Power Rankings V. 5

Carlstad Crusaders tog emot Uppsala 86ers på bästa sändnigstid och laget från Uppland fick en drömstart när de snodde bollen från Carlstad på deras första drive. Efter det blev det dock precis som de flesta befarade – spel mot ett mål. Med en 35-0 ledning i halvtid slog Carlstad av på tempot och luftade hela truppen när de joggade in en 42-0 seger. Lördagsmatchen blev desto mer spännande när Göteborg Marvels mötte Örebro Black Knights. En knapp Örebro-ledning i halvtid känndes kanske inte helt rättvis, men Black Knights hade en märklig förmåga att skjuta sig själv i foten. Istället för att avgöra matchen i första kunde Göteborg komma ikapp och förbi. Till slut lyckades dock Örebro avgöra genom att bokstavligen springa in en 31-27 seger.

Efter kommande omgång är vi halvvägs in i grundserien och det är dags för lagen att göra sig klara för returmöten. Matchfilm skall studeras, knappa förluster hämnas och slutspelsplatserna fördelas. Innan dess har vi dock ytterligare än Friday Night Football-match att se fram till. Uppsala 86ers tar emot Göteborg Marvels på Österängens IP. Efter tre spelade matcher står Göteborg fortfarande utan seger medans Uppsala har registrerat en (1). I dagsläget ser det ut som den sista slutspelsplatsen står mellan dessa två lag och en seger på fredag ger en stor fördel för det vinnande laget. Lagen är till dels varandras motpoler. Göteborgs passförsvar är starkare än deras springförsvar samtidigt som 86ers önskar flytta bollen genom luften, och med Gerrard som RB har Göteborg sin styrka i springspelet medans springförsvaret är Uppsalas starkaste lagdel. Avgörandet i matchen kan därför mycket väl bero på vilket lag som hanterar sina svagheter bäst.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)

Senaste match: Uppsala 86ers 42-0
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 18/5
Koefficient: 1,0000
Record: 4-0
Streak: 4W

Säsongens fjärde superserieseger var nog årets enklaste. Tre TDs redan i första kvarten följdes upp av ytterligare två innan första halvlek var slut. Försvaret pressade Uppsalas QB John Rock så pass att han kastade hela 3 INTs. Två av dessa landade i unga Isak Branders händer och han förvaltade en av de på bästa sätt när han returnerade den för en TD. Spelledigt i Superserien betyder inta vila för Crusaders utan spel i NEFL och en resa till Storbritannien. Motståndare är Tamworth Phoenix som ganska överraskande vann den brittiska ligan i fjol. Tamworth har startat sin serie med en storvinst 60-7 mot Manchester Titans, men förlorade stort i bortamatchen mot Copenhagen Towers 7-50 i NEFL. Att tippa denna match är ett lotteri då jag inte vet om alla Carlstad-spelare blir med till matchen och om alla Tamworth-spelare var med till Köpenhamn, jag låter dock våra svenska mästare vara favoriter.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Göteborg Marvels 31-27
Nästa match: Uppsala 86ers hemma 19/5
Koefficient: 0,8000
Record: 2-2
Streak: 2W

Årets andra seger satt lika långt inne som den första och Black Knights har hittills i säsongen inte fått allt att stämma samtidigt. I denna match sprang Johnny Grandin över Göteborgs försvar (256 yards, 3 TD), men i passningsspelet tappade mottagarna mängder med bollar. Efter halva säsongen spelad tror jag inte att Örebro är helt nöjd med två förluster i bagaget och förlusten mot Uppsala svider nog extra mycket. Med två veckor till nästa match har Black Knights tid att finslipa på det som inte helt fungerar och med just 86ers som motståndare bör inte motivationen tryta.

3. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Örebro Black Knights 26-29
Nästa match: Carlstad Crusaders 18/5
Koefficient: 0,6000
Record: 2-2
Streak: 1L

Stockholm går in i sin andra vilovecka på rad och såren från sista förlusten är läkta. Två spellediga helger ger hela tre träningsveckor att analysera och rätta upp i de delar av spelet som inte fungerar. Frågan är om det är en fördel eller om man hinner tappa matchtempot? Stockholm är halvvägs i serien och även om mycket är likt fjolåret tycker jag att vi ser ett lag som långsamt närmar sig toppen. Förstärkningen Emil Knutsson från Tyresö har gett Mean Machines en extra dimension i anfallet och med ett snitt på nästan 96 yards per match leder han också Superseriens springliga. I försvaret sticker Malcolm Engström ut genom sitt spel på försvarslinjen med totalt 3 sacks och 5,5 tacklingar för förlust, vilket är fler än någon annan i serien.

4. Göteborg Marvels (4) 

Senaste match: Örebro Black Knights 27-31
Nästa match: Uppsala 86ers borta 11/5 (C More)
Koefficient: 0,4000
Record: 0-3
Streak: 3L

Nykomlingarna från Göteborg har startat säsongen med tre raka förluster. Senast mot Örebro var de i ledning i slutet av andra halvlek, men klarade inte hålla i helt in till mål. Det var första matchen vi fick se Gerrard Johnson i den position som han är tänkt att spela. Han visade att han är livsfarlig om han ges utrymme, men också att han behöver hjälp av sin anfallslinje. Nästa match mot Uppsala 86ers är mycket viktig för Marvels då det troligen är just 86ers som kan komma stå i vägen för en slutspelsplats. Göteborg är beroende av sina importer (de stod för ca 83% av Marvels totala yards mot Örebro) och jag tror att just de är tungan på vågen mot Uppsala. Jag tror därmed att vi får se nykomlingarnas första seger, i årets serie, på fredag.

5. Uppsala 86ers (5) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 0-42
Nästa match: Göteborg Marvels hemma 11/5 (C More)
Koefficient: 0,2000
Record: 1-2
Streak: 2L

Uppsala hade ingen bra fredag i Karlstad och matchen var avgjord redan i första kvarten. QB John Rock såg till tider stressad ut och många passningar kom från bakfoten vilket resulterade i tre INTs. I försvaret saknades tacklingsmaskinen Stefan Galewski, men även med han hade Uppsala inte kunnat stoppa Crusaders. Bäst är nog att glömma den matchen för redan på fredag står nästa motståndare för dörren. Uppsala är precis som fredagens motståndare i fara för att hamna utanför årets slutspel. En seger mot Göteborg innebär ett stort kliv framåt då 86ers till skillnad mot Marvels har en seger i årets serie. Uppsala saknar dock den spets Göteborg har i Jalloh och Gerrard och jag tror 86ers återigen kommer kämpa i motvind.

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000