Power Rankings V. 6

Omgångens enda match, mellan Uppsala 86ers och Göteborg Marvels, blev en poängsnål tillställning. Bägge lags anfall hade stora problem att flytta bollen genom hela matchen. Uppsala lyckades dock, med lite hjälp från en passningstöring, ta lite mark och springa in matchens första TD tidigt i första halvlek. Göteborg hade två fina möjligheter att reducera innan halvtidsvilan, men båda gångerna slutade med att bollen kastades till fel lag. Jag vet inte om det var anledningen till att Göteborg bytte QB, till Gerrard Johnson, efter halvtidsvilan, eller om det berodde på en skada. Bytet gav dock utdelning på lagets tredje drive i halvleken när Johnson sprang in en TD. Göteborg chansade på att springa in en 2-poängare, vilket också lyckades genom Alpha Jalloh. Marvels hade därmed tagit ledningen med 8-7. Uppsala flyttade bollen endast 60 yards i löpet av andra halvlek och en reducering kändes aldrig nära. Göteborg första seger i Superserien 2018 är ett faktum.

Carlstad Crusaders reste till Storbritannien för att spela sin andra match i NEFL. Motståndarna var Tamworth Phoenix och Crusaders tog snabbt kommando över matchen med varierat och effektivt anfallsspel. Försvaret var lika stabila och vid halvtid hade Carlstad en komfortabel 34-7 ledning. Andra halvlek blev dock en annan historia. Det fina anfallsspelet från första halvlek var bortblåst och det tappades bollar till höger och vänster. Samtidigt började Tamworth flytta bollen på marken genom QB Patrick Daley, vilket också resulterade i en TD. Det var dock aldrig någon fara på taket då Carlstads försvar var lika stabila som vanligt, britterna kom aldrig närmare och matchen slutade 34-14.

Vi är nu halvvägs in i säsongen och vi är klara för returmöten. Först ut är Friday Night Football där Stockholm Mean Machines tar emot Carlstad Crusaders på Zinken. Första mötet slutade 41-20 i Carlstads favör. I den matchen lyckades Crusaders terrorisera Stockholms QB Hermodsson så pass att han kastade tre INTs och blev sackad tre gånger. Skall Mean Machines ha en chans i detta mötet måste passprotection vara mycket bättre. På lördagen spelar Örebro Black Knights mot Uppsala 86ers. Sist lagen möttes stod Örebros QB på sidlinjen med en skadad tå och Uppsala var inte sena att utnyttja den möjligheten och gick segrande ur mötet med 26-12. Returmötet kommer nog att utspela sig annorlunda när Yeldell III åter är hel igen och Örebro måste räknas som favoriter.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)

Senaste match: Uppsala 86ers 42-0
Nästa match: Stockholm Mean Machines borta 18/5 (C More)
Koefficient: 1,0000
Record: 4-0
Streak: 4W

Carlstad vann, som tidigare nämnt, mötet med Tamworth Phoenix med 34-14 i NEFL. Det gör att kommande möte mot Copenhagen Towers på Tingvalla IP den 9:e juni blir en ren final då även laget från Köpenhamn är obesegrade i NEFL. Innan dess skall dock tre matcher i Superserien avverkas och första motståndare är Stockholm Mean Machines. I första mötet exploderade Carlstad i andra kvarten när de avgjorde matchen med 4 (!) TDs i löpet av 11 minuter. Försvaret hade också god kontroll på Stockholms största hot i WR Retzlaff och QB Hermodsson. Stockholm har nog analyserat matchen i minsta detalj, men Crusaders kommer vara för starka även denna gång.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Göteborg Marvels 31-27
Nästa match: Uppsala 86ers hemma 19/5
Koefficient: 0,8000
Record: 2-2
Streak: 2W

Black Knights vill nog väldigt gärna revanschera förlusten i årets första möte med Uppsala 86ers. Raleigh Yeldell III var skadad i den matchen och i hans plats spelade vetaranen Johan Stål QB. Johan gjorde vad han kunde, men anfallsspelet blev endimensionellt och förutsägbart. Nu är Yeldell III tillbaka och senast mot Göteborg såg han ut att vara nästintill skadefri. Den matchen var dock en något strulig seger för Black Knights då passningsspelet led av WRs med tvål i händerna. Uppsala har ett starkt springförsvar och Örebro har inte råd att tappa lika många bollar i denna match då Uppsalas försvar inte kommer låta Black Knights springa för 300 yards. Närkingarna är dock självklara favoriter med sin ordinarie QB i laguppställningen.

3. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Örebro Black Knights 26-29
Nästa match: Carlstad Crusaders 18/5 (C More)
Koefficient: 0,6000
Record: 2-2
Streak: 1L

Det har snart gått tre veckor sedan sista matchen i serien för Stockholm. Det är lång tid att förbereda sig på och i returmatchen mot Carlstad Crusaders kan vi nog förvänta att Mean Machines kommer vara redo och ha tro på egen förmåga. Vad måste då Stockholm göra för att kunna hota Carlstad? Jo, de måste vinna slaget på linjerna (klyscha, jag vet). OL måste ge Hermodsson mer tid än vad han fick i första mötet samt ge Emil Knutsson utrymme att springa med bollen. Försvarslinjen måste sätta press på Philip Juhlin för att på så sätt underlätta arbetet för lagets DBs. Dessutom tror jag de måste, likt de gjorde mot Örebro, dra ned på tempot för att kunna kontrollera matchen utan att Carlstad drar i väg poängmässigt. Det är med andra ord inte den lättaste uppgiften och jag tror inte att Stockholm räcker till denna gång heller.

4. Göteborg Marvels (4) 

Senaste match: Uppsala 86ers 8-7
Nästa match: Stockholm Mean Machines hemma 26/5
Koefficient: 0,4000
Record: 1-3
Streak: 1W

Göteborg Marvels tog sin första seger i årets Superserie när de slog Uppsala med 8-7. Det gör att Marvels är tillbaka för fullt i jakten på en slutspelsplats. De som läste mitt tips i förra veckan vet att jag tippade en seger till Göteborg i det mötet, men jag skall villigt erkänna att jag trodde matchen skulle utspela sig en hel del annorlunda än vad den gjorde. Marvels klarade inte etablera något springspel och i passningsspelet hade inte QB Jonathan Andersson sin bästa dag. I andra halvlek tog Gerrard Johnson över för Andersson vilket resulterade i att Göteborg sakta men säkert började kontrollera matchen genom time of possesion. Johnsson sprang också in Götebrogs enda TD för dagen och när Marvels också lyckades med 2-poängsförsöket var matchen avgjord. Nu väntar en vilovecka för Marvels innan siktet ställs in mot Stockholm Mean Machines.

5. Uppsala 86ers (5) 

Senaste match: Göteborg Marvels 7-8
Nästa match: Örebro Black Knights borta 19/5
Koefficient: 0,2000
Record: 1-3
Streak: 3L

I matchen mot Göteborg startade Uppsala 86ers helt klart bäst. Redan i lagets andra drive i matchen avancerade de totalt 74 yards ned till Göteborgs mållinje där QB John Rock kunde springa in dagens första TD, men efter den var det totalt stopp för Uppsalas anfall. Totalt i matchen producerade 86ers 175 yards och endast 60 av dessa i andra halvlek och då hjälper det lite att försvaret spelar en av sina bättre matcher för året. Jag har sagt det många gånger förr; Uppsala lider verkligen av att de saknar springspel. Det ryktas dock att Uppsala har eller kommer förstärka laget med ytterligare en import i RB/LB Dylan Minshull från Kanada. Detta är inte bekräftat från Uppsala så ännu vet vi inte när eller om han kommer till spel. Till helgen möter Uppsala Örebro och till trots för att 86ers vann första mötet mellan lagen tror jag inte att Uppsala vinner igen. Så som laget framstår i dag skall de helt enkelt inte vara starka nog att rå på ett fulltaligt Örebro, men med en ny import kan det fort ändra sig …

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000