Preseason Power Rankings

Superserien 2018 knackar på dörren och det är dags att presentera årets första Power Rankings. Mycket har hänt i löpet av silly season och försäsongen. Tyresö Royal Crowns och Limhamn Griffins är inte längre att se i Superserien. Det är dock glädjande att Göteborg Marvels, som vann division 1-finalen, har tagit steget upp till Superserien. Det gör att årets serie består av fem lag.

För andra året i rad har Stockholm Mean Machines varit väldigt aktiva under försäsongen och knutit till sig flertalet namnstarka förstärkningar. I fjol räckte laget till en semifinal och det verkar vara höga förväntningar på årets upplaga av Mean Machins runt omkring i Sverige. Det är med andra ord stor press på laget från huvudstaden i 2018.

Det har länge varit osäkert om Superserien skall visas på C More under konceptet Friday Night Football i 2018. I serieuppsättet har det varit klart att en match per omgång skall spelas på fredagar, men ingen har kunnat ge något klart besked. C More Sport gav dock för två dagar sedan beskedet att Friday night Football kommer visas även i 2018. Det hela sparkas av med den högintressanta matchen mellan storsatsande Stockholm Mean Machines och nykomlingarna Göteborg Marvels!

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (-)

Senaste match:
Nästa match: Örebro Black Knights borta 8/4
Koefficient: 1,0000
Record: 0-0
Streak: –

Flemström, Romlin, Holmgren, Sandberg, Persson samt Gunnarsson är tunga namn att ersätta för Crusaders. För att böta på förlusterna har Carlstad hämtat in Josh Hill från Merrimack College. Josh är en tacklingsmaskin och jag har enbart hört bra saker om han. i tillägg till Josh skall även britten Alex Haldane samt norrmannen Petter Langdalen förstärka försvarslinjen. Crusaders andra import är julius Rucker Jr som med säkerhet kommer spela både DB och WR i löpet av säsongen. Carlstad är storfavoriter till ytterligare ett guld, men ändringarna i laget gör att jag ser med spänning på hur Carlstads försvar kommer se ut i år. Årets första match är mot Örebro och Carlstad är en självklar favorit.

2. Örebro Black Knights (-) 

Senaste match:
Nästa match: Carlstad Crusaders hemma 8/4
Koefficient: 0,7143
Record: 0-0
Streak: –

Örebro har haft ett tongivande försvar de sista åren. I år ser boxen lika stark ut, men i passförsvaret saknas många rutinerade namn. Den evigt unga Johan Stål ryktas ta klivet över till försvaret för att förstärka en annars ung och oerfaren enhet.. i anfallet saknas två av Sveriges RBs och det kan mycket väl vara att Timmy Göransson är Black Knights viktigaste värvning i år. Årets import-QB Raleigh Yeldell III är en spelare som förväntas kunna ta yards på egenhand och enligt mina rapporter har han kommit bra in i truppen och kommer göra anfallet mer dynamiskt än i fjol. Vi kommer få se en del nya namn i Örebro och första matchen mot Carlstad blir en fin värdemätare.

3. Stockholm Mean Machines (-) 

Senaste match:
Nästa match: Göteborg Marvels 6/4 hemma (C More)
Koefficient: 0,6857
Record: 0-0
Streak: –

Stockholms arbete med att vända skutan fortsätter i 2018. Som tidigare nämnt har Mean Machines lagt ytterligare några pusselbitar på plats för att nå nästa nivå och ta sig till en SM-final. Många har också förväntningar om att laget skall nå dit, men jag tror de fortfarande saknar lite för att det skall gå vägen. Stockholm har spelat en träningsmatch mot Helsinki Roosters (förlust 19-47) där anfallet saknade nästan helt ett fungerande passningsspel. Försvaret och då speciellt boxen ser bättre ut en tidigare och kan kanske hålla Mean Machines inne i matcher där anfallet hackar. Stockholm kommer definitivt nå en semifinal och är en av kandidaterna att spela finalen på Stockholms stadion. Första motståndaren i serien är nykomlingarna Göteborg och jag tror att Stockholm kommer gå segrande ur den bataljen.

4. Göteborg Marvels (-) 

Senaste match:
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 6/4 (C More)
Koefficient: 0,3429
Record: 0-0
Streak: –

Göteborg Marvels är nykomlingar i årets Superserie och de leds av QB Jonathan Andersson. Med en svensk spelfördelare har Marvels satsat på importerkronorna på skill-positionerna. Sverigebekanta Alpha Jalloh samt spännande RB Gerard Johnson skall ge Marvels den spets som behövs för att konkurrera i Superserien. Försvaret kommer ledas av Joshua Akena och hans superserierutin kommer vara ovärderlig för nykomlingarna. Det är ganska stor skillnad på division 1 och Superserien och då speciellt i tempo och linjespel. Det är också, enligt mig, just linjespelet som kommer avgöra om Göteborg kommer hänga med i årets Superserie. Vi får möjligheten att se Marvels redan i debuten på C More och jag tror inte att laget är chanslösa mot Mean Machines. Nyckeln för vinst är ett tvådimensionellt anfall för att hålla Stockholms box på tårna.

5. Uppsala 86ers (-) 

Senaste match:
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 13/4
Koefficient: 0,2571
Record: 0-0
Streak: –

Med endast förluster på spelarsidan bland de svenska övergångarna har Uppsala 86ers återigen sett mot Australien för förstärkningar. Denna gång är det OL-gruppen som fått större djup genom Jackson Broe samt Brendan Oswin. Uppsala har spelat en träningsmatch mot isländska Reykjavik Einherjar som slutade med förlust 27-39. Enligt egen utsago var det en decimerad trupp Uppsala ställde på benen. Import-QB John Rock såg bra ut tillsammans med sina mottagare, men det var också det enda som var positivt för Uppsala. Försvaret var ihåligt och anfallet ser ut att sakna en naturlig RB. I mina ögon saknar truppen spets och det är flera frågetecken än utropstecken runt Uppsala i år. 86ers står över första omgången och det är nog bra med tanke på rykten gällande ett avhopp i coachstaben (OC Acke Grünwald).

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000