Power Rankings V. 7

Omgång 7 startade med mötet mellan Carlstad Crusaders och Stockholm Mean Machines och precis som sist gick Carlstad för knock-out i andra kvarten. Genom att varva långa drives med korta och effektiva, malde Crusaders ned Stockholms försvar som endast lyckades stoppa Carlstads anfall två gånger i löpet av matchen. Slutresultatet skrevs till 56-28 och det är framförallt Stockholms försvar som håller laget tillbaka i år. I match nummer två kunde Örebro Black Knights avfärda Uppsala 86ers med 36-6 efter en något slarvig match med Örebroögon, totalt lyckades Black Knights tappa bollen hela tre gånger i bra poänglägen. Uppsala hade stora problem att flytta bollen genom matchen och mest spännande var när unga Gustav Bowall fick chansen att visa upp sig som QB i slutet av matchen.

Fyra omgångar återstår och hittills är det endast Carlstad som har säkrat en slutspelsplats, men alla lag har fortfarande möjlighet att nå en semifinalplats och första steget dit går genom helgens matcher. I Friday Night Football tar Carlstad Crusaders emot Örebro Black Knights på Tingvalla IP. Senast lagen möttes lyckades Carlstad gå av med segern i en spännande match som svängde flertalet gånger. Returmötet kommer visa vilket av lagen som har utvecklats mest sedan dess och jag kommer definitivt bänka mig framför TVn på fredagskvällen. På lördagen reser Stockholm Mean Machines till västkusten för returmötet mot Göteborg Marvels. Första mötet slutade med en Stockholmsseger, men även här var det både jämnt och svängigt. Det är med andro ord upplagt för en superhelg i Superserien 2018.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)

Senaste match: Stockholm Mean Machines 56-28
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 25/5 (C More)
Koefficient: 1,0000
Record: 5-0
Streak: 5W

Crusaders anfall har varit glödheta hittills under säsongen och de snittar över 400 yards samt 46,8 poäng per match. Det är speciellt passningsspelet som sticker ut och QB Philip Juhlin ser ut att vara på väg mot sin bästa säsong någonsin och just nu är priset som årets spelare i Superserien i hans hand. Matchen mot Stockholm var inget undantag och Juhlin kastade för 354 yards och 5 TDs. Sist Örebro och Carlstad möttes skrapade lagen samman totalt 817 yards i vad som tillslut blev en 39-32 seger till värmlänningarna. Sedan dess har Carlstad marscherat på i vanligt tempo medans Örebro har varvat bra och dåliga insatser och när denna match dessutom spelas på Tingvalla IP är Crusaders mina favoriter till seger.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Uppsala 86ers 36-6
Nästa match: Carlstad Crusaders borta 25/5 (C More)
Koefficient: 0,8000
Record: 3-2
Streak: 3W

I och med segern mot Uppsala har nu Örebro tre segrar på rad och troligen börjat bygga på sig självförtroende och identitet igen efter ödesdigra skador i början av säsongen. RB Timmy Göransson är förlorad för säsongen, men QB Raleigh Yeldell III är definitivt tillbaka för fullt. I årets första match sprang han in 4 TDs samt passade för en mot just Carlstad innan han klev av i tredje kvarten med en tåskada. Och jag tror att just han är viktig om Örebro skall kunna rå på Carlstad på fredag, eller i ett eventuellt slutspel, då lag med mobila kvartsbackar har varit de enda som riktigt har kunnat hota Crusaders försvar i år. Black Knights, och Yeldell III själv, har dock varit försiktiga och smarta i hur de använder hans löpförmåga i det sista och det återstår att se hur mycket de vågar släppa loss innan slutspelet är i gång.

3. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 28-56
Nästa match: Göteborg Marvels borta 26/5
Koefficient: 0,6000
Record: 2-3
Streak: 2L

Efter tre veckors förberedelse blev ändå resultatet ganska likt förra mötet med Carlstad när Mean Machines återigen blev akterseglade i andra kvarten. Stockholms WR Retzlaff blev effektivt borttagen av Crusaders försvar (läs Rucker). Det var därmed upp till Hermodsson och RB Knutsson att göra jobbet, och med alldeles för lite hjälp av försvaret räckte de inte till. Nästa match för Stockholm är mot Göteborg och senast de möttes var det en jämn drabbning på Zikensdams IP. RB Knutssons, en het kandidat till titeln årets runningback, tunga springspel blev tillslut avgörande i den matchen. Jag tror även lördagens match mellan lagen kan bli riktigt jämn och spännande. Göteborgs springförsvar är dock ligans klart sämsta och om Stockholm kan hålla koll på herrarna Jalloh och Gerrard ligger allt till rätta för att Knutsson åter kan bli matchhjälte.

4. Göteborg Marvels (4) 

Senaste match: Uppsala 86ers 8-7
Nästa match: Stockholm Mean Machines hemma 26/5
Koefficient: 0,4000
Record: 1-3
Streak: 1W

Efter en bye-week skall nu Göteborg utkräva revansch mot Stockholm Mean Machines. Vi har tidigare nämnt att sista mötet mellan lagen var väldigt jämn och Marvels hade till och med en 20-17 ledning i slutet av tredje kvarten. I den matchen utgick dock RB Johnson tidigt med en skada. Han är sedan länge tillbaka för fullt och om även QB Jonathan Andersson är tillbaka i gammalt slag ställer Göteborg upp med en starkare trupp än senast. Stockholm har, enligt statistiken, seriens totalt sett sämsta försvar och det är framförallt i passförsvaret det läcker. Detta var något Göteborg lyckades utnyttja sist och som de har alla möjligheter att göra igen. Marvels försvar har å andra sidan slitit hårt för att stoppa motståndarnas springspel och det är ett måste för Göteborg att inte ge Stockholm för mycket utrymme på marken. Jag tror att denna match kan bli mycket spännande och att den kommer avgöras av det lag som skapar flest stora spel och med Jalloh och Gerrard i truppen kanske det är fördel Göteborg?

5. Uppsala 86ers (5) 

Senaste match: Örebro Black Knights 6-36
Nästa match: Carlstad Crusaders hemma 2/6
Koefficient: 0,2000
Record: 1-4
Streak: 4L

Uppsalas nya import RB Minshull kom aldrig loss mot Örebros försvar som hade god kontroll på 86ers anfall genom hela matchen. I försvaret matchar Uppsala upp ganska bra mot Örebro då styrkan ligger i att stoppa springspel och när de i tillägg lyckas skapa tre fumbles kan vi inte skylla denna förlust på dem. QB John Rock gjorde nog en av sina svagaste matcher i år när han totalt kastade 3 INTs varav en retunerades 60 yards för en TD. Han är dock inte en ensam syndabock då han och Minshull inte fick mycket hjälp av sin OL och Örebros DL kunde till tider härja fritt i back-field. Allt var dock inte nattsvart för Uppsala, förutom tidigare nämnda försvar visade 86ers också att de har en svensk QB som har alla möjligheter till en ljus framtid. Gustav Bowall som tidigare under säsongen spelat WR imponerade på mig som QB under tuffa arbetsförhållanden.

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000