Power Rankings V. 4

Den var endast en match i Superseriens fjärde omgång, men vilken match det var när Örebro tog emot Stockholm på Behrn arena. Mean Machines tog tidigt kommando i matchen och såg ut att göra allting riktigt. De stoppade Örebros anfall och spelade med mycket tålamod och lågt tempo när de själva hade bollen. Med fem minuter kvar av första halvlek gick Stockholm upp i en 20-6 ledning som de lyckades hålla helt till halvtidsvilan. När sedan Mean Machines stoppade Örebros första anfallsförsök i andra halvlek och dessutom la beslag på mestadels av speltiden i tredje kvarten, luktade Stockholm segern. Black Knights hade dock andra planer och med ett minut kvar av tredje kvarten hittade Yeldell III fram till Tomas Jacobsen för en första reducering, och i löpet av de nästa tio minuterna vände Örebro matchen genom totalt 23 obesvarade poäng. Stockholm lyckades dock nästan hämta igen Black Knights ledning, men medans de sista sekunderna av matchen rann ned på klockan misslyckades Mean Machines field goal-försök och matchen slutade med en örebroseger med 29-26.

Omgång fem är en fulltalig omgång med två matcher och det sparkas av med Friday Night Football på fredagen. Carlstad Crusaders tar emot Uppsala 86ers på Tingvalla IP och spektaklet går att följa på C More. Ett formstarkt Crusaders är givetvis skyhöga favoriter i den matchen. På lördagen åker Örebro till Göteborg för att ta sig an nykomlingarna i serien. Med Yeldell III på bättringsvägen och stjärnskottet Johannes Lindeus i högform är Black Knights favoriter i matchen. Det finns dock en skrällchans i denna match om Örebro spelar som i början mot Stockholm. Vi skall inte heller glömma bort Göteborgs import Alpha Jalloh som kan ställa till det mot alla lag.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)

Senaste match: Göteborg Marvels 56-21
Nästa match: Uppsala 86ers hemma 4/5 (C More)
Koefficient: 1,0000
Record: 3-0
Streak: 3W

Crusaders var i aktion i NEFL i helgen och vann premiärmatchen mot Oslo Vikings med 56-17. Carlstad hade full kontroll och kunde lufta hela truppen i andra halvlek. På fredag är det dock dags att ta fatt i Superserien igen när Uppsala 86ers kommer på besök. Uppsala skall inte kunna ställa till några stora problem för serieledarna utan här finns möjligheter att återigen låta stora delar av truppen känna på gräset.

2. Örebro Black Knights (5) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 29-26
Nästa match: Göteborg Marvels borta 5/5
Koefficient: 0,8000
Record: 1-2
Streak: 1W

Örebro tar ett stort hopp i rankingen efter sin första seger i årets upplaga av Superserien. Yeldell III var inte 100% och han och Örebro saknade hans löp, men i stället fick han visa att han också är en QB som kan vinna matcher från fickan med sin arm (272 yards och 3 TDs). Black Knights låg under med 6-20 i slutet av tredje kvarten när de plötsligt, med stor hjälp från comebackande Jens Biteus, gjorde 23 obesvarade poäng i löpet av tio minuter. På lördag står nykomlingarna Göteborg för motståndet och Black Knights är favoriter, men de har inte råd att starta även denna match på samma sätt som mot Stockholm.

3. Stockholm Mean Machines (2) 

Senaste match: Örebro Black Knights 26-29
Nästa match: Carlstad Crusaders 18/5
Koefficient: 0,6000
Record: 2-2
Streak: 1L

Stockholm har kommit halvvägs in i grundspelet och hittills är mycket likt 2017. De vinner mot alla lag utom Örebro och Carlstad och senast mot Black Knights var extra jobbig. Mean Machines gjorde allting riktigt i tre kvartar men klarade ändå inte stå emot när Örebros anfall plötsligt hittade både rytm och tajming. Stockholm får nu en vilovecka innan de åter skall ta sig an Carlstad Crusaders. Skall Mean Machines ta nästa steg måste tiden läggas på att ordna upp i passförsvaret.

4. Göteborg Marvels (3) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 21-56
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 5/5
Koefficient: 0,4000
Record: 0-2
Streak: 2L

Efter två matcher står Marvels fortfarande utan seger i Superserien 2018. Mycket av Göterborgs anfall handlar om spektakulära Alpha Jalloh, men ju mer han används i anfallet desto anonymare blir han i försvaret. Senast mot Carlstad klarade Göteborg endast stoppa Crusaders anfall en (!) gång i löpet av matchen. För Göteborg är därför rekryteringen av Philip Minja jätteviktig. Han har rutinen och kunskapen att omedelbart förbättra Marvels hittills porösa försvar. I nästa match mot Örebro är laget helt klart underdogs, men ett lag med Alpha Jalloh i truppen kan alltid överraska. Kanske är också QB Jonathan Andersson tillbaka efter skada (?) och vi får se Göteborgs anfall så som det var tänkt från början.

5. Uppsala 86ers (4) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 17-37
Nästa match: Carlstad Crusaders borta 4/5 (C More)
Koefficient: 0,2000
Record: 1-1
Streak: 1L

På fredag tar Uppsala på sig den lite angenäma uppgiften att möta Carlstad på Tingvalla IP. Årets upplaga av 86ers är ett lag som har spets, men inte bredd. Styrkor, men också svagheter. I anfallet återfinns bollmottagare i mängder, men ingen naturlig running back. Försvaret stoppar springspel, men de klarar inte stoppa passpel. Som tidigare nämnt ryktas det om förstärkningar i slutet av säsongen, men de är inte här nu och mot Carlstad kommer Uppsala få det jobbigt.

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000