Power Rankings V. 8

Returmötena mellan Carlstad och Örebro samt Stockholm och Göteborg skulle skulle bli en av seriens jämnaste omgångar. Det blev dock inte helt så, tyvärr. I Karlstad kunde Crusaders avfärda Black Knights med hela 64-25 efter att Örebro tappat sitt försvar någonstans på E18. Robin Juhlin spelade sin bästa match någonsin, vågar jag påstå, när han fångade 14 bollar för 197 yards och 3 TDs. På lördagen malde Stockholm ned Göteborg med tungt springspel genom arbetshästen Emil Knutsson, som sprang för 141 yards och 2 TDs, och stjärnimporten Retzlaff hjälpte också till med 242 yards all purpose och 2 TDs. Marvels sprattlade till lite grann i andra halvlek när Gerard återigen ersatte Jonathan Andersson på QB-positionen, men det räckte inte och slutresultatet 45-27 fördel Stockholm var rättvist.

På fredag är det åter dags för Friday Night Football på bästa sändningstid. Örebro tar emot Göteborg, men då konstgräset byts ut på Behrn arena spelas denna match i Kumla strax utanför Örebro. Och det är väl kanske passande när Johnny Grandin som sprang ihop 249 yards och 3 TDs senast lagen möttes hör hemma just i Kumla. Omgången avslutas sedan när Carlstad Crusaders reser till Österängens IP för en bortamatch mot Uppsala 86ers. Första mötet mellan lagen slutade 42-0 och med den form Crusaders visade mot Örebro blir nog även detta möte en enkelriktad affär.

Nedan följer denna veckas Power Rankings och som vanligt ser ni förra veckans placeringar i parantes.

1. Carlstad Crusaders (1)

Senaste match: Örebro Black Knights 64-25
Nästa match: Uppsala 86ers borta 2/6
Koefficient: 1,0000
Record: 6-0
Streak: 6W

Carlstads anfall fortsätter att imponera och med alla offensiva vapen tillbaka efter skador körde de över Örebros försvar. Crusaders försvar såg dock ut att ha lika stora problem med Örebros anfall, i alla fall i första kvarten. Allt eftersom blev Black Knights misstag några för många och Crusaders försvar fick kontroll. Tidigare nämnda Robin Juhlin hade en strålande dag på jobbet tillsammans med Philip Juhlin (6 TDs i luften och 2 på marken!). I försvaret slet linebackerparet Kuylenstjerne och Eriksson hårt när de tillsammans samlade ihop 25 tacklingar. Man brukar säga att “offense wins games, but defense wins championships” och då återstår det att se hur det går för detta anfallsdrivna lag … Bara skoja! Nästa match är borta mot Uppsala 86ers och en Carlstad-seger är ingen högoddsare och det förvånar inte mig om Robin Juhlin cementerar positionen som årets WR i Superserien i löpet av den matchen.

2. Örebro Black Knights (2) 

Senaste match: Carlstad Crusaders 25-64
Nästa match: Göteborg Marvels hemma 1/6 (C More)
Koefficient: 0,8000
Record: 3-3
Streak: 1L

25-64 låter brutalt och det är det i och för sig också. Om vi däremot ser lite närmare på matchen och vad som gick fel för Örebro hittar vi misstagen som skiljer lagen åt. Black Knights hade möjligheten att gå förbi Carlstad efter att de hade stoppat en lång Crusaders-drive i slutet av första kvarten på egen 9 yards linje. Black Knights flyttade bollen snabbt 45 yards, men en fumble satte stopp på driven. Carlstad följde upp med en TD och Örebro med ytterligare en turn-over som, även den, gav en snabb Crusaders TD. Ni börjar förstå mönstret och detta är kanske en av den största skillnaden mellan lagen – Carlstads anfall gör inga misstag, vilket Örebro gör lite för ofta. Inget annat lag fumblar lika mycket som Örebro, inget annat lag är ens i närheten. Luften gick ur Black Knights där någon gång i andra kvarten och Carlstad avslutade med sex TDs på sina sista sex drives! För Black Knights gäller nu att ladda om för att ta sig av Göteborg, för vill man spela semifinal på hemmaplan måste denna match vinnas.

3. Stockholm Mean Machines (3) 

Senaste match: Göteborg Marvels 45-27
Nästa match: Örebro Black Knights hemma 8/6
Koefficient: 0,6000
Record: 3-3
Streak: 1W

Stockholm är åter tillbaka i vinnarspåret efter att, som många före dem, sprungit sönder Göteborg Marvels försvar. Emil Knutsson kårades väl förtjänt till matchens spelare i Stockholm, men han hade konkurrens från WR Retzlaff som åter fångade passar och returnerade sparkar. Med två matcher kvar sitter Mean Machines i en position att spela hem en semifinalplats på hemmaplan. Återstående motståndare är bottenlaget Uppsala 86ers samt främsta konkurrenten Örebro Black Knights. Det kommer nog krävas vinst i bägge matcherna och den första mot Örebro kommer definitivt bli svårast. Stockholm har dock tiden till hjälp när de får en extra vecka till förberedelser i och med helgens bye-week.

4. Göteborg Marvels (4) 

Senaste match: Stockholm Mean Machines 27-45
Nästa match: Örebro Black Knights 1/6 (C More)
Koefficient: 0,4000
Record: 1-4
Streak: 1L

Jag hade en förväntning om att matchen mot Stockholm skulle bli jämnare och att framförallt Göteborgs anfall skulle ge Mean Machines försvar lite mer problem. Jonathan Andersson var återigen tvungen att kliva av planen haltandes och Marvels anfall var tämligen uddlösa stora delar av matchen. Det återstår nu tre matcher i grundspelet för Göteborg – Örebro borta, Uppsala hemma samt Carlstad borta. Minst en match måste Marvels vinna om laget skall nå slutspelet och nyckelmatchen blir hemma mot Uppsala 86ers. Först skall dock Göteborg resa till Närke för att ta sig an Örebro Black Knights. Senast de lagen möttes var det ganska jämnt på poängtavlan, men Örebro sprang för totalt 300 yards och är favoriter. Skall Marvels vinna denna match kan de inte låta det hända igen.

5. Uppsala 86ers (5) 

Senaste match: Örebro Black Knights 6-36
Nästa match: Carlstad Crusaders hemma 2/6
Koefficient: 0,2000
Record: 1-4
Streak: 4L

Uppsalas import RB Minshull har nu fått två träningsveckor till under bältet och både spelbok samt tajming bör sitta bättre än i debuten mot Black Knights. Uppsala kämpar precis som Göteborg om den sista slutspelsplatsen och har även de tre matcher kvar i grundserien. Vilket av lagen som når fram till slutspelet avgörs troligen när de möts 9:e juni på Valhalla IP. Innan dess skall dock Uppsala ta emot serieledande Crusaders. Sist lagen möttes kunde Carlstad gå för halv maskin i andra halvlek och ändå vinna med 42-0. Sedan dess har Crusaders skruvat upp tempot en del och ingen varken tror eller förväntar att 86ers skall kunna sätta käppar i hjulet för Carlstad denna gång.

 

Benchmark för koefficient

När man skall analysera koefficienten kan det vara bra att veta vad som är benchmark för de respektive positionerna i rankingen, dvs när alla i panelen är eniga om ett lags plats i rankingen. Nedan följer just denna benchmark för alla platser:

Plats 1: 5*7/35 = 1,0000
Plats 2: 4*7/35 = 0,8000
Plats 3: 3*7/35 = 0,6000
Plats 4: 2*7/35 = 0,4000
Plats 5: 1*7/35 = 0,2000