det en bättre insats mot Stockholm. Det var dock inget fel på insatsen i premiären till svensk-amerikanen Stefan Galewski när han presenterade sig för superseriepubliken med totalt 9,5 tacklingar, 1 INT, en run för 9 yards samt 2 mottagningar för 61 yards och 1 TD!

4. Göteborg Marvels (4) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 22-30
Nästa match: Carlstad Crusader hemma 21/4
Koefficient: 0,4286
Record: 0-1
Streak: 1L

Det är svårast möjliga motstånd som väntar Göteborg i hemmapremiären när Carlstad Crusaders kommer på besök. Marvels har haft en extra vecka att förbereda sig och ett tidigare farmaravtal med just Crusaders gör att kunskapen om motståndet bör vara bra. I tillägg har Göteborg, enligt mig, Superseriens bästa import i Alpha Jalloh. Förhoppningsvis kan också Marvels andra import RB Gerrard Johnson presentera sig i denna match. Även om allt detta talar till Göteborgs fördel är avståndet mellan lagen för stort. Marvels är nykomlingar och Crusaders har vunnit SM-guldet åtta år på rad och en skrällchans i denna match är minimal.

5. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Uppsala 86ers 12-26
Nästa match: Stockholm Mean Machines hemma 27/4
Koefficient: 0,2000
Record: 0-2
Streak: 2L

Skador, skador, skador! Örebro kom till spel mot Uppsala utan QB-import Raleigh Yeldell III som skadade tån mot Carlstad. I hans plats klev istället ringräven och veteranen Johan Stål in i ledarrollen. Johan gjorde vad han kunde, men han är trots allt inte en QB och Örebros anfall blev också lidande. Som om det inte vore nog skadades också RB Tim Göransson tidigt i matchen. Örebros försvar kämpade matchen genom, men utan hjälp från anfallet orkade de inte hela matchen. Black Knights är ett bättre lag än vad denna ranking visar när Yeldell är hel och för Örebro kommer därmed nästa helgs bye week mycket lägligt.

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000