Power Rankings V. 3

Omgång tre startade på Zinkensdams IP med matchen mellan Stockholm Mean Machines och Uppsala 86ers. Det blev ganska fort en tvåmansshow när Anders Hermodsson och Matthew Retzlaff tillsammans stod för 246 yards samt 3 TDs i luften då Stockholm vann med totalt 37-17. Efter mycket om och men blev Göteborgs hemmapremiär tillslut spelad på Bravida Arena istället för på Valhalla. För Marvels var Gerrard Johnsson tillbaka efter skadan mot Stockholm, men inte som RB utan som QB! Kombinationen Johnsson och Alpha Jalloh gav Carlstad Crusaders stora problem tidigt i matchen, men allteftersom tog Crusaders över matchen och vann ganska enkel med 56-21.

Nästa helg reser Stockholm Mean Machines till Örebro i omgångens enda match. Det är då givetvis också omgångens Friday Night Football-match som ni också kan följa på C More. För Örebro är detta en viktig match då de fortfarande står utan seger i årets Superserie och de hoppas nog att Raleigh Yeldell III är tillbaka i Black Knights startuppställning. För Stockholms del handlar det om att säkra säsongens tredje seger och en tidig försprång i kampen om hemmaplansfördel i slutspel.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)

Senaste match: Göteborg Marvels 56-21
Nästa match: Uppsala 86ers hemma 4/5
Koefficient: 1,0000
Record: 3-0
Streak: 3W

Carlstad var inte från början förberedda på Göteborgs anfallsspel, med Johnsson och Jalloh i spetsen, men försvaret fick till slut kontroll. Anfallet var däremot imponerande och gjorde poäng på lagets alla drives utom ett! Med Jacob Dahre borta klev Robin Juhlin fram som Philip Juhlins favoritmottagare med 7 mottagningar för 114 yards on en TD. Carlstad lyckades också, egentligen för första gången i år, få igång sitt springspel ordentligt. Totalt skrapade man ihop 190 yards på marken. Till helgen kliver Crusaders in i NEFL och startar jakten på en Europatitel och första hinder i vägen är Oslo Vikings.

2. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Uppsala 86ers 37-17
Nästa match: Örebro Black Knights borta 27/4 (C More)
Koefficient: 0,8000
Record: 2-1
Streak: 1W

Mean Machines är tillbaka i vinnande spåret efter seger mot Uppsala 86ers. Anders Hermodsson utnyttjade luckorna i Uppsalas försvar och hittade gång på gång fram med stora passningsspel till Mathew Retzlaff (15 mottagningar, 246 yards och 3 TDs). Som om det inte vore nog sprang Hermodsson också in 2 TDs på egen hand. På fredag möter Stockholm Örebro på Zinkensdams IP. Mean Machines kan om de vinner ta ett grepp om en hemmaplansfördel i slutspel. Vilket av lagen som är favorit beror mycket på om Örebros QB är 100% eller ej, men fram tills vi vet ligger favoritskapet hos Mean Machines.

3. Göteborg Marvels (4) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 21-56
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 5/5
Koefficient: 0,5429
Record: 0-2
Streak: 2L

Gerrard Johnsson var tillbaka i truppen mot Carlstad, men inte som RB utan som QB. Vi får hoppas att ordinarie QB, Jonathan Andersson, inte är allvarligt skadad och att han är tillbaka redan mot Örebro om två veckor. Mot Crusaders ställde Alpha Jalloh till stora problem för Carlstad och han var ett ständigt hot att “gå hela vägen” varje gång han rörde bollen. Totalt samlade han ihop 132 yards på marken och 33 i luften samt 2 TDs. Göteborgs försvar fick dock inte stopp (jo, en gång) på Crusaders anfall och Marvels kunde aldrig riktigt hota Carlstad i denna match.

4. Uppsala 86ers (3) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 17-37
Nästa match: Carlstad Crusaders borta 4/5
Koefficient: 0,4571
Record: 1-1
Streak: 1L

Uppsala hade inget svar mot Stockholms passningsanfall och när 86ers dessutom saknar ett effektivt springspel kunde inte denna match mot Mean Machines sluta på annat sätt än med en förlust. Trots en seger mot ett skadeskjutet Örebro tidigare på säsongen är jag inte övertygad om att Uppsala kommer räcka fram till slutspel i år. 86ers måste framförallt lösa problemen i passförsvaret, som idag har stora luckor, om de vill ge topplagen en match i slutet av säsongen. Det går lite rykten om att gamla spelare kommer återvända senare i säsongen och det kan helt klart vara lösningen för Uppsala.

5. Örebro Black Knights (5) 

Senaste match: Uppsala 86ers 12-26
Nästa match: Stockholm Mean Machines hemma 27/4 (C More)
Koefficient: 0,2000
Record: 0-2
Streak: 2L

Efter en vilovecka är det åter dags för Örebro att ta tag i serien. Efter två omgångar har Black Knights fortfarande ingen seger och stora skadeproblem. Förväntningen är dock att QB Yeldell III är tillbaka mot Stockholm och att det positiva spelet mot Carlstad i premiären är tillbaka, men inget är ännu säkert. Med en fulltalig spelartrupp är Black Knights en utmanare om guldet och även favorit mot Stockholm, men om skadeläget inte har bättrat sig vågar inte jag tro på en seger på fredag.

 

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000